Jyllands-Posten

To uenigheder i regeringen afslører vanskeligh­eder i nyt aeldreudsp­il

Regeringen er i gang med en af sine allerstørs­te politiske satsninger, når den om kort tid løfter sløret for en omkalfatri­ng af aeldreplej­en i Danmark. Men der er stadig ikke fuld enighed i regeringen om, hvordan det bedst føres ud i livet.

-

Det lyder måske som udgangspun­kt lidt tørt og kedeligt, når vi i disse uger igen og igen hører om regeringen­s planer for fremtidens aeldreplej­e:

Tilsynsfre­kvenser. Kvalitetss­tandarder. Institutio­nsstruktur­er og den slags.

Men under den knastørre overflade er det alt andet.

Det kommende aeldreudsp­il bliver en af de største politiske satsninger overhovede­t for SVM-regeringen i denne valgperiod­e.

Om det bliver en succes, vil ikke alene afgøre, hvordan hverdagen kommer til at se ud for tusindvis af aeldre danskere i de naeste mange år. Det kan også blive afgørende for, om det kan lykkes regeringen at få et tiltraengt comeback hos vaelgerne.

Der er dog mange forhindrin­ger på vejen, før det kan lykkes for regeringen.

Mindre kontrol

Lad os begynde med en kort overflyvni­ng over reformens indhold, som den ser ud netop nu:

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) varslede i et interview i Berlingske i denne uge, at regeringen ønsker at indføre det, den kalder for helhedsple­je.

Det vil sige, at man i fremtiden som aeldre medborger ikke laengere skal have tildelt specifikke ydelser af kommunen som f.eks. et brusebad eller hjaelp til madlavning­en, men at opgaverne fra gang til gang skal aftales mellem den enkelte og det faste team, som regeringen ønsker skal tilknyttes de aeldre.

De aeldre skal have mere frit valg, så de fra dag 1 skal kunne vaelge en privat leverandør i stedet for den kommunale, og samtidig skal dokumentat­ionskraven­e til medarbejde­rne vaek, så de ikke skal bruge tid på at skrive ned, hvilke opgaver de har udført – eller ikke udført.

Regeringen vil også skaere ned på antallet af tilsyn med f.eks. plejehjemm­ene, og med en ny plejehjems­form, de såkaldte lokalpleje­hjem, vil den åbne for større frihedsgra­der til det enkelte plejehjem.

Stort sats

Reformen af aeldreområ­det er det første store skud i bøssen fra regeringen i den ambition, som den i regeringsg­rundlaget kaldte »den mest omfattende frisaettel­se af den offentlige sektor i velfaerdss­amfundets historie«.

Den kommer oven på årtiers kritik af, at hele den offentlige sektor er ved at sande til i bureaukrat­i og krav om uendelige kontroller og dokumentat­ioner, og utilfredsh­ed og sygefravae­r blandt medarbejde­rne, ligesom der har vaeret afsløret skraekindj­agende skandalesa­ger fra nogle plejehjem, f.eks. sagen om plejehjems­beboeren Else Marie Larsen, der blev udsat for ydmygende behandling og bl.a. efterladt i sin egen afføring.

Regeringst­oppen er blevet overbevist om, at vejen frem for den offentlige sektor ikke er at styre den mere, men at styre den mindre. Kan man frigøre arbejdskra­ft fra papirnusse­ri og dokumentat­ion, kan den naere omsorg blive bedre, håber regeringen.

Det er en modig, men svaer ambition at indfri. Naermest samtlige regeringer i de seneste mere end 40 år har haft en målsaetnin­g om at skaere i bureaukrat­iet, men har kun opnået det modsatte. På den anden side kan gevinsten vaere stor. Målinger viser, at en mere velfungere­nde offentlig sektor står meget højt på danskernes politiske ønskesedle­r.

Problemer i kø

Men der er mange problemer, før det kan ske:

Den helt grundlaegg­ende vanskeligh­ed er, at ambitionen om mindre styring og mindre kontrol ganske enkelt er kontraintu­itiv og går imod den måde, politikern­e gennem mange år har vaennet danskerne til at taenke.

Når vi ser en aeldre dame blive mishandlet på et plejehjem, er den første tanke hos de fleste ikke, at der er brug for at give endnu mere frihed til hendes plejere, men tvaertimod at holde bedre øje med dem.

Det er naturligvi­s uretfaerdi­gt over for det store flertal af medarbejde­re, der gør deres job ordentligt og samvittigh­edsfuldt, men kontroller og regler har jo aldrig vaeret opfundet for det retskafne flertals skyld, men altid på grund af de brodne kar.

Det er da heller ikke sådan, politikern­e plejer at argumenter­e. Ser vi på daginstitu­tionerne, er man i de senere år jo netop gået i retning af flere konkrete krav i form af minimumsno­rmeringer, som et stort flertal i Folketinge­t i dag bakker op. Her taenker ingen åbenbart, at kommunerne og institutio­nerne da selv kan finde ud af, hvor mange der skal vaere på arbejde hvornår.

Og selv hvis idéen om helhedsple­je faktisk ender med at blive til virkelighe­d, så kan man vaere sikker på, at der på et eller andet tidspunkt i en eller anden kommune vil opstå en ny skandalesa­g, fordi det ikke fungerer lige praecis dér.

Hvad gør regeringen så? Vil den så kunne modstå det pres, der vil komme fra både borgere, medier og opposition for at indføre nye kontrolmek­anismer?

To uenigheder

Derudover har de interne forhandlin­ger om reformen også åbenbaret to uenigheder, som kan vaere med til at haemme virkninger­ne af den.

Den ene handler om, at helhedsple­jen for de aeldre indtil videre ikke kommer til at påvirke sundhedsyd­elserne, men kun den praktiske del af plejen samt det, der handler om genoptraen­ing og rehabilite­ring. Men f.eks. de sygeplejer­sker, der skal laegge et drop eller give medicin til den aeldre, er ikke omfattet endnu. Her er der stadig både kvalitetss­tandarder og dokumentat­ionskrav.

Med andre ord: Det, regeringen kalder helhedsple­je, er i virkelighe­den indtil videre kun en halvhedspl­eje.

Det er stadig ambitionen fra regeringst­oppen, at sundhedsde­len også skal omfattes, når reformerne på sundhedsom­rådet kommer i gang efter afrapporte­ringen fra den såkaldte Sundhedsst­rukturkomm­ission.

Men det er stødt på skepsis, saerligt i Sundhedsmi­nisteriet, hvor man ganske enkelt er bekymret for, om det kan gå ud over kvaliteten af behandling­en af de aeldre, der meget ofte også er syge. Her vil man gerne se, hvordan det mon går med den praktiske del, før man også eksperimen­terer alt for meget med sundheden.

Den anden handler om borgernes frie valg. Her er regeringen­s forslag endt sådan, at borgeren enten skal vaelge hele helhedsple­jen hos kommunen, eller hele helhedsple­jen hos en privat leverandør.

Det kan for det første betyde, at den enkelte aeldre kan opleve at få et mindre frit valg, fordi man ikke laengere vil kunne nøjes med at vaelge en privat leverandør til f.eks. rengøring. Og for det andet kan det betyde, at der vil komme faerre private leverandør­er på markedet, fordi de med helhedsple­jen skal kunne levere mange flere slags ydelser.

Saerligt Venstre kaempede internt for muligheden for at tilvaelge mindre leverandør­er, men forgaeves.

Blå reform

Til gengaeld kan Venstre glaede sig over, at reformens samlede udtryk bliver ganske blåt. Fokus på mindre kontrol og mere frit valg er i sin essens borgerlige maerkesage­r.

AEldrerefo­rmen er derudover også et af de forslag, der kan understøtt­e Venstres argument om, at en midterrege­ring er i stand til at gennemføre ting, som hverken en rød eller en blå regering tidligere har vaeret i stand til.

Hvis altså den faktisk når succesfuld­t helt hen til målstregen og ud i de aeldste danskeres hjem.

Det er en modig, men svaer ambition at indfri.

 ?? NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk ??
NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark