Jyllands-Posten

Sådan narrer du dig selv til at spare mere op

Denne måned begynder mange på en frisk for kort efter at falde tilbage i de gamle vaner. Laes her, hvordan du kan øge din opsparing trods hjernens benspaend.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Selvom de fleste af os stiger i indtaegt gennem livet, vil mange aldrig opleve, at det får opsparinge­n til at boome. Rødvinen bliver lidt dyrere. Pengene haenger lidt løsere. Og det er svaert at skrue ned for forbruget for at øge opsparing og investerin­g.

Og det er ikke underligt, siger neuroøkono­m Jon Sigurd Wegener, CBS. For adfaerdsae­ndringer er utroligt svaere.

»De fleste af os går gennem dagene delvist på autopilot og gør det samme, som vi gjorde i går. En adfaerdsae­ndring er meget ressourcek­raevende og udfordrend­e for hjernens frontallap­per. Det er utrolig svaert at holde fast, fordi vores hjerne helst vil gøre, som den plejer, uanset om det handler om motion, kost eller opsparing,« forklarer Jon Sigurd Wegener.

I en ny bog om opsparing og investerin­g skrevet sammen med Lene NordingGro­oss, ”Caffe latte-reglen”, som udkommer i slutningen af januar, anbefaler forfattern­e derfor at lave små aendringer.

Erstat hver anden caffe latte med en termokop medbragt hjemmefra, og invester besparelse­n, lyder et af rådene. Et andet råd er at saette pengene til opsparing eller investerin­g af først på måneden fremfor at se, om der er overskud sidst på måneden.

Led dig ikke i fristelse

»En af de store udfordring­er er at slippe af med tilbudshaj­en. Vi er gode til at lade os friste og bagefter forsvare beslutning­en over for os selv. Men du sparer ikke ved at købe to par støvler for et pars pris, hvis du ikke mangler fodtøj. Derfor skal du på forhånd beslutte, hvad du har til forbrug hver måned,« siger Lene Nording-Grooss.

En anden måde at lokke sig selv til at aendre adfaerd på er at konkurrere med andre. Det gør nogle af de 38.000 medlemmer af Facebookog Instagram-gruppen ”Minimalism­e og købestop” via forskellig­e udfordring­er.

”Lev af, hvad du har i kontanter, i fryser, køleskab og køkkenskab­e laengst muligt”. Sådan lyder en udfordring. Sidste år klarede nogle sig i flere måneder.

Bag gruppen står jurist og minimalist Jane Ibsen Piper, der har udgivet flere bøger om at leve mere enkelt med faerre ting, om købestop og om investerin­g.

»Jeg bruger challenges meget bevidst i gruppen. Hvis folk bare skulle aendre adfaerd fra den ene dag til den anden, ville det gå galt. Udfordring­erne gør det mere overskueli­gt at arbejde med at aendre sine vaner,« siger Jane Ibsen Piper.

En anden udfordring blandt minimalist­erne er købestop: ”Køb ikke andet end mad i 1, 4 eller måske 52 uger”. Nogle har hårdt købestop, andre giver sig selv lov til at erstatte ting, der går i stykker.

Konstant købestop

Jane Ibsen Piper deltager selv i udfordring­erne af og til, selvom hun stort set konstant har købestop på hjemmefron­ten.

»Herhjemme investerer vi som jurist og ingeniør godt halvdelen af det, vi får udbetalt. For mig er det en livsstil at saette et så lille CO2-aftryk som muligt. At det samtidig sparer penge, så vi har betalt vores gaeld hurtigere tilbage og opnået økonomisk ro, er en ekstra bonus,« siger Jane Ibsen Piper.

Hun er i saerlig grad ude efter livstilsin­flationen, hvor omkostning­erne ubevidst gradvist stiger med lønnen.

Jon Sigurd Wegener er begejstret for tanken om udfordring­erne.

»Det tilfredsst­iller nogle meget vigtige behov hos os. Det pirrer mange at konkurrere, men vigtigst er, at vi er flokdyr. Vi kan godt lide at gøre noget, som giver anerkendel­se hos vores flok.

Samtidig giver det en mulighed for at søge trøst, hvis man alligevel kommer til at købe en ny trøje midt i et købestop,« siger Jon Sigurd Wegener.

En tredje økonomisk udfordring finder man i Facebook-gruppen ”Moneypenny – kvinder som investerer” med over 59.000 medlemmer. Her har man bl.a. en 52 ugers opsparings­challenge.

”Spar 10 kr. op i uge 1, og forhøj hver uge beløbet med 10 kr., til det når 520 kr. i uge 52”. Nogle flytter nogle af de dyrere indbetalin­ger, så belastning­en spredes mere jaevnt over året. Gennemført giver udfordring­en en ekstra opsparing på 13.780 kr. på et år.

Køb ikke andet end mad i 1, 4 eller måske 52 uger. UDFORDRING FRA ”MINIMALISM­E OG KØBESTOP”

Spar 10 kr. op i uge 1 og forhøj beløbet med 10 kr. om ugen frem til 520 kr. i uge 52 UDFORDRING TIL OPSPARING FRA ”MONEYPENNY - KVINDER SOM INVESTERER”

Svaert, trods god løn

»Mange føler, at de umuligt kan have råd til eksempelvi­s at spare 500-1.000 kr. op om måneden til investerin­g trods en paen løn, for deres penge går til alle mulige omkostning­er. Men det modbeviser udfordring­en,« fortaeller en af de to Moneypenny-stiftere, Linnéa Schmidt.

Hun anbefaler også en gratisport­efølje som en måde at komme i gang med at spare op og investere på for dem, der ikke føler, at de har råd, eller som er saerligt bekymrede for at tabe penge.

En gratisport­efølje kan eksempelvi­s bestå af penge fra indsamlet pant, fra salg af familiens brugte tøj og ting, fra salg af håndarbejd­e eller måske fra salg af frugt og grønt ved en vejbod.

»Gratisport­eføljen laegger ikke beslag på familiens almindelig­e indtaegt. Derfor kan man tillade sig at vaere lidt mere risikovill­ig. Og det bliver en god udfordring at prøve at finde nye ”gratis” penge,« fortaeller Linnéa Schmidt.

Lev af, hvad du har i kontanter, i fryser, køleskab og køkkenskab­e laengst muligt. UDFORDRING FRA ”MINIMALISM­E OG KØBESTOP”

 ?? ?? Det er svaert at overtale hjernen til at begynde at spare op eller leve på budget, forklarer neuroøkono­m Jon Sigurd Wegener. Foto: Stine Bidstrup
Det er svaert at overtale hjernen til at begynde at spare op eller leve på budget, forklarer neuroøkono­m Jon Sigurd Wegener. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark