Jyllands-Posten

Den gamle danske ambassade er en god luksusbase i det gamle Vestberlin

Med pool, spa, fremragend­e morgenmad samt egen indgang til Berlins Zoo er det eksklusive hotel i den historiske bygning en destinatio­n i sin egen ret – men også et godt udgangspun­kt for at udforske et kvarter under opblomstri­ng.

- MICHELLE ARROUAS OG TOM NØRGAARD Kurfürsten­strasse 58. cafeeinste­in.com. Michelle Arrouas er forfatter til Turen går til Berlin, som denne tekst er et redigeret uddrag fra.

Iden vestlige del af kaempepark­en Tiergarten ligger Zoologisch­er Garten, mens det nye regeringsk­varter ligger i parkens nordlige del, og midt i det hele finder man en smuk og historisk bygning, som er interessan­t i en dansk kontekst. Bygningen i Tiergarten-kvarteret blev indviet i 1940 under Anden Verdenskri­g som erstatning for den hidtidige ambassade. Den skulle nemlig jaevnes med jorden for at skabe plads til en storstilet byplan udarbejdet af Hitlers hofarkitek­t, Albert Speer.

Det nye hus blev dog beskadiget i den sidste del af krigen, og pga.fødevarekn­aphed påblev ambassaden­s udendørsar­ealer omdannet til køkkenhave, der forsynede de danske diplomater.

Efter krigen var det meningen, at bygningen skulle forvandles til et dansk kulturcent­er, men projektet blev opgivet, og ambassaden solgt, og ved genforenin­gen i 1990 opererede det danske generalkon­sulat fra en anden adresse.

Ni år senere åbnede Danmarks nuvaerende ambassade i et faelles kompleks med de nordiske naboer rundt om om hjørnet og den gamle bygning er i stedet omdannet til det eksklusive hotel, Das Stue.

Efter Murens fald fik mange danskere øjnene op for det gamle Østberlin, men de senere år er den vestlige del af byen blomstret op, og hotellet kan vaere anledning til at gå på opdagelse.

FREDAG Tjek ind i Stuen

Den tidligere danske ambassade huser i dag et moderne luksushote­l bygget i italiensk marmor. Indretning­en er skabt af den spanske arkitekt og indretning­sdesigner Patricia Urquiola Hidalgo, og med håndplukke­de og ret bekostelig­e kunstvaerk­er overalt på hotellet fungerer det også som en slags galleri og showcase for moderne kunst.

Iøjnefalde­nde er bl.a. den store krokodille­skulptur skabt af franske Quentin Garel, der møder en lige indenfor i lobbyen. Hotellet er hjemsted for bar og restaurant­en The Casual, der er italiensk funderet, og det er også her, man får byens måske bedste morgenmad med masser af laekkerier fra a la carte-menuen. Der er desuden en spa med sauna og pool på matriklen, som man kan benytte i forbindels­e med en behandling.

Det er ikke helt billigt at bo på hotellet – priserne ligger mellem 230 euro til 5.000 euro for den dyreste suite per nat. Hvis man vil forkaele hele familien, giver det også point, at der er egen adgang til Berlins Zoo samt udsigt til dyrene fra nogle af vaerelsern­e.

Drakestras­se 1. das-stue.com.

Middag ved parksøen

I slutningen af januar er der selvsagt mest liv indenfor, men med sine mange lyskaeder, sin charmerend­e bådudlejni­ng og sin lille sø (med bådudlejni­ng) er Café am Neuen See, der gemmer sig bag Das Stue, en af Berlins mest romantiske og også mest skjulte biergarten­s.

Det er om foråret og på de lange sommerafte­ner, hvor folk sidder baenket i timevis med øl, vin, pizza og pretzels, at caféen for alvor kommer til sin ret, men også i vintermåne­derne er caféen vaerd at besøge for en drink eller aftensmad. Menukortet byder på mange gode overraskel­ser, uanset om man er kødspiser eller ej.

Lichtenste­inallee 2. cafeamneue­nsee.de.

LØRDAG Et lysende kunsttempe­l

Et tempel af lys og glas – sådan beskrev arkitekten Mies van der Rohe selv, i al beskedenhe­d, den pagodelign­ende bygning, som han i 1968 tegnede til Berlins samling af moderne kunst.

Fra 2015 til august 2021 undergik bygningen en omfattende renovering af en anden stjerneark­itekt, David Chipperfie­ld, og nu kan man atter dykke ned i museets udstilling­er, der fokuserer på 1900-tallets moderne kunst som ekspressio­nisme, kubisme, surrealism­e, Neue Sachlichke­it, Bauhaus og popart.

Lige nu kan man desuden se flere saerudstil­linger, herunder ”Kunst zwischen Politik und Gesellscha­ft Sammlung der Nationalga­lerie 1945–2000”. Sidst i januar har en udstilling om Josephine Baker premiere: ”Icon in Motion”.

Find mere informatio­n om åbningstid­er og udstilling­er på museets hjemmeside.

Potsdamer Strasse 50. smb.museum

Nordisk arkitektur og mad

Er man interesser­et i moderne arkitektur og design, kan det vaere interessan­t at se forskellen mellem den gamle danske ambassadeb­ygning og så den nye, som Danmark deler med de fire andre nordiske lande.

Komplekset­s overordned­e design er skabt af den østrigsk-finske duo Alfred Berger og Tiina Parkkinen, og det er meget nordisk: Facaden er af ahorntrae, vaegge og søjler af beton, og gulvet af lyst svensk marmor.

Her er offentlig adgang, og ud over en nordisk restaurant, der bl.a. serverer smørrebrød, kan man også se udstilling­er, foredrag og nordiske filmforevi­sninger.

Grundareal­et er opdelt i individuel­le nationale områder, der er holdt sammen af irrede kobberlame­ller, som omslutter alle bygningern­e i deres fulde højde og etablerer det faellesnor­diske i fysisk form. Den danske ambassade er tegnet af arkitektfi­rmaet 3XN.

Rauchstras­se 1. nordischeb­otschaften.org.

Tyskland møder Mellemamer­ika

Restaurant­en Katz Orange i Mitte, har vundet mange fans, og det er naturligt, at folkene bag har åbnet en aflaegger. Ligesom søsterrest­auranten ligger Panama i et flot toetagers baggårdshu­s.

Indenfor mødes man af jungleplan­ter og moderne kunst, mens menuen byder på et møde mellem det tyske og det sydamerika­nske køkken; man kan bl.a. få ceviche-lignende ørredtatar, saltvandsr­ejer med blåbaer, svinekaebe­r med quinoa og grillet aborre med sorte bønner og koriander. Potsdamer Strasse 91. oh-panama.com.

SØNDAG En tur i Rigsdagen

I glaskuplen over rigsdagsby­gningen kan man se langt ud over Berlin, men man kan også se ind i selve Rigsdagen gennem glasgulvet under ens fødder. En symbolsk finesse, som arkitekten sir Norman Foster har indføjet i bygningsva­erket: Regeringen­s arbejde skal vaere gennemsigt­igt, for folket skal kunne se, hvad politikern­e laver.

Da Norman Foster fik arbejdet med at renovere rigsdagsby­gningen, gik han radikalt til vaerks.

Han skraellede alt vaek undtagen ydermurene og byggede hele det indre op igen.

Den 19. april 1999, efter 66 års afbrydelse, kunne det tyske parlament så for alvor genoptage sit arbejde i Rigsdagen. Per Arnoldi har stået for farvesaetn­ingen, og den indre udsmykning er skabt af kunstnere som Sigmar Polke, Joseph Beuys og Georg Baselitz.

Platz der Republik 1. bundestag.de.

Hjemme hos Einstein

Man mødes af verden af i går på dlegendari­ske Café Einstein. Villaen tilhørte en jødisk bankfamili­e, og under Weimarrepu­blikken mødtes aristokrat­er, intellektu­elle, filmstjern­er og rigmaend i hemmelighe­d i villaen for at gamble. Da nazisterne kom til magten, blev klubben afsløret; de overtog villaen, og den jødiske familie begik selvmord. Efter sigende foraerede den nazistiske propaganda­minister, Joseph Goebbels, villaen til sin elskerinde, en berømt skuespille­rinde.

I 1978 åbnede Café Einstein og bragte lige dele Apfelstrud­el og avantgarde til adressen. De smukke lokaler tiltraekke­r stadig et intellektu­elt klientel, og befolkes ofte af toppolitik­ere og tyske forfattere. Med sine hvide duge, store spejle, hvaelvede lofter og slidte traegulve emmer omgivelser­ne af Europas storhedsti­d, og man kan få både traditione­lle bistrorett­er og noget nutidigt.

 ?? ?? Café am Neuen See ligger smukt ved en sø i Tiergarten. Foto: Marine Gastineau
Café am Neuen See ligger smukt ved en sø i Tiergarten. Foto: Marine Gastineau
 ?? ?? Oppefra kan man virkelig få indtryk af, hvor stor Tiergarten er. Foto: Getty Images
Oppefra kan man virkelig få indtryk af, hvor stor Tiergarten er. Foto: Getty Images
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Den franske kunstner Quentin Garel står bag krokodille­n på Das Stue. Foto: Tom Nørgaard
Den franske kunstner Quentin Garel står bag krokodille­n på Das Stue. Foto: Tom Nørgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark