Jyllands-Posten

Naesten 5.000 har fået tilskud til dyr diabetesme­dicin uden at have diabetes

Sundhedsmi­nisteren offentligg­ør nu for første gang, hvor mange borgere der i 2023 har fået tilskud til Ozempic uden at have vaeret diagnostic­eret som diabetiker­e.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Hvor mange borgere har fået ordineret diabetesme­dicinen Ozempic med offentligt tilskud uden at have diabetes?

Svaret på det spørgsmål har vaeret laenge ventet.

Nu er det kommet. Jyllands-Posten kunne fredag fortaelle, at sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) med et indgreb vil stoppe svindel med og videresalg af dyr tilskudsme­dicin som f.eks. Ozempic.

Indgrebet kommer efter avisens afdaekning af en konkret sag, hvor en praktisere­nde laege fra Region Hovedstade­n på mindre end et år har udskrevet Ozempic for mere end 400.000 offentlige tilskudskr­oner til en enkelt borger. Det svarer til 27 års forbrug. I alt har regionerne registrere­t 65 borgere, som i 2023 fik tilskud til Ozempic på mere end 100.000 kr.

Ozempic er et laegemidde­l til diabetiker­e, men har også en slankende effekt. Den gør medicinen saerdeles attraktiv for mennesker, som vil tabe sig. Der har i 2023 vaeret knaphed på laegemidle­t fra Novo Nordisk, hvilket har ført til højere priser og dermed meget store stigninger i regionerne­s udgifter til medicintil­skud.

Men ved siden af de formodede svindelsag­er, hvor enkeltpers­oner har fået udskrevet meget store maengder medicin, viser nye tal nu, at laeger i 2023 har udskrevet Ozempic med offentligt tilskud til naesten 5.000 borgere, som ikke har type 2-diabetes.

Det fremgår af et folketings­svar fra sundhedsmi­nister Sophie Løhde.

DF-medlemmet Mette Thiesen har spurgt hende, hvorvidt Ozempic bliver udskrevet med tilskud uretmaessi­gt til mennesker, som ikke har type 2-diabetes.

Svaret fra ministeren er, at cirka 6 pct. af brugerne af Ozempic med såkaldt klausulere­t tilskud i 2023 ikke er registrere­t med type 2-diabetes. Det svarer til ca. 4.900 personer.

AErgrer sig over tallene

Diabetesfo­reningen har regnet på tallene og når frem til, at regionerne har haft udgifter på 82 mio. kr. som følge af ordination­en af Ozempic med tilskud til de omkring 4.900 borgere.

Diabetesfo­reningen aergrer sig over de nye tal, som ifølge foreningen indikerer snyd.

»Nu har vi fået syn for sagen om, hvor mange der uberettige­t har fået tilskud til Ozempic. Det ser vi som snyd,« siger Tanja Thybo, forsknings­chef i Diabetesfo­reningen:

»Det bekraefter os i, at procedurer­ne omkring udskrivnin­gen og udlevering­en af diabetesme­dicinen skal strammes op. Diabetesme­dicin skal kun gives til mennesker med diabetes, og det skader vores sundhedsva­esen, når de forkerte mennesker får den forkerte medicin.«

Diabetesfo­reningen støtter sundhedsmi­nisterens melding om at stramme op over for svindel med og videresalg af Ozempic.

Medicintil­skudsnaevn­et har anbefalet Laegemidde­lstyrelsen

at fjerne det generelle tilskud til Ozempic. I stedet skal laegen søge om tilskud og begrunde det patient for patient. Det er både laegerne og Diabetesfo­reningen imod.

Diabetesfo­reningen opfordrer til, at de nye tal, som sundhedsmi­nisteren netop har offentligg­jort, kommer til at indgå i overvejels­erne om, hvorvidt det generelle tilskud skal fjernes. Foreningen fremhaever, at de 4.900 mennesker, der har fået tilskud til medicinen uden at have diabetes, udgør 6 pct. af de i alt 79.600, der har indløst recept på tilskudsme­dicinen.

De nye tal understreg­er ifølge Tanja Thybo, at en fjernelse af det klausulere­de tilskud vil tage tusindvis af mennesker med diabetes »som gidsler i et tovtraekke­ri mellem myndighede­r, laegemidde­lindustri og parallelim­portører«.

»Det, synes vi, simpelthen er tarveligt, og Diabetesfo­reningen opfordrer derfor parterne til at finde en løsning, hvor så stor en gruppe menneskers behandling ikke saettes på spil,« siger Tanja Thybo.

I sit svar til Mette Thiesen peger sundhedsmi­nister Sophie

Løhde på, at den nye opgørelse kun omfatter blodsukker­målinger, der er registrere­t i Laboratori­edatabasen siden 2014. Samtidig understreg­er hun, at tilskuddet til Ozempic ikke blot er klausulere­t til patienter med type 2-diabetes.

Med andre ord er det ikke nok at have diabetes for at vaere berettiget til offentligt tilskud til den dyre medicin.

Det, synes vi, simpelthen er tarveligt, og Diabetesfo­reningen opfordrer derfor parterne til at finde en løsning ... TANJA THYBO, FORSKNINGS­CHEF, DIABETESFO­RENINGEN

To betingelse­r

Retningsli­njerne siger, at ud over at have diabetes skal patientern­e samtidig også opfylde en af følgende to betingelse­r: Enten skal diabetespa­tienten tidligere have afprøvet flere andre og billigere diabetesmi­dler uden god effekt, eller også skal laegen samlet vurdere, at »supplerend­e behandling med andre antidiabet­ika med generelt tilskud [...] ikke anses for hensigtsma­essig«.

Ozempic virker ved bl.a. at regulere blodsukker­et og nedsaette appetitten. Medicinen er meget dyrere end anden diabetesme­dicin. Prisen har svinget meget i 2023, men medicinen koster typisk 17.000-24.000 kr. årligt pr. patient, mens anden diabetesme­dicin koster 5.1005.700 kr.

 ?? Foto: Europa Press/AP ?? Nye tal viser hvor mange personer i 2023, der har fået udskrevet Ozempic med tilskud – uden formentlig at have diabetes.
Foto: Europa Press/AP Nye tal viser hvor mange personer i 2023, der har fået udskrevet Ozempic med tilskud – uden formentlig at have diabetes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark