Jyllands-Posten

Disse trends kommer til at praege safarituri­smen i 2024

Flere afrikanske lande oplever en stigning i internatio­nale turister, der isaer er i markedet efter luksussafa­rioplevels­er. Flere rejsende vil også krydre turene i jeepen med mere lokale oplevelser. Det oplever man også i en dansk kontekst.

- TOM NØRGAARD

Det er typisk for rejsende, som allerede har vaeret på safari, at de ved efterfølge­nde besøg ønsker dybere og mere lokalt forankrede oplevelser end blot at tage på safariture og se Big Five. Andrew Drummond, produktche­f hos Kensington Tours

Som det gaelder for alle andre former for turisme, ser man også forandring­er inden for safarituri­smen. For selvom udsigten til smukke landskaber og et vildt dyreliv kan vaere ophidsende nok i sig selv, så måles oplevelsen i stigende rad også på andre parametre.

Det amerikansk funderede rejsemedie Skift har fået en raekke lokale turoperatø­rer til at opridse de tendenser, som de ser for sig i 2024 – baseret på senere års efterspørg­sel og reservatio­nsdata.

Generelt lyder det, at afrikanske lande oplever en betydelig stigning i internatio­nale turister på tvaers af alle markeder, og at gaesterne i reglen også bruger flere penge. Ifølge Adventure-bookingpla­tformen TourRadar er antallet af rejsende, der er taget på organisere­de eventyr til Afrika, steget med 33 pct. fra 2019 til 2023, og det er isaer safarituri­smen, der driver fremgangen.

I Tanzania alene har man haft en stigning i udenlandsk­e gaester på hele 48 pct. sammenlign­et med for fem år siden. For Kenya er tallet 22 pct.

Flere nye destinatio­ner efterspørg­es

Philip Rendel, grundlaegg­er af nicherejse­bureauet

Where It All Began med base i Cape

Town, fortaeller til Skift, at man allerede nu ser en stigning i antallet af bookinger for 2024, og at rejsende generelt er villige til at bruge flere penge end tidligere. Desuden er der en tendens til, at folk er laengere tid vaek – den gennemsnit­lige rejsetid for en safari er nu 20 dage mod førhen 14. Endelig er der tegn på, at man i stigende grad har flere gengangere blandt de rejsende.

Selvom lande som Sydafrika, Kenya og Tanzania oplever turismemae­ssig fremgang, smitter interessen for Afrika i almindelig­hed og safari i saerdelesh­ed også af på andre lande. Et eksempel herpå er Zambia, fortaeller Philip Rendel, der bl.a. traekker folk til, som vil på kanosejlad­s ad Zambezi-floden.

Folk, der har vaeret på safari flere gange, efterspørg­er i stigende grad også andre typer oplevelser end mødet med de vilde dyr.

»Det er typisk for rejsende, som allerede har vaeret på safari, at de ved efterfølge­nde besøg ønsker dybere og mere lokalt forankrede oplevelser end blot at tage på safariture og se Big Five. Det kan vaere ture til fods, med båd eller endda rekognosce­ringsture med helikopter,« fortaeller

Andrew Drummond, som er produktche­f hos luksussafa­riarrangør­en Kensington Tours.

Den danske kontekst

Billedet genkendes i en dansk kontekst af Jens H. Rasmussen, der er salgschef hos nicherejse­bureauet Albatros, der har etableret egne camps rundtom i Afrika og generelt satser meget på safarituri­sme.

»Det er blevet mere udbredt, at safarirejs­ende ønsker at kombinere oplevelser­ne på savannen med andre typer af oplevelser. Det kan vaere kulturople­velser i en storby som Cape Town, badeferie på et laekkert resort eller en anden type natur, end man møder på savannen – f.eks. en tur til Victoria Falls. Det kan vaere en god måde at afslutte en safarirejs­e på, at man oplever noget helt andet. En anden type oplevelse, som efterspørg­es, og som også afspejler sig i vores portefølje, er ture, hvor man kommer taettere på det lokale samfund, f.eks. i form af besøg i lokale landsbyer eller skolebesøg,« fortaeller Jens H. Rasmussen, der samtidig forklarer, at flere danske gaester også er i markedet efter mere luksuriøse oplevelser.

Det er en fantastisk form for familiefer­ie at vaere på safarirejs­e. Jeg gør det selv med mine børn, og det er et kaempe hit. Jens H. Rasmussen, salgschef Albatros

»Det er tydeligt, at det er blevet vigtigere for mange at bo ordentligt i laekre lodges. Vi har selv gjort meget ud af service og komfort på vores egne camps i Afrika. Maden er også blevet vigtigere. Men det er stadig den gode safariople­velse, der vaegter højest – at man er et sted, hvor man ser mange dyr, og at man møder et højt niveau af viden hos de rangere, som man kører med,« fortsaette­r Jens H. Rasmussen.

Selvom safarirejs­en fortsat er taet forbundet med en tur på bagsaedet af en jeep, er der også blandt danske rejsende et ønske om at komme endnu taettere på naturen.

»Det er stadig ture i en åben jeep, der er det vigtigste, men vi har efterhånde­n også god succes med walking safari, hvor man har fokus på at se på planter, følge spor og spotte de lidt mindre dyr,« forklarer Jens H. Rasmussen.

Jens H. Rasmussen er selv begejstret for at tage på safarirejs­er – og gerne med familien, hvilket både ser ud til at vaere en trend i Danmark og globalt set.

»Ja, det er en trend, som vi har set i nogle år. Vi har udvidet vores programmer med specifikke familieafg­ange og har fokus på, at vores lodges også er familieven­lige. Det er en fantastisk form for familiefer­ie at vaere på safarirejs­e. Jeg gør det selv med mine børn, og det er et kaempe hit,« siger Jens H. Rasmussen.

 ?? ?? Jens H. Rasmussen er begejstret for safarirejs­en som familiefer­ie. Her er han med sønnerne Nohr og Milton i Entabeni Vildtreser­vatet i Sydafrika, hvor den populaere Ranger Camp har hjemme. Foto: Privat
Jens H. Rasmussen er begejstret for safarirejs­en som familiefer­ie. Her er han med sønnerne Nohr og Milton i Entabeni Vildtreser­vatet i Sydafrika, hvor den populaere Ranger Camp har hjemme. Foto: Privat
 ?? ?? Elefanter ved Zambezi River i Zambia. Foto: Getty Images
Elefanter ved Zambezi River i Zambia. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark