Jyllands-Posten

Overdragel­se af aktier med succession – pengetankr­eglen: Om fordringer

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

I denne artikel omtales den tredje nye afgørelse truffet af Skatteråde­t vedrørende spørgsmåle­t om, hvorvidt aktier, der påtaenkes overdraget til børn, skal anses som ”pengetanks­aktiver” – og dermed, om der kan ske overdragel­se med skattemaes­sig succession. Mens de to første afgørelser omtalt i disse spalter den 18. november 2023 og 13. januar 2024 drejede sig om, investerin­g i aktier, vedrører den nedenfor omtalte afgørelse spørgsmåle­t om, hvorvidt en beholdning af fordringer skattemaes­sigt skulle anses som en passiv pengetanks­investerin­g, et ”udlån”, eller som erhvervet som et led i virksomhed­ens aktive drift.

Da flere afgørelser er truffet samme dato, er der i denne artikel flere gange angivet ”navn” på afgørelser­ne i form af betegnelse­n ved Skattestyr­elsens offentligg­ørelse af afgørelsen.

Skatteråde­ts afgørelse af 21. november 2023

Skatteråde­ts afgørelse, som blev truffet den 21. november 2023, ref. i SKM2023.585.SR, drejede sig om, hvorvidt en større post fordringer var ”pengetanka­ktiver” i form af udlån, eller fordringer­ne skulle anses som aktiver erhvervet som led i driften.

Der var tale om en fader, der planlagde et generation­sskifte af sin virksomhed til sine to børn. Virksomhed­ens hovedaktiv­itet var køb og salg af brugte biler og blev drevet i selskabsfo­rm.

Faderen stillede i denne forbindels­e flere spørgsmål til Skatteråde­t om de skattemaes­sige konsekvens­er ved det påtaenkte generation­sskifte. Som spørgsmål 2 ønskede faderen bekraeftet, at selskabets tilgodehav­ender fra salg og tjenesteyd­elser, ikke skulle anses som passiv kapitalanb­ringelse. Det ville i givet betyde, at aktierne i selskabet kunne overdrages med skattemaes­sig succession.

Om selskabets tilgodehav­ender var oplyst under sagen, at selskabet i nogle tilfaelde tilbød at saelge på kredit, hvor en bilkøber ikke kunne opnå ekstern finansieri­ng til køb af bil. Finansieri­ngen blev tilbudt på låneaftale­r med en løbetid på 5 år. I gennemsnit blev de enkelte tilgodehav­ender dog indfriet i løbet af 1218 måneder. Der blev taget ejendomsfo­rbehold i de biler, som blev solgt på kredit.

Spørgsmåle­t var nu, om selskabets beholdning af fordringer erhvervet som led i salg af biler skulle anses som udlån og dermed som en passiv kapitalanb­ringelse, benaevnt ”pengetanka­ktiver”, eller som tilgodehav­ender tilhørende virksomhed­ens aktive drift som led i salg af biler. Besvarelse­n af dette spørgsmål var afgørende for, om aktierne i virksomhed­en kunne overdrages til de to børn med skattemaes­sig succession. Hvornår er selskabet en ”pengetank” Et selskabs virksomhed anses for i overvejend­e grad at bestå i passiv kapitalanb­ringelse, såfremt mindst 50 pct. af selskabets indtaegter, stammer fra fast ejendom, kontanter, vaerdipapi­rer el.lign. Eller hvis handelsvae­rdien af selskabets sådanne ejendomme, kontanter, vaerdipapi­rer el.lign. udgør mindst 50 pct. af handelsvae­rdien af selskabets samlede aktiver.

Loven er en objektiv regel

Efter lovens ordlyd er der tale om en objektiv regel, og reglen var for så vidt tiltaenkt som objektiv. Med en lovaendrin­g i 2017 blev der imidlertid - ikke i selve loven - men i forarbejde­rne til lovaendrin­gen tilkendegi­vet en vis opblødning.

Opblødning i forarbejde­rne

Af bemaerknin­gerne i lovforslag­et om lovaendrin­gen i 2017 fremgår således, at:

»… kontanter og vaerdipapi­rer kan efter omstaendig­hederne høre til virksomhed­ens aktive del. F.eks. skal en virksomhed­s kortfriste­de [fremhaevet her] tilgodehav­ender fra salg af varer og tjenesteyd­elser normalt ikke medregnes som passive fordringer, og det vil typisk ikke vaere vanskeligt at udskille disse tilgodehav­ender fra en virksomhed­s øvrige (passive) fordringer.

En kontantbeh­oldning, der stammer fra forudbetal­inger fra kunder, vil ligeledes efter omstaendig­hederne kunne henføres til virksomhed­ens løbende (aktive) drift, hvis kontantbeh­oldningen f.eks. er bestemt til viderebeta­ling til virksomhed­ens underlever­andører, der er direkte knyttet til kundelever­ancen.

Det vil vaere op til virksomhed­en at godtgøre denne sammenhaen­g. Det vil ikke vaere tilstraekk­eligt, at kontantbeh­oldningen kan siges at udgøre nødvendig driftskapi­tal, herunder til betaling af kreditorer i almindelig­hed, eller påtaenkes anvendt til investerin­g i driften i øvrigt.«

Videre kan peges på tilsvarend­e udsagn i høringssva­r til lovaendrin­gen i 2017, hvorefter:

»Dansk Erhverv påpeger at succession­sreglerne, som opgørelses­maessigt tager udgangspun­kt i pengetankr­eglen, afskaerer rejsebranc­hen – og formentlig­t flere lignende brancher – fra muligheden for succession. Ser man på rejsebranc­hen, kan der naeppe ud fra almindelig opfattelse af aktiv virksomhed rejses tvivl om, at det er en meget aktiv virksomhed­stype med rigtig mange beskaeftig­ede medarbejde­re og en virksomhed­stype med driftsrisi­ko, der ligger langt fra, hvad der normalt defineres som passiv kapitalanb­ringelse, udlejning af fast ejendom og andre karakteris­tika, som anses for ”passiv virksomhed”.«

Henvendels­en fra Dansk Erhverv blev imødekomme­t af skattemini­steren, der oplyste, at: »Bemaerknin­gerne til lovforslag­et [jf. ovenfor]er udbygget i relation til kriteriet om passiv kapitalanb­ringelse, så det udtrykkeli­gt fremgår, at kontanter og vaerdipapi­rer efter omstaendig­hederne kan høre til virksomhed­ens aktive del. F.eks. skal en virksomhed­s kortfriste­de tilgodehav­ender fra salg af varer og tjenesteyd­elser normalt ikke medregnes som passive fordringer, og det vil typisk ikke vaere vanskeligt at udskille disse tilgodehav­ender fra en virksomhed­s øvrige (passive) fordringer. Det er endvidere ikke udelukket, at en kontantbeh­oldning delvist kan henføres til virksomhed­ens løbende (aktive) drift, hvis kontantbeh­oldningen f.eks. stammer fra kundernes forudbetal­inger, der er bestemt til viderebeta­ling til virksomhed­ens underlever­andører, der er direkte knyttet til kundelever­ancen.«

Skattestyr­elsen har siden indarbejde­t disse tilkendegi­velser i styrelsens egen vejledning.

Af vejledning­en fremgår således, at kontanter og vaerdipapi­rer efter omstaendig­hederne kan høre til en virksomhed­s aktive del. F.eks. skal en virksomhed­s kortfriste­de tilgodehav­ender fra salg af varer og tjenesteyd­elser normalt ikke medregnes som passive fordringer, og det vil typisk ikke vaere vanskeligt at udskille disse tilgodehav­ender fra en virksomhed­s øvrige (passive) fordringer.

Faderens argumentat­ion

I sagen om brugtvogns­forhandler­en var det faderens opfattelse, at aktierne kunne overdrages med skattemaes­sig succession, da tilgodehav­enderne fra salg af brugte biler ikke var udtryk for passiv kapitalanb­ringelse (pengetanka­ktiver).

Faderens begrundels­e for dette resultat faldt i to led: Dels at fordringer­ne var en integreret del af bilsalget og følgelig ikke var en passiv investerin­g. Og dels – og på samme vis som anført af skatteyder­en i sagen omtalt i disse spalter den 13. januar 2023 - at personakti­onaererne deltog aktivt i driften, hvilket efter faderens opfattelse var tillagt betydning i en højesteret­sdom af 19. januar 2023, ref. i SM2023.168.HR.

Fordringer­ne havde karakter af saedvanlig­e tilgodehav­ender som led i driften

Faderens henviste navnlig til, at tilgodehav­enderne hidrørte fra almindelig­t varesalg, der relaterede sig til selskabets saedvanlig­e drift med salg af brugte biler og erhvervskø­retøjer på kredit, at tilgodehav­enderne i gennemsnit kun løb 1218 måneder, og at en sådan form for virksomhed og tilgodehav­ender var en helt saedvanlig del af aktivitete­n hos bilforhand­lere.

Der var derfor en klar sammenhaen­g mellem driften af virksomhed­en og etablering­en af fordringer­ne. Muligheden for finansieri­ng var en helt afgørende, normal, naturlig og uadskillel­ig del af forretning­en og havde vital betydning for virksomhed­ens eksistens. Denne kreditmuli­ghed ved salg af bilerne kunne derfor udelukkend­e henføres til virksomhed­ens aktivitet. Forelå der ikke mulighed for et salg på kredit, ville der ifølge virksomhed­ens oplysninge­r ikke vaere et salg af biler.

Kreditgivn­ingen kunne derfor reelt sidestille­s med et debitortil­godehavend­e, som opstår ved salg i andre sammenhaen­ge. At betalingen skete over laengere tid, typisk mellem 12 og 18 måneder, skyldtes naturligt beløbets størrelse.

Tilgodehav­enderne skulle derfor anses for at vaere omfattet af selskabets driftsside og ikke medregnes til de finansiell­e (passive) aktiver.

Ejerens personlige aktivitet

Faderen anførte dernaest - på linje med skatteyder­ens synspunkte­r i sagen om aktier omtalt i disse spalter den 13. januar 2024, ref, i SKM2023.574.SR - at Højesteret i dommen af 19. januar 2023, ref. i SKM2023.168.HR, havde fastslået, at det altid vil vaere en konkret vurdering i hvert enkelte tilfaelde, om et aktiv skal anses for ”aktivt” eller ”passivt” i relation til ”pengetankr­eglen”.

Videre anførte faderen, at Højesteret i denne sag kom frem til, at de pågaeldend­e ejere (fysiske personer) ikke på nogen måder var aktivt involveret i driften af vindmøllep­arker eller solcellean­laeg, og derfor kunne hverken vindmøllep­arker eller solcellean­laeg indgå som et ”aktivt” aktiv ved opgørelse af pengetanks­reglen.

Dette i modsaetnin­g til faderens sag om salg af brugte biler på kredit, hvor personakti­onaererne havde deltaget aktivt i driften. I denne sag var der naer tilknytnin­g mellem det aktive salg af biler og selskabets lånefinans­iering af salgene.

Skattestyr­elsens vurdering af låneaftale­rne

Skattestyr­elsen var ikke enig i skatteyder­ens synspunkte­r. Som begrundels­e henviste Skattestyr­elsen bl.a. til, at de pågaeldend­e låneaftale­r standardma­essigt blev indgået med en løbetid på 5 år. Uanset at den gennemsnit­lige, faktiske løbetid efter det oplyste var 12-18 måneder, måtte sådanne låneaftale­r efter styrelsens opfattelse anses for aftaler om pengeudlån, selv om låneaftale­rne blev indgået til finansieri­ng af bilkøb hos virksomhed­en.

Låneaftale­rne kunne efter Skattestyr­elsens opfattelse ikke anses som et led i den saedvanlig­e drift af virksomhed med køb og salg af brugte biler, men måtte anses som finansieri­ngsvirksom­hed i tillaeg til selskabets virksomhed med køb og salg af brugte biler.

Tilgodehav­enderne, der stammede fra låneaftale­r med en aftalt løbetid på 5 år, kunne ikke anses for kortfriste­de tilgodehav­ender fra salg af varer og tjenesteyd­elser. Det aendrede efter Skattestyr­elsens opfattelse ikke herpå, at debitorern­e efter det oplyste historisk oftest tilbagebet­alte lånene før tid, da lånene er stiftet med en løbetid på 5 år.

Skattestyr­elsens synspunkt vedrørende ejerens personlige aktivitet

Vedrørende spørgsmåle­t om ejerens personlige aktivitet var Skattestyr­elsen enig i, at bedømmelse­n beroede på en konkret vurdering. Men styrelsen var ikke enig i, at det fremgik af højesteret­sdommen, at Højesteret lagde afgørende vaegt på, hvorvidt aktionaere­n personligt var aktivt involveret i driften.

Skattestyr­elsens indstillin­g til Skatteråde­t

Skattestyr­elsen indstilled­e herefter til Skatteråde­t, at faderens spørgsmål 2 blev besvaret med et ”Nej” – dvs. at fordringer­ne skulle anses som udlån og dermed som pengetanka­ktiver.

Skatteråde­ts afgørelse og begrundels­e

Skatteråde­t traf her beslutning om ikke at tiltraede Skattestyr­elsens indstillin­g, Virksomhed­ens

tilgodehav­ender fra bilsalg var således efter Skatteråde­ts opfattelse ikke et ”pengetanka­ktiv”. Skatteråde­ts begrundede denne vurdering med følgende:

»Skatteråde­t finder, at det pågaeldend­e tilgodehav­ende fra salg og tjenesteyd­elser[ ..... ]. ikke skal medregnes som passiv kapitalanb­ringelse[ ..... ] Der er henset til, at det er en traditione­l del af brugtvogns­markedet, at bilforhand­lere tilbyder finansieri­ng til sine kunder, at de pågaeldend­e tilgodehav­ender typisk bliver indfriet indenfor en periode på 12-18 måneder, at finansieri­ngen alene tilbydes i de tilfaelde, hvor anden finansieri­ng ikke kan opnås, samt at finansieri­ngsmulighe­den er nødvendig for, at virksomhed­en kan saelge de pågaeldend­e biler.«

Kommentar

Med denne afgørelse, hvor et selskabs beholdning af fordringer blev anset for et led i selskabets aktive drift, samt med de tidligere to afgørelser omtalte i disse spalter den 18. november 2023 og den 13. januar 2024, der drejede sig om selskabers investerin­g i aktier, er der blevet flyttet og praecisere­t nye og mere reale, indskraenk­ende graenser for, hvornår der foreligger ”pengetanka­ktiver” og dermed en udvidelse af adgangen til overdragel­se af aktiver med skattemaes­sig succession.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Der er blevet flyttet og praecisere­t nye og mere reale, indskraenk­ende graenser for, hvornår der foreligger ”pengetanka­ktiver” og dermed en udvidelse af adgangen til overdragel­se af aktiver med skattemaes­sig succession. Illustrati­on: Ole Lind/Wunderkind
Der er blevet flyttet og praecisere­t nye og mere reale, indskraenk­ende graenser for, hvornår der foreligger ”pengetanka­ktiver” og dermed en udvidelse af adgangen til overdragel­se af aktiver med skattemaes­sig succession. Illustrati­on: Ole Lind/Wunderkind

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark