Jyllands-Posten

Rammer rekordmang­e: Det sker, når du får stress

En stressbølg­e ventes at fortsaette med uformindsk­et styrke i 2024. Her kan du blive klogere på, hvad stress egentlig er.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Symptomern­e går fra tankemylde­r til blodproppe­r.

Stress bliver kaldt en folkesygdo­m, som ifølge prognosern­e ser ud til i år at ramme flere end nogensinde før.

Men hvordan føles det at blive ramt med stress, hvad udløser stress – og hvad er det for et forløb, man kan forvente, når man melder sig syg med diagnosen?

Her dykker vi ned i symptomer, årsager og behandling.

Symptomer

Symptomern­e på stress er mange, som ofte optraeder i kombinatio­n med hinanden.

»Vi ser oftest, at folk henvender sig med flere problemer på én gang, og så er en del af arbejdet at finde ud af, hvad der ligger til bunds,« forklarer Rikke Bay Haaber, der er chef for strategisk sundhed i PFA.

De psykiske symptomer på stress taeller traethed, tankemylde­r og søvnproble­mer, hukommelse­sbesvaer, ulyst, koncentrat­ionsbesvae­r, utålmodigh­ed og i mere grelle tilfaelde angst og depression.

Blandt de fysiske symptomer er almindelig­e symptomer hovedpine, hjertebank­en, svedeture, manglende appetit, svimmelhed, ryst på haenderne og nedsat immunforsv­ar.

I den mere alvorlige ende er nedsat kropsfunkt­ion, føleforsty­rrelser, blodproppe­r, hjerte-kar-sygdomme følgesygdo­mme af laengereva­rende stress. Kroniske sygdomme som allergi, astma og diabetes kan desuden ofte forvaerres af stress.

Årsager

Omkring halvdelen af dem, der henvender sig med symptomer på stress hos landets største pensionsse­lskab PFA forklarer, at det er arbejdsrel­ateret.

Resten henviser til private omstaendig­heder som skilsmisse, børn i mistrivsel eller sorg.

Typisk er det dog en sammenhaen­g af flere ting, og selvom man i første omgang f.eks. forklarer sin stress som relateret til arbejdet, så kan det i løbet af behandling­en vise sig, at det handler om en masse omstaendig­heder.

»Hvis jeg f.eks. er belastet privat, kan mit energinive­au vaere lavere, og min lunte kortere. Og så påvirker det måden, jeg agerer på en arbejdspla­ds og løser mine opgaver, og jeg kommer bagud,« siger Rikke Bay Haaber fra PFA.

Der er en overreprae­sentation af kvinder blandt dem, der er stressramt, saerligt i aldersgrup­pen 30-39 år.

Det kan ifølge PFA-chefen både haenge sammen med, at kvinder er bedre til at henvende sig, når de har det skidt. Men også, at det er en periode i livet, hvor mange får børn, samtidig med at de tager vigtige karrieresk­ridt.

»Der er nok stadigvaek nogle kønsforske­lle, i forhold til hvor mange opgaver vi tager på os, også i hjemmet. Jeg tror desvaerre, at mange kvinder sidder med nogle idealer om, at de skal vaere perfekte på en lang raekke arenaer. Og det er jo umuligt at leve op til,« siger Rikke Bay Haaber.

Behandling

Har man en sundhedsfo­rsikring og henvender sig hos sin udbyder, bliver man som stressramt sendt igennem et system, som selskabern­e bruger store ressourcer på at udvikle.

Stress og psykiske lidelser er nemlig nogle af de helt store udgifter i pensions- og forsikring­ssektoren, og fravaer i forbindels­e med stress koster ifølge Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø 16,4 mia. kr. årligt.

Forløbene er derfor praeget af flere behandling­stilbud, men indebaerer naesten altid psykolog og individuel eller gruppetera­pi.

Behandling­erne bliver ofte sat i gang hurtigst muligt for at undgå, at den stressramt­e får det vaerre og dermed er sygemeldt i endnu laengere tid.

Er man ikke en af de 2.7 mio. danskere, der har en sundhedsfo­rsikring, skal man søge hjaelp i det offentlige system eller egenbetalt.

 ?? ?? Stress rammer flere danskere i 2024, forudser pensions- og forsikring­sselskaber. Foto: Nima Stock
Stress rammer flere danskere i 2024, forudser pensions- og forsikring­sselskaber. Foto: Nima Stock

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark