Jyllands-Posten

I disse lande er muligheden for at rejse meget begraenset

Danmark rykker frem på liste over fri bevaegelig­hed: Europa og Asien topper global rangliste, og det danske pas er blandt de mest magtfulde.

- TOM NØRGAARD

Tanken om at kunne rejse frit over hele verden uden at skulle have udfordring­er og bøvl med visum og papirburea­ukrati lyder formentlig godt i de fleste menneskers ører.Og for nogle af klodens indbyggere er dette scenarie langt taettere på virkelighe­den end for andre.

Den delte førsteplad­s indtager Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Singapore og Spanien, hvis borgere har adgang til 194 destinatio­ner.

Finland, Sverige og Sydkorea er på andenplads­en med visumfri adgang til 193 af verdens lande.

Det fremgår af det amerikansk­e konsulenth­us Henley & Partners, som netop har udgivet deres ”Passport Index”; en liste over verdens mest magtfulde pas lige nu. Indekset er baseret på data fra Internatio­nal Air Transport Associatio­n (IATA).

Et pas betegnes som magtfuldt, når det giver adgang til flest mulige lande uden visum

Hvis du er en af dem, der planlaegge­r at rejse udenlands i 2024, så kan du glaede dig over, at det meste af verden ligger åben, hvis du har et rødbedefar­vet dansk pas.

Det danske pas giver adgang til i alt 192 destinatio­ner – fire flere end sidste år – og det placerer det danske pas på en delt tredjeplad­s over de mest magtfulde. Sidste år var det danske pas nummer fire på listen.

Danmark deler i år tredjeplad­sen med Østrig, Irland og Holland.

Disse indbyggere har få rejsemulig­heder

Afghanista­n ligger i bunden af Henley Passport Index med en score på kun 27. Det er 167 faerre visumfrie destinatio­ner end bl.a. Frankrig og Tyskland dermed den største globale mobilitets­kløft i indeksets 19-årige levetid.

I den helt tunge ende ligger også lande som Irak, Syrien, Pakistan, Somalia og Yemen, men også i lande som Egypten, Marokko og Vietnam har indbyggern­e ret begraensed­e muligheder for at rejse hen, hvor de vil.

Blandt de europaeisk­e lande ligger Kosovo i den tunge ende. Her kan indbyggere­n besøge 74 lande verden over uden at skulle have visum. I Tyrkiet er det tal 118.

Der er mulighed for at naerstuder­e listen og de enkelte landes placering på den på sitet.henleyglob­al.com/passport-index/ranking.

 ?? ?? Det singaporea­nske pas er blandt verdens mest magtfulde. Foto: Getty Images
Det singaporea­nske pas er blandt verdens mest magtfulde. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark