Jyllands-Posten

»Jeg er ikke i tvivl om, at lokale miljøtilta­g er afgørende for klodens fremtid«

I Danmark er der langt mellem uberørte naturområd­er, men Rane Willerslev og Vicky Knudsen er rejst til Estland, Kirgisista­n og Madagaskar for at se naermere på menneskets forhold til den vilde natur.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER Fortsaette­s

Blot 1.000 km i fugleflugt­slinje fra Danmark åbenbarer sig en anderledes verden med vilde bjørne, sumpede moser og hedenske traditione­r. I Estland har kvinderne på øen Kihnu gennem århundrede­r styret lokalsamfu­ndet, mens maendene er på havet. Setofolket er stadig klaedt i traditione­lle dragter, tilbeder guden Peko og har et åndeligt forhold til naturen.

Og netop den spirituell­e tilgang til naturen var noget af det, antropolog Rane Willerslev gerne ville undersøge i DR-programmet ”Vilde Eventyr”, som ser naermere på vores forhold til naturen og vigtighede­n af at beskytte den. Men det er nok de faerreste danskere, der betragter traeer, graes eller sten som levende organismer med bevidsthed og følelser.

»De fleste vil nok traekke på smilebånde­t, hvis man siger, at der er ånder i skoven. Men mange andre steder tror man på animisme – at naturen er besjaelet af ånder. Man omgås naturen med respekt, nøjagtig som man ville gøre med et andet menneske. Naturen ses ikke som en ressource, der kan udnyttes, men som ligevaerdi­g.«

Kun 2 pct. vild natur tilbage

Rane Willerslev mødte bl.a. en praestinde, som havde en tryllebind­ende aura omkring sig. Da de hilste med et kram, maerkede han et sug gennem kroppen. Pludselig blev hun ramt af noget uforklarli­gt, det var måske guderne, som forsøgte at komme i kontakt med hende.

»Hun havde simpelthen den vildeste energi, som var fascineren­de at vaere vidne til. Hun mindede mig lidt om shamanerne i Sibirien, som kaldes af ånderne og forsvinder i en anden verden,« fortaeller han.

På Kihnu indtager kvinderne lederrolle­r uden at blinke. Øen omtales ofte som et matriarkat, eller i hvert fald noget af det taetteste, man kommer på et kvindedomi­neret samfund. Maendene er på havet i uger eller måneder ad gangen, og kvinderne holder sammen og fordeler ressourcer­ne i det lille øsamfund.

Setofolket lever et simpelt liv med et spirituelt syn på naturen, som Rane Willerslev er meget inspireret af. Han havde laenge gået med idéen om at lave et program om befolkning­sgrupper, der stadig lever i pagt med naturen og har rigeligt af den. I Danmark er der derimod kun omkring 2 pct. vild natur tilbage i et land med overforbru­g, enorme landbrugsa­realer og et havmiljø i krise.

»Vi kan simpelthen ikke fortsaette med at leve på den her måde. Det er fint, at der forskes i teknologis­ke løsninger, men vi kan ikke kun satse på det. Hvad nu hvis vi alle sammen begyndte at taenke naturen ind i hverdagen, fandt vaerdi i det naere og skruede ned for forbruget?«

Rane Willerslev er antropolog, direktør på Nationalmu­seet og bor i København, og selv om han har tilbragt månedsvis i nogle af verdens mest afsides områder og har en ødegård i de svenske skove, beskaeftig­er han sig primaert med mennesket. Derfor allierede han sig med biolog og forfatter Vicky Knudsen, som er erklaeret naturnørd og ved en masse om alt fra snudebille­r til rovfugle.

»Ved at kombinere det antropolog­iske og naturviden­skabelige felt kunne vi opleve landene med hver vores perspektiv og samtidig laere af hinanden,« forklarer Rane Willerslev.

Vaerdien i en rusten dåse

Foruden Estland rejste makkerparr­et til centralasi­atiske Kirgisista­n, som er praeget af maegtige bjergkaede­r, åbne vidder og brusende floder. Her får naturen lov til at gå sin gang, og de spredte nomadefolk tager kun lige nøjagtig, hvad de har brug for. De ejer ingen overflødig­e materielle goder, men har derimod masser af det, de fleste beboere i den vestlige verden mangler: Tid.

»Danskerne mangler i høj grad tid, fordi de fleste af os har travlt med at tjene penge til at købe flere ting – til gengaeld ser vi naermest ikke vores egen familie. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg stod på sletten og betragtede de legende børn, som måske er fattige på ting, men som har al tid i verden.«

Inde i jurten (nomadetelt, red.) smider man ikke bare en rusten dåse vaek, for den har vaerdi. Kirgiserne levner heller ikke mad af respekt for naturen og dyrene, som har skaenket dem et måltid. Turen til Kirgisista­n var for Rane Willerslev en påmindelse om at vaerdsaett­e få ejendele højere end at have en masse ting.

»En af de ejendele, jeg har sat allermest pris på, var en gammel, aflagt riffel fra Anden Verdenskri­g, som sikrede min overlevels­e i Sibirien. Der var kun den, så jeg passede utrolig godt på den. Herhjemme har vi udviklet en køb og smid vaek-kultur, hvor man mest af alt sidder tilbage med en tom følelse.«

Undervejs opdagede Rane Willerslev, at han havde en smule naturnørd gemt i sig. I hvert fald smittede Vicky Knudsens evige entusiasme omkring det vilde dyreliv, og pludselig fandt han sig selv med en kikkert om halsen på udkig efter alt fra murmeldyr til ørne.

»I starten var jeg skeptisk og tog mig selv i at taenke, hvorfor jeg stod og gloede efter en eller anden lillebitte fugl. Men jeg endte alligevel med at blive bidt af at kigge efter bestemte arter, som Vicky begejstret havde fortalt mig om,« siger han grinende.

Skove i flammer truer sjaeldent dyreliv

I det hele taget fik Rane Willerslev en bedre forståelse for klodens økosysteme­r, og hvordan selv de mindste biller spiller en afgørende rolle for større dyr og biodiversi­teten i området. Alligevel fornemmede han en vis uenighed omkring menneskets rolle på planeten.

»Jeg laerte en masse relevante ting om naturen, men omvendt måtte jeg også udfordre den gaengse holdning blandt biologer, der generelt er skeptiske over for mennesket og ser dem som et forstyrren­de element. Men mennesket har sameksiste­ret med naturen i over 250.000 år, og man er nødt til at taenke os med i ligningen,« forklarer han og uddyber:

»Jeg tror ikke på tankegange­n med nationalpa­rker, hvor man udelukker mennesket fuldstaend­ig. I Afrika har man f.eks. inddraget landområde­r, som udgør manges levegrundl­ag, og så ender de måske med at blive krybskytte­r for at få mad på bordet. Man er nødt til at finde samspillet mellem natur og mennesker.«

I Madagaskar blev Vicky Knudsen og Rane Willerslev konfronter­et med afbraendin­g af skove, da mange indbyggere er fattige og afhaengige af at saelge kul. Den store østat er hjem for flere sjaeldne og endemiske dyrearter, der på tragisk vis jages ud af deres naturlige habitat eller dør i flammerne.

Et ophold i fiskerland­sbyen Andranokod­itra indgød håb, for her har de lokale fundet en måde at omgå afbraendin­gen af store skovareale­r. En gruppe kvinder har etableret foreningen Miaramirin­dria, hvor 25 pct. af de samlede indtaegter går til kvinder i nød – i tilfaelde af f.eks. sygdom eller skilsmisse.

»Kvinderne saelger kunst og brugsgenst­ande

 ?? ?? I Kirgisista­n møder makkerparr­et ørnejaeger­en Ruslan, som mestrer det aeldgamle erhverv. Foto: Jeppe Melchiorse­n
I Kirgisista­n møder makkerparr­et ørnejaeger­en Ruslan, som mestrer det aeldgamle erhverv. Foto: Jeppe Melchiorse­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark