Jyllands-Posten

Femte indeksfald i traek – Maersk og transport bundede

- /MarketWire

De danske aktier sluttede fredag i rødt og fulgte dermed tendensen fra Europa. I bunden af eliteindek­set lå Maersk-aktierne og DSV. Mens Genmab solede sig i toppen. Sidstnaevn­te uden selskabssp­ecifikt nyt.

C25-indekset bakkede fredag 0,6 pct. til 1.816,98. Indekset er faldet på samtlige handelsdag­e i denne uge, og i alt er faldet på 3,1 pct.

Ved dansk lukketid var der fald i de tre førende indeks på op til 0,5 pct.

Overordnet var stemningen i ugens løb presset af årskonfere­ncen World Economic Forum i Davos, hvor flere centralban­kdirektøre­r har gjort klart, at markedet er for optimistis­k i sine forventnin­ger til renterne i år.

»Vi har i ugens løb fået nogle meldinger fra flere centralban­kmedlemmer rundt om i Europa og USA, som har prøvet at sige til markedet på en paen måde, at det ligner, at markedet er for optimistis­k i forhold til rentenedsa­ettelser,« siger Martin Munk, der er seniorakti­erådgiver i Jyske Bank, til MarketWire.

Genmab endte i toppen efter flere dage med fald. Aktien lukkede 1,8 pct. højere i 1984,50 kr. Siden nytår er aktien faldet knap 8 pct. Genmab har haft en sur start på året.

»Aktien har ramt nogle støtte punkter fra sidste år og det er nok forklaring­en på aktiens kursplus fredag,« påpeger Martin Munk. Han og Jyske Bank er positiv på laengere sig på Genmab, men han erkender at nyhedsflow­et i første halvår nok ikke bliver voldsomt.

Maersk bakkede efter rate-plus

A.P. Møller-Maersk kunne fredag notere den ottende stigning i traek i det kinesiske rateindeks Shanghai Containeri­zed Freight Index (SCFI). Rateindeks­et, der måler spotpriser­ne på containerf­ragt fra Shanghai til en raekke destinatio­ner verden over, er steget 1,5 pct. til 2.239,61.

»De stigende rater har Maersk-aktien medvind, og dagens fald kan derfor måske skyldes gevinsthje­mtagning,« vurderer Martin Munk. Han påpeger dog også at andre danske transporta­ktier som DSV og NTG endte også i blodrødt med fald på henholdsvi­s 2,6 pct. og 5 pct.

Maersks B-aktie tabte 4,7 pct. til 12.895 kr.

DSV oplyste fredag, at transportk­oncernen er rykket et skridt taettere på sit omdiskuter­ede projekt i

Saudi-Arabien. Det danske selskabet har nu indhentet alle relevante myndigheds­godkendels­er for at indgå et joint venture med saudiske Neom, som står bag projektet.

Zealand Pharma oplevede fredag for første gang i 11 handelsdag­e med otte rekorder at slutte i rødt. Fredag faldt medicinala­ktien med 1,1 pct. til 442,40 kr.

Aktien har ellers leveret en kursstigni­ng på over knap 20 pct. i år, inden dagens fald satte ind.

Schouw & Co. opjusterer­ede forventnin­gerne til både salg og driftsindt­jening for 2023 med henvisning til en bedre end ventet udvikling for konglomera­tet to største virksomhed­er, Biomar og GPV.

Omsaetning­en i 2023 ventes nu at nå 37,2 mia. kr. mod tidligere ventet 36,5-37,8 mia. kr., mens koncernens indtjening vurderes at udgøre et EBITDA i størrelses­ordenen 2850 mio. kr. mod et senest forventet interval på 2625-2795 mio. kr.

Schouw-aktien lukkede med en stigning på 3,5 pct. til 566 kr.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark