Jyllands-Posten

I fem vilde nationalpa­rker kan du få indfriet drømmen om at opleve de ”fem store”

Her kan du støde på leoparder i skumringen og vågne op til løvebrøl: Botswana, Namibia og Kenya er blandt gode bud på destinatio­ner, hvis du vil opleve Afrikas vilde dyr på allernaerm­este hold.

- JAKOB ØSTER

Mara er kendt for den årlige migration af gnuer, som det meste af året opholder og forplanter sig i Serengeti. I februar undfanges dagligt omkring 8.000 gnukalve.

Det afrikanske kontinent byder på uforlignel­ig safari samt overnatnin­gsmulighed­er, der spaender lige fra simple telte på den åbne savanne til luksus-lodges, hvortil der kun er adgang med privatfly. Men først og fremmest kan du komme helt taet på nogle af verdens mest fascineren­de dyr.

I Masai Mara kan du betragte migrerende gnuer, i Serengeti kan du campere blandt vilde løver, i Okavango-deltaet kan du sejle i udhulet traebåd, i Etosha kan du se dyrene komme for at drikke ved oplyste vandhuller, og i Krüger kan du tage på night drive.

Her giver vi dig et overblik over fem af de parker, hvor det er lettest at spotte flest mulige af Big Five-dyrene.

Migrerende gnuer i Masai Mara

Nationalpa­rken, der er opkaldt efter Masai stammefolk­et, men som i folkemunde kaldes ”the Mara”, haenger sammen med Serengetip­arken i Tanzania. Parken er beliggende i det sydvestlig­e Kenya og er kendt for sin høje koncentrat­ion af rovdyr, som i det klassiske savannelan­dskab er forholdsvi­s lette at spotte.

Der er isaer mange løver, og det er ikke usaedvanli­gt at se dem jage. Desuden ses geparder og leoparder rimeligt ofte. Overnatnin­g foregår normalt i hytter, der ligger lige uden for parken. I juli og august er graesset grønnest, og det anslås, at over en million gnuer derfor tager turen fra Serengeti til Masai Mara som led i den årlige migration.

Der er gode chancer for at se alle Big Fivedyrene – elefant, bøffel, leopard, løve og naesehorn. Det er tilladt at køre selv i parken, men det frarådes, da man risikerer at fare vild. De fleste besøger parken som en del af en organisere­t tur med minibus eller landrover og egen chauffør og guide. En safaridag i ”The Mara” består normalt at et morning drive, frokost og siesta samt et afternoon drive.

Løver på campingpla­dsen i Serengeti

Syd for Masai Mara og adskilt af graensen mellem Kenya og Tanzania ligger Serengeti – verdens måske mest kendte safaripark – som også huser ”The Big Five”. Ligesom Masai Mara er parken kendt for den årlige migration af gnuer, som det meste af året opholder og forplanter sig i Serengeti. I februar undfanges dagligt omkring 8.000 gnukalve.

Ligesom i Masai Mara er her en meget stor koncentrat­ion af rovdyr. Inde i Serengeti tilbydes overnatnin­g i lige fra luksushytt­er til simple campingpla­dser. Til manges overraskel­se er de fleste campingpla­dser ikke indhegnede.

Det betyder, at man risikerer at støde på både brunstige løver og arrige elefanter, hvis man om natten skal bevaege sig fra sit telt og hen til toilettet. Angreb på turister er desvaerre forekommet

– men kun i ekstremt sjaeldne tilfaelde og typisk kun, hvis en turist har forladt campingpla­dsen eller har lagt sig til at sove uden at lyne sit telt.

Som en sikkerheds­foranstalt­ning skal medbragt mad opbevares bag lås og slå i saerlige trådbure. Ligesom i Masai Mara må man godt selv køre i Serengeti, men stort set alle turister kommer her som del af en organisere­t tur.

 ?? ?? Serengeti er en af de bedste parker i verden at se vilde løver.
Serengeti er en af de bedste parker i verden at se vilde løver.
 ?? ?? Gnuer ifaerdes flok i Masai Mara. Fotos: Jakob Øster
Gnuer ifaerdes flok i Masai Mara. Fotos: Jakob Øster

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark