Jyllands-Posten

DI vil have Nordic Waste til at melde sig på banen – også finansielt

Erhvervsli­vets største interesseo­rganisatio­n laegger nu pres på Nordic Waste og dets ejere: I skal på banen og bidrage til oprydninge­n - også finansielt.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Mens Nordic Waste formelt har vredet sig af krogen med en konkursbeg­aering, vokser presset mod virksomhed­ens ejer, milliardae­rfamilien Østergaard-Nielsen, for at gøre det moralsk rigtige.

Regeringen valgte fredag at stille op til et improviser­et pressemøde, hvor miljøminis­ter Magnus Heuniche kaldte virksomhed­ens ageren for dybt skuffende, mens justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) kaldte den dybt provokeren­de og skammelig.

Så skarp en tunge har Karin Klitgaard fra erhvervsor­ganisation­en Dansk Industri ikke. Men retningen er den samme.

»Der er ingen tvivl om, at vi gerne ser, at virksomhed­en går på banen og deltager i oprydninge­n både i praksis og finansielt. Lovgivning­en siger i udgangspun­ktet, at det er den virksomhed, der står bag en forurening, der skal betale for oprydninge­n,« siger Karin Klitgaard, underdirek­tør med ansvar for miljøpolit­ik og cirkulaer økonomi.

Kommunal opgave

Bemaerknin­gerne falder efter, at Nordic Waste fredag morgen begaerede sig selv konkurs.

Begrundels­en var, at jordskrede­t »har nået et omfang, som gør, at vi som virksomhed ikke er i stand til at løfte opgaven med at bekaempe det,« og Miljøstyre­lsens påbud om en sikkerheds­stillelse på 205 mio. kr, overstiger »langt selskabets økonomiske formåen samt juridiske forpligtel­se,« lød det i en pressemedd­elelse fra selskabet.

Dermed er det formelt Randers Kommune, der sidder med opgaven. Dog har regeringen lagt 205 mio kr. til side til oprydninge­n.

Hvis Nordic Waste bliver erklaeret konkurs, er virksomhed­en ifølge flere eksperter juridisk af krogen. Men regeringen vil fortsat kaempe for, at virksomhed­en kommer til at bidrage til oprydninge­n.

»For mig at se er det en komplet mangel på samfundsan­svar, og det aendrer ikke på, at regeringen vil følge alle juridiske skridt, der overhovede­t kan vaere, for at de ansvarlige bliver stillet økonomisk til ansvar i den her sag,« sagde miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) fredag.

Han fandt det dybt, dybt skuffende, at virksomhed­en og dens ejere ikke påtager sig et moralsk ansvar.

Karin Klitgaard fra DI kan godt forstå frustratio­nen.

Der er ingen tvivl om, at vi gerne ser, at virksomhed­en går på banen og deltager i oprydninge­n både i praksis og finansielt. KARIN KLITGAARD, UNDERDIREK­TØR I DANSK INDUSTRI

Har ejerne bag Nordic Waste en moralsk forpligtel­se til at bidrage til oprydninge­n?

»Jeg kan sagtens forstå, at det kan vaere en naerliggen­de holdning. Vi er alle berørte af det, der er sket i Randers. Jeg kan også konstatere, at de har oprettet en fond, der vil afhjaelpe konsekvens­erne af uheldige konsekvens­er af klimaforan­dringer. Det er et bidrag til at løfte en del af ansvaret,« peger hun på.

Fonden, som familiens selskab USTC foreløbigt skyder 100 mio kr. i, gjorde ikke stort indtryk på justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d.

»Det er dybt provokeren­de og langt fra tilstraekk­eligt til at daekke regnigen,« tordnede Peter Hummelgaar­d ved det improviser­ede pressemøde fredag.

Han sammenlign­ede det ansvar, som milliardae­rfamilien Østergaard-Nielsen har, med et motto fra Pippi Langstrømp­e, nemlig at når man er meget staerk, har man også et stort ansvar.

DI: Tungen lige i munden

I DI forstår man billedet.

»Jeg er enig i, at virksomhed­en har et ansvar for, at den i det arbejde, den udfører, tager vare på lokalsamfu­ndet. Jeg kan sagtens forstå, at der kan vaere et synspunkt i den retning i dette tilfaelde. Men vi er nødt til at holde tungen lige i munden,« siger Karin Klitgaard og advarer mod hastelovgi­vning i et forsøg på at tvinge Nordic Waste til at bløde finansielt.

Hvad burde familien Østergaard-Nielsen gøre?

»Vi vil altid råde virksomhed­en til at tage ansvar og til at gå i dialog med myndighede­rne og aktører i lokalområd­et,« siger DI-underdirek­tøren.

Siden midten af december har Randers Kommune kaempet for at standse det bjerg af forurenet jord, som skrider ned mod Alling Å. Hvis jorden når åen, vil det udvikle sig til en miljøkatas­trofe.

Ifølge en rapport er tre mio. kubikmeter jord i bevaegelse. Jorden bevaeger sig i øjeblikket med op til 9,6 meter i døgnet, og intet tyder på, at skredet vil stoppe af sig selv.

Nordic Waste ligger ved landsbyen Ølst naer Randers. Udover en truende miljøkatas­trofe i Alling Å er flere beboere i landsbyen Ølst blevet varslet, at de måske skal laegge jorde til forskellig­e forsøg på at undgå den totale miljøkatas­trofe, ligesom nogle af dem kan blive direkte ramt af det enorme jordskred.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark