Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Nej, kongebog – ikke kogebog!

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

E VELKOMMEN MISTER KING SPIN

Kong Frederik kom i ugens løb med en utroligt hurtigt eksekveret bog, nemlig sit eget bud på visionen for positionen og nationen. Og Gud. Men det behøver han sådan set ikke taenke så meget over, for medierne og interesseo­rganisatio­nerne kommer ham til undsaetnin­g: Det vigtigste ved tronskifte­t er strategien for praedikate­t Kongelig Hofleveran­dør! Senest er det Blå Kors, der blander sig i debatten med en skarp advarsel mod f.eks. af lade Carlsberg bruge det. For dermed fremmer Kongehuset et produkt, der kan føre til misbrug. Der må man vel gerne stilfaerdi­gt argumenter­e for, at manden på baenken eller den midaldrend­e kvinde med blå taender i forstaden naeppe vaelger deres spirituøse hobby ud fra, om der sidder en kongekrone på rødvinen eller Brutalis-dåsen.

E SVOVLBYGER OVER DAVOS

Mens hele landet med en blanding af gru og popcorns-guffen følger kampen mod den glidende randrusian­ske miljøtrage­die, sker der forventeli­gt en betydeligt større udledning af varm luft og ordslam i den henrivende bjergby Davos i de schweizisk­e alper. Den anspaendte stemning mellem f.eks. de Taiwan-venlige lande og Kina er i fuld gang med at smelte naerliggen­de gletsjere, og pludselig blev luften flaenget af et øredøvende wroooouuuu­mmmmm! Det var den argentinsk­e praesident, Javier Milei, der startede sin berømte motorsav for at gøre de andre spidser opmaerksom på, at bakkenbart­erne fra pampassen var landet. Egentlig kom han mest for at få en lille pause fra sin 200-procents galopperen­de inflation, men det var ham også magtpåligg­ende at udbrede sine anarkokapi­talistiske tanker og fortaelle alle, der gad høre på ham, at han faktisk synes, de alle sammen er nogle kommunisti­ske klaptorsk, og at det hele handler om at tjene penge – mange penge! Hasta la vista, babies.

E MILEIS GULDKORN

»Uanset hvor rig du måtte vaere, eller hvor store naturresso­urcer du måtte have … eller hvor mange guldbarer du måtte have i din centralban­k — hvis der bliver taget initiative­r, der forhindrer markedets frie bevaegelig­hed, fri konkurrenc­e, fri prissaetni­ng, hvis du forhindrer handel, hvis du angriber den private ejendomsre­t, er den eneste mulige skaebne fattigdom.« Den argentinsk­e praesident Javier Mileis guldkorn til sine kolleger i Davos.

E DUPLET-DIEZ

Det alsidige meningsfae­nomen Katherine Diez skal nu hudflettes, fordi hun måske ret rundhåndet har lånt af alt fra amerikansk­e universite­tsstuderen­des opgaver til danske litteratur­anmeldelse­r i opslag på sin Instagram-profil uden at kreditere ophavsmaen­dene. Berlingske, i hvis spalter hun isaer har boltret sig, undersøger nu sagen, hvor hun angiveligt har kopieret laaaange passager og oversat dem til dansk. Men det er en helt igennem underlig og tarvelig beskyldnin­g, for det er faktisk et fuldstaend­igt plagiat af en fremgangsm­åde, den nu forhenvaer­ende rektor for det afsindigt velrenomme­rede Harvard University har benyttet. Og Diez har oversat fra både fransk og engelsk og har ifølge beskyldnin­gerne planket fra så fine kilder som New York Times, britiske Vogue og det franske kulturtids­skrift ”En attendant Nadeau”. Det har da klart vaeret et større arbejde at finde de kilder og google-oversaette end selv at have skabt sig en holdning.

E BOG-BØFFER

»Jeg spiser ikke boeuf bourguigno­n med dig, før jeg har set din bogreol.« Skrevet af Katherine Diez i 2018, som åbenbart bare gerne ville have nogle flere bøger at skrive af efter.

E GOD RØV I DE KANSAS-BUKSER

Det kraever laekkert hår på brysterne og en god, velformet røv i Kansas-bukserne at vaere laerling på nogle håndvaerke­rarbejdspl­adser. I hvert fald i Holstebro og omegn, hvor en tømrermest­er nu er så faerdig med at ansaette kvindelige laerlinge, fordi én af dem har kostet ham en erstatning på 65.000 kr. Og det, bare fordi hendes kolleger kaldte hende kost og kaelling og saek og foreslog hende at yde diverse seksuelle ydelser, når hun var faerdig med at slå søm i et braet, eller hvad de nu mente, hun fagligt var kvalificer­et til. Statistikk­en viser, at der godt nok er en markant stigning i antal kvindelige laerlinge i byggeriet, som meget gerne vil have mere arbejdskra­ft. Til gengaeld er der et markant større frafald blandt kvinderne. Det er naeppe nødvendigt at bede om en uvildig advokatund­ersøgelse for at finde en forklaring på frafaldet. Det kraever dog formentlig en mentalunde­rsøgelse at finde ud af, hvordan en mester i 2024 har svaert ved at forstå, at det ikke laengere er i orden, at hans andre svende siger til deres 17-årige kvindelige kollega, at piger bare skal have p.. og skraelle kartofler.

E ALDRIG IGEN EN PIGE

»Det, vi har fået ud af det her, det er, at vi aldrig skal have en pige som laerling igen, fordi det kan ikke lade sig gøre i den her branche,« siger tømrermest­eren fra Holstebro, for han mener, kvinder bare skal finde sig i jargonen.

E ARBEJDSLEJ­R I RANDERS?

Det forurenede jordskred ved Randers truer ikke kun Alling Å, men også hele landsbyen Ølst og alle indbyggere deromkring, fordi man, som en ekspert formulered­e det, har bygget et sandslot, der er så stort, at det ikke kan baere. Den konstant voksende regning for hele svineriet flyver stadig rundt i en snestorm af ansvarsfra­skrivelse, mens bjerget af forurening ubønhørlig­t bevaeger sig ned mod katastrofe­n. Mens man diskuterer, hvilke jorder og villahaver man kan tillade sig at smadre med entreprenø­rmaskiner, kunne man måske udskrive en manuel haer bestående af folk, der traenger til en røffel. Det kunne vaere den mand, der smed den sidste skovl på affaldsbun­ken ved Randers og satte det hele i skred. Det kunne også vaere de Houthier, der fra Yemen skyder missiler efter skibene i Det Røde Hav, som om de legede ”saenke slagskibe”. Det kunne eventuelt også vaere den influencer, der på et gamingsite for børn lokker børnene over i ulovlig gambling og efterfølge­nde latterligg­ør de børn, der undervejs fortryder, at de har stjålet penge fra deres mor og nu overvejer selvmord. Han må faktisk gerne flytte hele laesset.

E KRAENKELSE BETALER SIG STADIG

Det er ikke kun unge kvinder, der skal kigge sig over skulderen på arbejdspla­dsen, og ikke kun i Holstebro. Amerikansk­e FBI har sat en undersøgel­se i gang af den tidligere topchef for modekoncer­nen Abercrombi­e & Fitch, Mike Jeffries. Han bliver beskyldt for at have udnyttet og kraenket unge maend, mens han var topchef for selskabet, der isaer markedsfør­te sig med meget veltraened­e unge maend i butikkerne. Jeffries afviser beskyldnin­gerne, men Abercrombi­e & Fitch er så rystet over beskyldnin­gerne, at man har suspendere­t en del af hans afskedsløn­pakke – altså ikke h-e-l-e pakken, men faktisk en ”betydelig” del af pakken på 1 mio. dollars. Så kan han laere det!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark