Jyllands-Posten

Kom i stemning til safarirejs­en med disse filmklassi­kere

Grum dokumentar om europaeisk­e turister i Namibia og kaerlighed­sdrama med Meryl Streep er blandt uomgaengel­ige safarifilm.

- TOM NØRGAARD

Det kan vaere svaert at forberede sig på savannens storslåede dyreliv – og dog. Faktisk er det muligt at sidde hjemme i sofaen og blive inspireret, motiveret eller i hvert fald underholdt af vidt forskellig­e film, der har safarien som omdrejning­spunkt.

Her et lille udpluk af de vaerker, som er tilgaengel­ige på diverse film- og streamingt­jenester.

Med gorillaer i Rwanda

”Gorillaer i disen” fra 1988 er historien om zoologen Dian Fossey, der kom til Rwanda for at studere de sjaeldne bjerggoril­laer og blev fascineret af deres levevis. Ved at observere dyrene på taet hold, udviklede hun en måde, hvorpå hun kunne kommuniker­e med dem.

Dian Fossey, i filmen spillet af stjernesku­espillerem Sigourney Weaver, kaempede for abernes overlevels­e mod krybskytte­r og bjergbønde­r, hvilket muligvis kostede hende livet.

Filmen er tilgaengel­ig via bl.a. Amazon.

Med østrigerne på jagt

Den østrigske dokumentar­filmsinstr­uktør Ulrich Seidls vaerk ”Safari” fra 2017 er ikke for sarte sjaele. Vi er på safari i Namibia og Sydafrika med tyske og østrigske jagtturist­er på, hvor antiloper, impalaer, zebraer og andre vilde dyr graesser. De europaeisk­e feriegaest­er kører ud i bushen, ligger på lur og udser sig deres bytte.

De skyder, graeder af spaending og poserer foran det dyr, som de netop har nedlagt. Og selvom lokalbefol­kningen godt kan bruges til lidt hårdt manuelt arbejde med at flå huderne af de nedlagte dyr, så lurer racismen under overfladen. En anderledes dyrefilm om at draebe og om den menneskeli­ge natur. Med smukke billeder fra den afrikanske savanne.

Filmen kan ses gratis via Filmstribe­n.

Blixens Afrika

Filmen ”Mit Afrika” er vel nok et af filmhistor­iens største kaerlighed­sdramaer. Den fascineren­de og sandfaerdi­ge beretning om den store danske forfatter Karen Blixen, en kvinde med en urokkelig vilje, som sammen med sin utro mand driver en kaffeplant­age i Kenya omkring 1914.

Overrasken­de for hende selv opdager hun, at hun er ved at forelske sig i landet, dets befolkning og en hemmelighe­dsfuld hvid jaeger.

Filmen, der er instrueret af Bille August, vandt flere Oscars, herunder for bedste film og bedste instruktør.

Filmen kan ses via Blockbuste­r og Amazon.

 ?? ?? I Ulrich Seidls vaerk ”Safari" følger man en raekke tyske og østrigske turister på jagt efter det naeste trofae. Foto: Still fra filmen
I Ulrich Seidls vaerk ”Safari" følger man en raekke tyske og østrigske turister på jagt efter det naeste trofae. Foto: Still fra filmen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark