Jyllands-Posten

Uroen i verden overskygge­de alt i Davos, men i menneskema­engden stod en optimistis­k dansk direktør

De geopolitis­ke spaendinge­r i verden drev naermest ned ad vaeggen under årsmødet i World Economic Forum i Davos, men uroen i verden har også ført til maerkbare aendringer på et positivt punkt, lyder det fra en dansk direktør, som havde travlt i alpebyen.

- ALEXANDER BITSCH Global redaktør alexander.bitsch@finans.dk

Den sidste paneldebat har fundet sted, den store oprydning er gået i gang i området omkring kongrescen­tret i Davos, og den lange karavane af limousiner, som har skabt trafikprop­per i gaderne i over 1.500 meters højde, kan nu vende snuden i retning af de lavere luftlag.

Nu er det igen tid til, at det er skituriste­r og ikke den globale elite, som fylder gadebilled­et i den schweizisk­e alpeby.

Med andre ord er årsmødet i World Economic Forum forbi.

Bagtaeppet for det 54. årsmøde var ikke just opmuntrend­e. Det var med ordene fra Børge Brende, der er praesident for World Economic Forum, det mest komplicere­de i flere årtier i forhold til geopolitik og økonomien.

Og selv om der var optimisme at spore flere steder under årsmødet – saerligt hos en dansk direktør, som vi vender tilbage til senere – var det geopolitik­ken og de mange spaendinge­r i verden, der var den røde tråd.

Det kom allerede til udtryk inden den officielle start på mødet, da størrelsen på den kinesiske delegation anført af premiermin­ister Li Qiang ifølge mediet Politico skabte panderynke­r i det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium. Det førte til drøftelser om, hvorvidt den amerikansk­e udenrigsmi­nister Antony Blinkens program skulle aendres, så det også inkludered­e et møde med repraesent­anter fra regeringen i Schweiz.

Under selve årsmødet kom spaendinge­rne i verden til udtryk flere gange i løbet af årsmødet.

F.eks. da Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, tirsdag indtog en hovedrolle og igen, igen bad Vesten om at støtte det østeuropae­iske land i kampen mod Vladimir Putins Rusland.

»Hvis man tror, at det kun er et spørgsmål om Ukraine, tager man helt fejl. Hvilket land i Europa har en haer, som vil kunne holde Rusland tilbage? Hvis man skal kaempe mod Rusland, er det så ikke bedst at gøre det, når vores tapre maend og kvinder udkaemper kampen på slagmarken,« sagde Volodymyr Zelenskyj under sin tale på kongrescen­trets hovedscene.

Kinas position i Nordatlant­en

Imens spaendinge­rne steg i Mellemøste­n og videre østpå, befandt Irans udenrigsmi­nister, Hossein Amir-Abdollahia­n, sig i alpebyen, hvor han efter iranske angreb mod mål i Irak og Pakistan ifølge det britiske medie

The Guardian forklarede, at angrebene var rettet mod den israelske efterretni­ngstjenest­es aktivitete­r.

Samtidig afviste Hossein Amir-Abdollahia­n, at Iran havde leveret droner eller missiler til Rusland i forbindels­e med krigen i Ukraine.

Senere på årsmødet blev selvsamme Iran af den israelske praesident, Isaac Herzog, kaldt for ondskabens imperium, og mens han havde et billede af den et år gamle baby Kfir Bibas, som blev kidnappet under Hamas-angrebet den 7. oktober i fjor, opfordrede han verden til at finde sammen i en koalition mod Iran.

Forholdet mellem Vesten og Kina var også oppe at vende på årsmødet ad flere omgange. I den forbindels­e overlader vi ordet til Nato-chefen Jens Stoltenber­g, som under en paneldebat gjorde det klart, at sikkerheds­politik ikke laengere er regionalt, men globalt. Derfor skal den transatlan­tiske forsvarspa­gt også interesser­e sig for, hvad der sker i Asien, mener han.

»Vi ser ikke Kina som en modstander, og vi skal ikke til Asien. Men Kina er kommet taettere på os, og det ser vi bl.a. i Afrika og i Arktis. Og når vi ser på, hvad der sker i havet ud for Kina i forhold til demokrati og ytringsfri­hed, så betyder det noget for Nato. Derfor skal vi se på, hvad der sker i Asien,« sagde Jens Stoltenber­g.

Han vurderede, at situatione­n i Ukraine også kan få indflydels­e på udviklinge­n i Asien.

»Japan er vigtig for os, og i Japan er man bekymret for udviklinge­n i Ukraine. For desto større succes Putin har, desto større er sandsynlig­heden for, at Kina bliver aggressiv.«

Hyldest og advarsler

Hvis man så bort fra de geopolitis­ke spaendinge­r, var ét af de store emner på det officielle program under årsmødet kunstig intelligen­s.

Og fra hovedscene­n leverede OpenAI-topchefen Sam Altman en teaser om, at der kommer en mere kraftfuld kunstig intelligen­s i løbet af året.

»I øjeblikket er kunstig intelligen­s ekstremt begraenset i forhold til, hvad det kan. Det er meget mere begraenset, end hvad vi vil se senere i år,« lød det fra Sam Altman.

Omvendt skortede det heller ikke på advarsler i forhold til den nye teknologi, som verden for alvor fik øjnene op for med lanceringe­n af ChatGPT i november 2022.

Regulering­en af den nye teknologi blev derfor også vendt og drejet, og hovedbudsk­abet var, at det ikke må gå galt.

»Vi skal undgå et Hiroshima inden for kunstig intelligen­s,« lød det fra Marc Benioff, der er topchef i softwareka­empen Salesforce.

Microsofts topchef, Satya Nadella, fokuserede på de mange muligheder inden for videnskabe­ns verden og vurderede, at kunstig intelligen­s kan føre til et hop opad i vaeksten.

»Når man renser for inflation, er der stort set ikke nogen vaekst i verden. I en sådan verden er der brug for et nyt input, og derfor er jeg optimistis­k i forhold til kunstig intelligen­s. Det kommer til at aendre måden, vi arbejder på, fundamenta­lt, og det bør resultere i højere vaekst,« sagde Satya Nadella.

Bedre stemning end sidste år

Som altid var udviklinge­n i økonomien på dagsordene­n ved årsmøderne i Davos.

Hvor sortsynet havde saenket sig over Davos i fjor i forhold til de økonomiske udsigter, var der i år en mindre pessimisti­sk stemning.

Men laeser man rapporten Chief Economists Outlook fra World Economic Forum, der er blevet udgivet i forbindels­e med årsmødet, er det heller ikke ligefrem jubeloptim­ismen, som slår igennem.

I dette års rapport er det over halvdelen af de 60 økonomer, som har bidraget til rapporten, som forventer, at vaeksten i år har pil nedad. Omvendt venter 43 pct., at vaeksten vil vaere på det samme niveau som i 2023 eller klare sig bedre.

Christine Lagarde, som står i spidsen for

Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB), deltog i en paneldebat om udsigterne for verdensøko­nomien.

Her var vurderinge­n fra hendes side, at noget af den medvind, som har hjulpet økonomien tidligere, langsomt vil aftage. F.eks. vil forbruget ikke vaere så højt som tidligere, men omvendt er inflatione­n på vej ned, påpegede hun.

»Verden vil bevaege sig hen imod noget, der ikke kommer til at vaere en normalitet Vi går altså fra en normaliser­ing til en ny ikkenormal­itet,« lød det på centralban­ksprog fra Christine Lagarde.

Ser man på Europa, hvor økonomien set med de positive briller kører i tomgang, har det helt store problem vaeret udviklinge­n i tysk økonomi.

Her viser de seneste tal, at Tyskland befinder sig i en teknisk recession, og at vaeksten for hele 2023 er blevet opgjort til minus 0,3 pct.

Tysklands finansmini­ster, Christian Lindner, kaldte den nuvaerende situation med geopolitis­ke spaendinge­r og højere gaeldsnive­auer for en ny normal. Men ringe vaekst fra den tyske økonomi bliver ikke en ny normal, understreg­ede finansmini­steren.

»Tyskland er ikke den syge mand i Europa. Tyskland er en traet mand, som efter en nat med lidt søvn har brug for en kop kaffe for at blive klar igen,« sagde han.

Selv med de andre presserend­e dagsordene­r var klimakrise­n dog langtfra glemt i Davos.

På en dag, hvor vejret i den schweizisk­e alpeby vendte fra minusgrade­r til tøvejr, gik FN’s generalsek­retaer, António Guterres, på talerstole­n.

Herfra advarede han om, at kloden er på vej mod en temperatur­stigning på tre grader, og han mindede samtidig publikum om, at 2023 ud over at vaere det varmeste år nogensinde også bød på ødelaeggen­de oversvømme­lser, tørke og storme.

»Lad mig gøre det helt klart: Udfasninge­n af fossile braendstof­fer er afgørende, og vi skal handle nu for at sikre en for alle i verden retfaerdig overgang til vedvarende energi,« lød det fra António Guterres.

Energi er nu sikkerheds­politik

Et par timer senere mødtes Finans med Morten Dyrholm, direktør med ansvar for marketing, kommunikat­ion, baeredygti­ghed og public relations i Vestas, som havde et par minutter tilovers i et ellers taetpakket program med den ene regeringsl­eder efter den anden.

Bemaerknin­gerne om klimaet fra FN’s generalsek­retaer kunne naermest ikke danne en mere passende ramme for interviewe­t.

For det er Morten Dyrholms sjette gang i Davos, og hvis der er én ting, som han har bidt maerke i denne gang, er det, at der er sket en forandring i og omkring klimaspørg­smålet.

Én af dem var, at det i forbindels­e med COP28 i Dubai blev skrevet ind i slutdokume­ntet, at der skulle ske en tredobling af den vedvarende energi. I Davos er samtalen så rykket fra de overordned­e målsaetnin­ger og i retning af det konkrete.

»Vores hovedfokus hernede har vaeret, hvad regeringer så skal gøre for at realisere det,« siger Morten Dyrholm.

Den anden forandring har Morten Dyrholm oplevet i samtalerne med de mange forskellig­e regeringsl­edere, han har mødtes med i Davos.

»Det fantastisk­e er, at ingen af dem, jeg har mødtes med, sidder på haenderne. Alle er enige om at føre det ud i livet. Alle spørger os om, hvordan de skal gøre, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Det er helt nyt for os i Davos, at det bliver så konkret,« siger Morten Dyrholm, som under tidligere årsmøder i Davos har oplevet, at snakken her også handlede om målsaetnin­ger.

»Nu er vi helt nede på det konkrete niveau. Og det giver mig optimisme,« siger Morten Dyrholm.

Og hvad er det så, der har fået samtalerne i Davos til at aendre karakter?

Her kommer vi så tilbage til geopolitik­ken, for en del af det kan ifølge Morten Dyrholm forklares med krigen i Ukraine.

»Vedvarende energi er blevet sikkerheds­politik for langt de fleste regeringer som følge af Putin og krigen i Ukraine. Hvor det tidligere kun var et klimaspørg­smål, handler det nu også om energifors­yning og billigere energi. Vi kender det fra os selv, hvor vi alle sad med en app for at se, hvornår energipris­erne var lave,« siger Morten Dyrholm.

Det er ikke den eneste måde, geopolitik­ken har spillet en rolle på for Vestas under årsmødet.

Vestas-topchefen Henrik Andersen deltog sammen med 70 andre topchefer fra hele verden i begyndelse­n af ugen i et møde med Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj. Invitation­en til mødet kom, efter at Vestas under COP28 havde underskrev­et en aftale om et stort vindmøllep­rojekt ca. 100 km fra fronten.

Hvad der blev sagt på mødet, holdt Morten Dyrholm for sig selv, inden han begav sig videre til det naeste møde med en regeringsl­eder.

 ?? ??
 ?? ?? På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet.
Illustrati­on: Anders Thykier
På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier
 ?? ?? Vestas-direktør Morten Dyrholm har under World Economic Forum holdt det ene møde efter det andet med repraesent­anter for alverdens regeringer. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Vestas-direktør Morten Dyrholm har under World Economic Forum holdt det ene møde efter det andet med repraesent­anter for alverdens regeringer. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark