Jyllands-Posten

»Asiatisk mad har vaeret populaert i årevis, men ingen kender til afrikansk«

Som barn var hun altid at finde i køkkenet med sin mor og mormor, og madlavning er stadig en vigtig del af Khadija Mohamuds liv. I dag er hun aktuel med en kogebog med afrikanske opskrifter.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

TIPS & TRICKS

Malawah er en somalisk pandekage med kardemomme og ingefaer. Det var helt klart min livret som barn. Khadija Mohamud, forfatter til ”Smagen af Afrika”

Verdensmad og streetfood-markeder har de seneste år indtaget både større og mindre byer, og danskernes foretrukne takeaway er bl.a. thailandsk, libanesisk, indisk og mexicansk. Afrikansk mad er sjaeldent at finde på menukorten­e eller i kogebøgern­e, og det vil den svensksoma­liske madblogger og forfatter Khadija Mohamud lave om på. Hun har i sin nye kogebog, “Smagen af Afrika”, udgivet på Turbine Forlaget samlet over 50 opskrifter fra afrikanske lande.

Khadija Mohamud er oprindelig­t fra Mogadishu i Somalia, men måtte grundet borgerkrig­en flygte med sin familie som 22-årig. Som barn rendte hun rundt i køkkenet i haelene på sin mor og mormor, som laerte hende at lave somaliske retter.

I Stockholm har hun i mange år arbejdet som sosu-hjaelper på hospitaler og plejehjem, men de seneste tre år har hun levet af at vaere madblogger. Hendes drøm er, at mange flere vil få øjnene op for det afrikanske køkken.

Hvad kendetegne­r det afrikanske køkken

»Det kommer helt an på, hvor man er henne – Afrika er jo et kaempestor­t kontinent. Generelt er maden godt krydret, og i Somalia bruger vi meget hawaij, som betyder ”blanding” på arabisk.

Den indeholder spidskomme­n, sort peber, kardemomme, koriander, gurkemeje, kanel, ingefaer og nelliker. Den minder faktisk meget om den indiske krydderibl­anding garam masala. Vi bruger også masser af løg, hvidløg og en del chili i maden.«

Hvor finder man gode afrikanske restaurant­er?

»Jeg kender desvaerre ikke meget til restaurant­er i Danmark og Norge, men i Sverige og saerligt Stockholm er der kommet mange nye, internatio­nale restaurant­er de seneste år. Hvis jeg skal anbefale et sted, må det vaere den etiopiske restaurant ”Ethiostar”. Her er et stort udvalg af laekre, krydrede retter, og jeg får altid injera-brød til. Det er et langtidsha­evet, virkelig blødt fladbrød, som er den perfekte ske til sammenkogt­e retter.

Det begynder også at hjaelpe på udvalget i supermarke­der, for da min familie kom hertil for 20 år siden, kunne vi naermest ikke engang finde krydderier. I dag findes der flere butikker og madmarkede­r, som saelger afrikanske produkter og specialvar­er.«

Hvorfor tror du, det afrikanske køkken er overset?

»Det er et virkelig godt spørgsmål, som jeg ofte stiller mig selv. Der findes så mange laekre retter, og der bor mange afrikanere i andre lande, men de har ikke rigtig udbredt det. Det asiatiske og mellemøstl­ige køkken har vaeret populaert i årevis, men folk kender ikke til afrikansk mad. Det virker dog, som om flere er ved at få øjnene op for det.

Det er også derfor, jeg har valgt at udgive en afrikansk kogebog. Mit håb er, at mange flere får kendskab til retter fra lande som f.eks. Etiopien,

Sydafrika og Gambia. Jeg får somme tider beskeder fra folk, som skriver, de har opdaget afrikansk mad gennem mig. Det gør mig enormt stolt.«

Hvilke retter vil du anbefale fra din nye bog?

»Det er svaert at vaelge, for de smager alle sammen virkelig godt. Hvis man vil lave noget nemt og velsmagend­e, bør man prøve shakalaka. Det er en sydafrikan­sk gryderet med stegte grøntsager og hvide bønner, der spises som forret eller tilbehør. Sådan en omgang kan laves hurtigt, hvis man spontant får venner på besøg. Jeg serverer typisk avocado og brød til, og der bliver altid spist op.

Hvis man har bedre tid og vil nusse lidt om madlavning­en, vil jeg anbefale at lave zigni, som er en populaer etiopisk simreret med kød, tomater, rødløg og berbere-krydderier. Den tager lidt laengere tid at lave, men smager helt fantastisk. Det er perfekt gaestemad.«

Hvilket er dit favoritkøk­ken?

»Det somaliske køkken ligger mit hjerte naer. Jeg er vokset op med forskellig­e somaliske retter, som smager trygt og er fulde af gode minder. I Somalia spiser man typisk ris, kylling og brød i forskellig­e variatione­r, men faktisk har vi også en

del pastarette­r, for italienern­e kolonisere­de engang en del af landet.

Jeg har ikke vaeret tilbage i 20 år, og jeg savner det. Mine børn spørger mig ofte, hvornår vi skal besøge deres mostre og onkler. Men på en måde er det lidt som at komme tilbage, når jeg laver mad derfra.«

Hvad er dit bedste barndomsmi­nde med madlavning?

»Allerede som niårig begyndte jeg at lave mad sammen med min mor og mormor, og de kunne ikke få mig ud af køkkenet igen. Vi lavede ofte sambusa (også kendt som samosa, red.), og jeg var tryllebund­et, når min mormor blandede mel, vand og salt og forvandled­e det til fantastisk brød. Jeg er taknemmeli­g for, at de laerte mig så mange grundopskr­ifter fra barnsben.

Når vi skulle forkaeles lidt ekstra, lavede min mor ofte malawah, som er en somalisk pandekage med kardemomme og ingefaer. Det var helt klart min livret som barn.

Da jeg selv blev mor, begyndte jeg at afprøve retter fra andre afrikanske lande. Køkkenet har altid vaeret mit happy place, og hvis jeg har en dårlig dag, kan jeg altid gå ud og kokkerere og blive glad igen. Jeg saetter musik på, kobler fuldstaend­ig af og glemmer alt omkring mig.«

 ?? ?? Khadija Mohamud er oprindelig­t fra Mogadishu i Somalia, men måtte flygte til Sverige pga. borgerkrig­en. Hun er aktuel med en kogebog om afrikansk mad udgivet på forlaget Turbine. Foto: Helén Pe
Khadija Mohamud er oprindelig­t fra Mogadishu i Somalia, men måtte flygte til Sverige pga. borgerkrig­en. Hun er aktuel med en kogebog om afrikansk mad udgivet på forlaget Turbine. Foto: Helén Pe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark