Jyllands-Posten

Mette og Tue Bastholm bankede 400.000 kr. ekstra af deres gaeld på under tre år

Stram styring af forbruget har givet familien bedre økonomi og en kortere arbejdsuge.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

I en skuffe i Mette og Tue Bastholms raekkehus i Aalborg ligger et bundt taetskrevn­e ark. Øverst står ”Mette & Tues økonomi” efterfulgt af et par hjerter. Nedenunder følger kolonner med håndskrevn­e beløb. Her har 45-årige Mette Bastholm måned for måned fulgt familiens økonomi siden 2016.

»Jeg synes altid, vi har haft styr på pengene. Vi brugte det meste af vores løn hver måned og havde en kassekredi­t til uforudsete udgifter. Men vi betalte af på gaelden og brugte ikke mere, end vi havde råd til,« fortaeller Mette Bastholm.

Men i 2020 begyndte familien på et økonomisk eksperimen­t, der på under tre år bankede 400.000 kr. ekstra af deres gaeld. Det, selvom de i hele perioden har levet af halvanden løn.

Og efter et års pause er børnefamil­ien nu tilbage med stram styring af økonomien for at slippe af med den sidste gaeld i andelsraek­kehuset.

»Vi lever ikke på en sten og køber altid god kvalitet. Men vi køber sjaeldent og for det meste billigt. Strammere styring af økonomien har givet os mere økonomisk frihed og større livsglaede. Og ovenikøbet tilladt min mand at gå ned i tid,« fortaeller Mette Bastholm.

Idéen opstod, da Tue Bastholm viste sin kone nogle dokumentar­programmer på Netflix om minimalism­e og købestop.

Vigtigt med mål

»Det var vildt, hvor meget det betød at styre økonomien stramt og saette sig mål fremfor ikke helt at vide praecis, hvad pengene gik til,« siger Mette Bastholm, der også undervejs har sluttet sig til Facebook og Instagram faellesska­bet ”Mininalism­e & købestop”.

Skufferegn­skabet viser, at restgaelde­n på parrets SU-lån og billån blev udryddet på 31 måneder.

»Vi havde 38.000 kr. udbetalt hver måned og et rådighedsb­eløb på 10.000 kr. efter faste udgifter, afdrag på gaeld og månedlig investerin­g til min pension.«

Rådighedsb­eløbet skulle bl.a. daekke mad, benzin, tandlaeger­egninger, tøj og sko, gaver, fornøjelse­r og udgifter til familiens hund.

De har langtfra levet som medlemmern­e af den såkaldte FIRE-bevaegelse, hvor mange sparer mere end halvdelen af deres indtaegt op. Men de har brugt – og bruger – vaesentlig­t faerre penge, end deres indkomst giver mulighed for.

»Vi vil også nyde livet. Så vi går sjaeldent i biografen, men vi lejer af og til en af de nye film og ser den i sofaen med hjemmepopp­ede popcorn. Og vi prioritere­r årskort til teater og Fårup Sommerland,« forklarer Mette Bastholm.

Junkfood bruges der meget sjaeldent penge på. I stedet købes godt kød til fryseren på tilbud.

Og af og til lever familien laengst muligt af det, der er i køleskab, fryser m.m. suppleret med friske grøntsager og maelkeprod­ukter.

Går efter gode tilbud

Samtidig købes der kun nyt, hvis noget går itu, eller datteren eksempelvi­s vokser ud af vinterstøv­lerne. Og da oftest på tilbud.

Når familien ikke følger økonomien taet, stiger forbruget.

»Der ryger hurtigt nogle overflødig­e køb på. Derfor er det vigtigt løbende at se, hvad pengene går til,« konstatere­r Mette Bastholm.

I hele perioden har familien altså klaret sig for halvanden løn. Efter fødslen af datteren Josephine gik den dengang 34-årige nyuddanned­e fysioterap­eut Mette Bastholms skrøbelige ryg nemlig helt i stykker.

Hun havde arbejdet som aftenskole­laerer i studietide­n. Nu røg hun på sygedagpen­ge og siden ud i ressourcef­orløb.

»Det var et økonomisk chok. Gaelden voksede. Så det var af nød, da jeg i 2016 begyndte at følge vores økonomi på mine sedler,« fortaeller hun.

Det betød bl.a., at parret ikke købte det nybyggede hus til 2 mio kr., banken godkendte dem til, da Tue Bastholm var faerdigudd­annet og headhuntet til en god løn. I stedet købte de et lidt aeldre andels

Der ryger hurtigt nogle overflødig­e køb på. Derfor er det vigtigt løbende at se, hvad pengene går til. METTE BASTHOLM

raekkehus til under det halve.

Alligevel viste det sig i 2020, at de både kunne leve for halvanden løn og samtidig bruge over en tredjedel af deres indtaegt på at afvikle gaeld.

Drøm opfyldt

Da studie- og billånet var vaek, var der råd til, at Tue Bastholm kunne følge sin drøm og gå ned på 30 timers arbejdsuge.

Så nu er den månedlige indtaegt knap 34.000 kr. efter skat. I det nye eksperimen­t har prisstigni­nger og ekstra udgifter til fysioterap­eutisk traening øget kravet til rådighedsb­eløb lidt.

Målet er denne gang at holde sig under 12.000 kr. om måneden.

Til gengaeld er gaelden jo også mindre. Og hvis Mette Bastholms kommende jobprøvnin­g går som ønsket, kan hun begynde i fleksjob og øge familiens indtaegt.

Januars første omkostning­er er ført ind i regnskabet. »Det er godt at vaere i gang igen,« siger Mette Bastholm.

 ?? ??
 ?? ?? Efter et års pause fortsaette­r familiens stramme styring af økonomien nu igen. Foto: Casper Dalhoff
Efter et års pause fortsaette­r familiens stramme styring af økonomien nu igen. Foto: Casper Dalhoff
 ?? Mette Bastholms skufferegn­skab. Foto: Casper Dalhoff ??
Mette Bastholms skufferegn­skab. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark