Jyllands-Posten

Flere rejsemål forbyder nu selfies

Selfie-forbud bliver mere og mere almindelig­e på populaere turiststed­er. Og de er med til at redde liv, viser ny analyse.

- TOM NØRGAARD

Selfies er nu mere dødelige end hajangreb. En undersøgel­se offentligg­jort i fagbladet Journal of Travel Medicine sidste år afslørede, at der har vaeret 379 selfie-relaterede dødsfald i løbet af de foregående 13 år. Blandt disse tog 140 turister på tragisk vis deres sidste billede, i øjeblikket inden de mistede livet. I samme periode var kun 90 uprovokere­de hajangreb skyld i menneskers død verden over. Det skriver Euronews Travel.

Så sent som i sidste måned var det ved at gå helt galt, da en gruppe turister fik en gondol til at kaentre, efter at de havde naegtet at stoppe med at tage selfies og saette sig ned. Lige før ulykken bad gondoliere­n gruppen om ikke at bevaege sig, mens med en vanskelig manøvre under en lav bro forsøgte at undgå uheldet. Heldigvis kom ingen til skade.

Og i december sidste år blev en 24-årig kvinde på tragisk vis draebt, da hun forsøgte at tage en selfie på kanten af Prabalgad Fortet i Indien. Hun faldt 60 meter ned i en dyb kløft.

Af de 379 selfie-relaterede dødsfald på verdenspla­n mellem 2008 og 2021 var 37,2 pct. rejsende. Fald fra højden udgjorde 49,9 pct af alle dødsfald, efterfulgt af transportr­elaterede (28,4 pct) og druknede (15,3 pct).

Gennemsnit­salderen for selfie-ofre er 24,4 år. Kvinder bliver oftere dødeligt såret ved fald fra højder og ved møder med dyr, mens flere maend draebes i transportr­elaterede ulykker. Lande med det højeste antal selfie-dødsfald er Indien (26,4 pct), USA (10,3 pct.) og Rusland (8,7 pct), fremgår det af opgørelsen.

Tallene er dog formentlig kun toppen af isbjerget. Ifølge en undersøgel­se fra Journal of Family Medicine and Primary Care er selfie-relaterede dødsfald højst sandsynlig­t underrappo­rteret, da de normalt ikke er opført som dødsårsag.

Jagten på den perfekte selfie er drevet af trangen til at vaere synlig på sociale medier. Typisk ignorerer folk sikkerheds­advarsler for at begive sig ind på usikre områder.

Et folkesundh­edsproblem

Ifølge videnskabe­lig analyse fra University of New South Wales (UNSW) i Sydney, Australien, har medierne en tendens til at fremstille farlige selfies som tåbelige og egoistiske, og de giver ofte offeret skylden. Imidlertid er selfies nu så fast en del af hverdagen, at det at tage risikable selfies bør behandles som et folkesundh­edsproblem, mener forskere på universite­tet.

De sammenlign­er det med tidligere generation­er, der kørte uden sikkerheds­sele, cyklede uden hjelm og røg cigaretter – ”normale” hverdagsak­tiviteter, som nu er en anerkendt sundhedsri­siko.

”Ved at anerkende denne risikable adfaerd som et folkesundh­edsproblem stopper vi med at bebrejde og udskamme og begynder i stedet at tage skridt i retning af forebyggel­se og uddannelse. Dette ville vaere et skridt videre i forhold til blot at udpege farlige turistområ­der som vandfald, bjergtoppe og høje bygninger som ”ikke selfie-zoner,” står der i analysen fra University of New South Wales.

Ved at anerkende denne risikable adfaerd som et folkesundh­edsproblem stopper vi med at bebrejde og udskamme og begynder i stedet at tage skridt i retning af forebyggel­se og uddannelse. Uddrag af analyse fra University of New South Wales

Destinatio­ner begraenser selfies

Rundtomkri­ng i verden forsøger man at daemme op for ulykker forårsaget af selfies. De japanske jernbaner har forbudt selfie sticks på deres perroner for at forhindre folk i at få elektrisk stød fra ledninger og falde ned på skinnerne.

Efter en raekke selfie-relaterede ulykker i Mumbai i Indien har regeringen indført selfiefri zoner i visse områder af byen, herunder nogle strande, festivalpl­adser og turistattr­aktioner. I Pamplona, Spanien, er det blevet ulovligt at tage selfies under det årlige tyreløb. Ved Lake Tahoe i USA er det blevet forbudt at tage såkaldte bjørne-selfies, da det er ekstremt farligt at vende ryggen til i naerheden af en bjørn.

I Portofino i Italien har man indført et midlertidi­gt selfie-forbud i nogle områder af byen. Forbuddet blev vedtaget efter, hvad der er blevet beskrevet som ”anarkistis­k kaos” forårsaget af turister, der forstyrrer trafikken for at tage billeder.

Indimellem er hele verden vidne til tåbelige uheld forårsaget af selfies. Under Tour de France 2023 var en tilskuer, der forsøgte at tage en selfie med forbipasse­rende ryttere, skyld i, at 20 ryttere styrtede under løbets 15. etape.

Heldigvis kom ingen ved denne lejlighed alvorligt til skade.

 ?? ?? Analytiker­e mener, at langt flere mennesker kommer galt afsted ved at tage selfies, end der bliver registrere­t. Foto: Getty Images
Analytiker­e mener, at langt flere mennesker kommer galt afsted ved at tage selfies, end der bliver registrere­t. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark