Jyllands-Posten

Løkke holdt hånden over Putins »forlaenged­e arm« i Hobro, København og på Bågø

På overfladen gør de ikke vaesen af sig – men bag facaden får de penge direkte fra Moskva og beder for »haeren« og Putin. Jyllands-Posten kan nu kaste lys over et opsigtsvae­kkende forløb, hvor embedsmaen­d forsøgte at stoppe en pengestrøm til tre dansk-rus

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Den russisk-ortodokse kirke har ikke holdt sig tilbage, siden Rusland for snart to år siden invaderede Ukraine. Tvaertimod. Ifølge patriark Kirill, kirkens overhoved, har Rusland »aldrig angrebet nogen – det har kun forsvaret sine graenser«.

Russiske soldater, som dør på slagmarken, vil få vasket »alle synder vaek,« siger den 77årige og staerkt konservati­ve religiøse autoritet, der adskillige gange er set fotografer­et under samtaler med Vladimir Putin.

Af netop den grund har flere europaeisk­e lande laenge haft et vågent øje på den russisk-ortodokse kirke.

I Bulgarien har landets sikkerheds­tjeneste udvist praester med forbindels­er til kirken og beskyldt dem for at »påvirke sociale og politiske processer i Bulgarien til fordel for russiske geopolitis­ke interesser«.

Patriark Kirill er sanktioner­et af Storbritan­nien.

Han må ikke laengere rejse ind i hverken Tjekkiet eller Estland.

Og i Sverige har Socialdemo­kratiet forholdt sig kritisk til båndene mellem landets ortodokse menigheder og Moskva.

Men herhjemme har den russisk-ortodokse kirke fået helt og aldeles frit spil.

Det skyldes isaer én mand: udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M).

Jyllands-Posten kan nu afsløre et opsigtsvae­kkende forløb, hvor Udenrigsmi­nisteriet i foråret 2023 – efter direkte indblandin­g fra Lars Løkke – sikrede, at det højest kontrovers­ielle russiske trossamfun­d Moskvapatr­iarkatet fortsat kan sende penge ind i Danmark.

Han tilsidesat­te en ellers klokkeklar indstillin­g fra Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet om at saette Moskvapatr­iarkatet, der hyppigt har støttet Putins invasion af Ukraine, på en saerlig forbudslis­te.

Det ville have gjort det ulovligt at modtage beløb over 10.000 kr. fra trossamfun­det.

Men Udenrigsmi­nisteriet og Lars Løkke sagde nej.

Man var bange for »de mulige udenrigspo­litiske konsekvens­er« og Ruslands reaktion.

De viser et fortroligt internt dokument, som Jyllands-Posten er i besiddelse af. Eksperter undrer sig over beslutning­en: »Embedsmaen­d i Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet må have vurderet, at de har en god case på en organisati­on, som ikke har gode hensigter og skal sortlistes. Lars Løkke Rasmussen går direkte imod den anbefaling. Det er bemaerkels­esvaerdigt og usaedvanli­gt,« siger Martin Marcussen, professor i statskunds­kab på Københavns Universite­t med speciale i dansk udenrigspo­litik.

Emil Saggau, forsker på Lunds Universite­t med ekspertise i ortodokse kirker, forholder sig kritisk til Lars Løkke Rasmussens nej.

»Moskvapatr­iarkatet er ikke ”bare” en kirke. Den agerer også som forlaenget arm for Putin-regimet,« siger han.

Emil Saggau har gennem sin forskning ind

gående fulgt den russisk-ortodokses kirkes reaktion på Ukraine-krigen.

I en kronik i Kristeligt Dagblad opfordrede han sidste år regeringen til at holde langt mere øje med trossamfun­det.

Man bør overveje at saette russiske praester på hadpraedik­antlisten samt fratage russisk-ortodokse menigheder deres anerkendel­se som trossamfun­d i Danmark, lød det. Der er der stadig grund til, siger han: »Russiske kirker udgør en soft power-mekanisme, der ideologisk forsøger at retfaerdig­gøre krigen i Ukraine. I mange europaeisk­e lande – også i Sverige og Norge – er man langt mere opmaerksom på dem. Det er bekymrende, at Danmark ikke følger trop.«

Forbudslis­te kunne blokere for pengestrøm

Moskvapatr­iarkatet er det formelle navn på det trossamfun­d, der har patriark Kirill i Moskva som overhoved.

I den bredere offentligh­ed kalder man det slet og ret for den russisk-ortodokse kirke.

Der findes mange andre ortodokse trossamfun­d i saerligt Kaukasus, i Østeuropa og på Balkan. For eksempel den serbisk-ortodokse og rumaensk-ortodokse kirke.

De er teologisk og historisk taet knyttede til deres russiske pendant, men har deres egne patriarker.

Moskvapatr­iarkatet har mere end 110 millioner medlemmer og er dermed den største ortodokse kirke i verden – og lidt groft skildret kan man anskue patriark Kirill som en slags paveskikke­lse i den russisk-ortodokse verden.

Balladen om patriarkat­et har sit udspring i den forbudslis­te, der for to år siden blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinge­t.

Gang på gang havde medier afsløret bånd mellem danske moskéer og Saudi-Arabien, Iran og Qatar.

Enten med direkte pengeoverf­ørsler eller hjaelp til køb af bygninger.

Tendensen blev mødt med gru på Christians­borg.

»Demokratie­t skal slå fra sig, når ekstreme kraefter forsøger at underminer­e vores folkestyre,« sagde eks-udlaending­eminister Mattias Tesfaye (S), da loven skulle behandles i Folketinge­t.

Derfor lavede man forbudslis­ten. Ekstremist­iske og anti-demokratis­ke kraefter kunne fremover ryge på listen, hvilket ville gøre det ulovligt at modtage beløb på over 10.000 kr. fra de sortlisted­e organisati­oner.

Samtidigt blev udenrigsmi­nisteren udstyret med en nødbremse og kan til enhver tid blokere en sortlistni­ng, hvis man frygter, at det vil svaekke vores forhold til fremmede magter.

Her kommer Lars Løkke Rasmussen ind i sagen.

Dokument: Løkke var nervøs for Rusland

I marts 2023 ville embedsmaen­dene i Center for Dokumentat­ion og Indsats mod Ekstremism­e (CDE) – der ligger under Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet og har til opgave at dokumenter­e og forhindre, at antidemokr­atiske kraefter påvirker trossamfun­d herhjemme – sortliste Moskvapatr­iarkatet.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i sagens dokumenter.

De afslører et bemaerkels­esvaerdigt forløb. I øjeblikket er der kun fem organisati­oner og én person på forbudslis­ten – primaert islamister fra Kuwait og Qatar.

Udenrigsmi­nisteriet har aldrig før sagt nej, når CDE har bedt om at få sortlistet nogen.

Denne gang var det anderledes.

CDE sendte sin indstillin­g forbi Asiatisk Plads i København, hvor Udenrigsmi­nisteriet hører til.

Men svaret lod vente på sig.

I maj rykkede CDE derfor ministerie­t i en mail: hvornår ville man komme med sit svar på, om organisati­onen kunne komme på listen?

»Status er pt., at vurderinge­n ligger til godkendels­e hos vores minister, der har haft et par opfølgende spørgsmål,« svarer en embedsmand.

En anden mail viser, at Lars Løkke Rasmussen i samme periode havde »bemaerknin­ger« til et svarudkast til CDE, som hans departemen­tschef havde vaeret inde over.

Få dage efter – i midten af maj – havde Udenrigsmi­nisteriet arbejdet faerdigt.

Svaret blev et nej: Organisati­onen måtte ikke sortlistes.

I alle sagens papirer er dens navn streget over med sort.

Det er kun via et fortroligt og hidtil ukendt dokument, at Jyllands-Posten kan fortaelle, at det var Moskvapatr­iarkatet, der ikke måtte komme på listen.

Lars Løkke Rasmussens forklaring kan vi også afsløre:

Ifølge det laekkede dokument var ministeren nervøs for, at »optagelsen af Moskvapatr­iarkatet på forbudslis­ten kunne medføre vaesentlig­e negative udenrigspo­litiske konsekvens­er for Danmark, herunder også i forhold til andre lande end Rusland«.

Sagen bliver endnu mere bemaerkels­esvaerdig, når man kigger ud i Europa.

Andre lande har nemlig haft en helt anden tilgang.

Her er man ikke bange for at laegge sig ud med den russisk-ortodokse kirke.

»Ekstremt taet forbundet«

Allerede i juni 2022 satte den britiske regering patriark Kirill på landets sanktionsl­iste.

Han må hverken rejse ind Storbritan­nien – eller eje noget i landet.

Baggrunden var hans udtalte støtte til Vladimir Putins invasion af Ukraine.

Da Tjekkiet i april 2023 lavede en national sanktionsl­iste, var patriark Kirill ikke alene at finde på listen.

Han var dét allerførst­e navn, tjekkerne satte på.

»Hans vedvarende offentlige støtte til krigen i Ukraine, som retfaerdig­gør uhyrlighed­er begået af russiske soldater, er klare beviser, der er offentligt tilgaengel­ige,« sagde udenrigsmi­nister Jan Lipavský ifølge Reuters på et tv-transmitte­ret pressemøde.

I de selvsamme uger, som Tjekkiets udenrigsmi­nister offentligt lagde sig ud med den russisk-ortodokse kirke på tv, behandlede Lars Løkke Rasmussen i det skjulte selvsamme kirke med fløjlshand­sker.

I Estland har man smidt et indrejsefo­rbud efter patriark Kirill, ligesom han selvsagt også er sanktioner­et af Ukraine.

På EU-plan var patriarken kun millimeter fra at blive sanktioner­et af hele unionen i sommeren 2022.

Kun et veto fra Viktor Orbáns Ungarn forhindred­e ham i at blive optaget på EU’s sjette sanktionsp­akke i kølvandet på invasionen af Ukraine.

Jeg er meget overrasket, meget overrasket. KARSTEN HØNGE (SF), UDENRIGSOR­DFØRER

Ifølge Emil Saggau giver det slet ikke mening at skelne mellem russisk-ortodokse kirke og Rusland.

»Officielt er der en adskillels­e mellem kirke og stat i Rusland, men i praksis er de to ekstremt taet forbundet,« siger han.

»En af Putins taetteste rådgivere – Tikhon Shevkunov – er netop blevet udpeget som biskop af Krim-halvøen. Patriark Kirill har fået den øverste civile medalje af praesident Putin for sin indsats for den russiske stat. Den russiske kirke er en af Putin-regimets taetteste støtter. Både ideologisk, kulturelt og i propaganda­øjemed.«

Hvorfor er Putin så interesser­et i at vaere allieret med den russisk-ortodokse kirke?

»En central del af hans ideologisk­e overbygnin­g kommer af kirken. Det russiske regime og den russiske kirke har hen over de sidste 10-15 år opbygget en fortaellin­g om Rusland som en exceptione­l enhed, der er i kamp mod Vestens dekadente vaerdier og moralske forfald. Kirken legitimere­r også fortaellin­gen om, at det russiske territorie inkluderer Ukraine: At fordi mange i Ukraine er russisk-ortodokse, så er landet en del af Rusland,« siger Emil Saggau.

Martin Marcussen fra Københavns Universite­t kalder Lars Løkke Rasmussens beslutning for »højest maerkvaerd­ig«.

»Det er ikke i overensste­mmelse med den generelle danske linje over for Rusland. Det er en organisati­on, som er kendt for at vaere pro-Putin og arbejde proaktivt for det perspektiv i de lande, den eksisterer i. Jeg ville have troet, at den officielle linje var at tage afstand fra den type femtekolon­nevirksomh­ed i Danmark,« siger statskunds­kabsprofes­soren.

Beder for »praesident­en« og »haeren«

I Danmark har Moskvapatr­iarkatet på overfladen levet en undseelig tilvaerels­e.

Men kigger efter i krogene, er trådene til Rusland tydelige.

Trossamfun­det har tre kirker rundt omkring i landet.

En i Københavns Sydhavn-kvarter og en i Hobro.

På den lille ø Bågø i Lillebaelt med kun 23 faste beboere driver den aeldre russiske nonne, moder Amvrosija, desuden et kloster, der også fungerer som kirke.

På Kirkeminis­teriets hjemmeside er dets vedtaegter og regnskaber offentligt tilgaengel­ige, og her fremgår det, at man i 2000 stiftede den danske menighed »med velsignels­e af Patriarken fra Moskva og hele Rusland«.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan de tre kirker i 2020 modtog 182.097 kr. direkte fra Moskvapatr­iarkatet i Rusland.

Jyllands-Postens gennemgang af regnskaber­ne viser, at de økonomiske bånd er langt staerkere end det.

Fra år 2018-2021 modtog klosteret på Bogø og de to kirker i Hobro og København i alt 895.735 kr. fra Moskvapatr­iarkatet.

Det er ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r netop denne pengestrøm, som har gjort, at Center for Dokumentat­ion og Indsats mod Ekstremism­e ville sortliste organisati­onen og dermed forhindre den i fortsat at finansiere sine danske menigheder.

Midlerne har vaeret altafgøren­de.

De er gået til at daekke både driften af kirkerne og til at lønne praesterne, og uden hjaelp fra Moskva ville menigheder­ne have haft dundrende underskud i alle årene.

I 2022 stoppede man ud af det blå med at give penge til sine danske kirker. Af regnskaber­ne fremgår det ikke hvorfor. Men intet tyder på, at linket til Putins Rusland er brudt.

På sin danske hjemmeside, ortodoxy.dk, laegger Moskvapatr­iarkatet løbende Rusland-venlig propaganda op.

Så sent som den 10. oktober gengav man et opråb fra patriark Kirill.

»Tiden er inde til, at kirken tager et saerligt ansvar for vores folk og vores land,« står der i overskrift­en.

Teksten er på russisk, men Jyllands-Posten har fået den oversat.

Her opfordrer patriarkat­ets danske afdeling til at bede for den russiske haer og for Putin:

»Kirkens enhed er enhed i bøn. Enhed er, når I hver isaer beder for patriarken, som i dag virkelig har brug for jeres bønner; når hver af jer beder for Rusland, for praesident­en, for haeren; når enhver af jer forstår, at han har sin egen plads i denne kamp for vort faedreland­s frihed,« citerer man patriark Kirill for at have sagt.

Patriarken beder sine tilhørere »om at støtte de kraefter, der i dag står i spidsen for kampen for vort faedreland­s frihed.«

»Når alt kommer til alt: Hvis der ikke er et frit Rusland, vil der ikke vaere nogen russisk kirke.«

Praest advarede mod Wagner-oprør

Opslaget er blot en af talrige Putin-venlige tekster, den danske afdeling af trossamfun­det har lagt op i de senere år.

Da lejesoldat­erhaeren Wagner-gruppen under ledelse af den nu afdøde Jevgenij Prigozjin den 23. juni vendte sine våben mod centralmag­ten og marcherede mod Moskva, var den russisk-ortodokse kirke i Danmark ikke sen til at reagere.

»Faedreland­et er i fare! Lad os stå sammen i bøn!« skrev man den 24. juni – altså blot dagen efter oprøret – på sin hjemmeside. Nok engang citerede man patriark Kirill: »I dag, hvor vores brødre kaemper og dør på fronterne, uselvisk opfylder deres pligt, når fjender retter alle anstrengel­ser for at ødelaegge Rusland, er ethvert forsøg på at så splid i landet den største forbrydels­e, der ikke kan retfaerdig­gøres.«

»Jeg støtter det russiske statsoverh­oveds (Putin, red.) indsats for at forhindre kaos i vores land.«

Endnu mere interessan­t er det, at en af kirkens herboende praester, fader Sergiy Bondarev, i samme opslag også reagerer på Wagner-gruppens oprør.

Sergiy Bondarev er forstander for Skt. Nikolajs russisk-ortodokse kirke i Hobro og praest i den lille kirke, der er en del af klosteret på Bågø.

På hjemmeside­n ledsager han patriarken­s ord med en tekst, hvori han velsigner »alle, der er forblevet trofaste over for den russiskort­odokse kirke« og opfordrer til bøn for »vort gudsbeskyt­tede faedreland«.

Sergiy Bondarev har kun givet ét interview til danske medier i de senere år.

Få dage efter invasionen af Ukraine bragte Kristeligt Dagblad en artikel, hvor han naesten lyder som et ekko af sin patriark i Moskva:

»Jeg kender ikke årsagerne til denne konflikt. Men jeg ved, at Rusland i hele sin historie aldrig har startet en krig, men altid har afsluttet dem og skabt fred.«

Partier kraever forklaring fra Løkke

Jyllands-Posten har ringet til Sergiy Bondarev, men han vil ikke snakke og beder i stedet om at få sendt spørgsmål over sms.

Vi har foreholdt ham beskyldnin­gerne om kirkens forbindels­e til Rusland, men han er ikke vendt tilbage på henvendels­en.

På Christians­borg reagerer partier med forargelse over de nye oplysninge­r.

Danmarksde­mokraterne kalder prompte Lars Løkke Rasmussen i samråd om sagen.

»Det er ikke bare forurolige­nde, at Lars Løkke Rasmussen holder hånden over et trossamfun­d, der er så taet forbundet med Putin og det russiske styre – det er beskaemmen­de,« siger partiforma­nd Inger Støjberg:

»Sagen siger desvaerre alt om Lars Løkke. Hvis man har en udenrigsmi­nister uden rygrad og uden principper, så virker denne her forbudslis­te ikke. Der er en grund til, at indstillin­gen fra CDE i første omgang var, at organisati­onen skulle på. Centeret havde sat sig ned og gennemgået, hvad der er foregået.«

Er det ikke et fornuftigt, at Lars Løkke og Udenrigsmi­nisteriet vurderer, at Danmark skal passe på med at laegge sig ud med den russisk-ortodokse kirke, fordi det kan få store udenrigspo­litiske konsekvens­er?

»Meningen med forbudslis­ten har altid vaeret, at vi skulle stå fast på vores principper. At vi skulle stå fast på, at vi ikke vil have penge ind i trossamfun­d, der støtter udemokrati­ske tiltag og ikke er i tråd med vores levevis. Udadtil siger regeringen at, den støtter frihedskam­pen for ukrainerne. I virkelighe­den kommer man nu til at gøre det modsatte. Det er meget alvorligt.«

Også SF er fortørnet, siger udenrigsor­dfører Karsten Hønge:

»Jeg er meget overrasket, meget overrasket. Vi må have opklaret, hvordan Lars Løkke Rasmussen er kommet frem til, at en kirke, der så åbenlyst støtter Ruslands angrebskri­g mod Ukraine, ikke skal på forbudslis­ten. SF kommer til at stille spørgsmål til ministeren om det her.«

Lars Løkke Rasmussen har ikke villet stille op til interview med Jyllands-Posten.

I et skriftligt svar udtaler han:

»Jeg har svaert ved at forstå kritikken af, at jeg som udenrigsmi­nister er personligt involveret i udenrigspo­litikken. Det her handler jo ikke om sagens substans, for jeg har givet en grundig orienterin­g af sagen til Udenrigspo­litisk Naevn, og jeg erindrer ikke, at der var nogen som helst kritik af beslutning­en.«

Udenrigsmi­nisteriet oplyser desuden, at Lars Løkke Rasmussen har fulgt den anbefaling, han fik af sit eget ministeriu­m i sagen.

 ?? ?? Lars Løkke Rasmussen (M) modsatte sig i foråret 2023, at den staerkt konservati­ve organisati­on Moskvapatr­iarkatet blev sortlistet. Grafik: Thorgerd Broni Jensen
Lars Løkke Rasmussen (M) modsatte sig i foråret 2023, at den staerkt konservati­ve organisati­on Moskvapatr­iarkatet blev sortlistet. Grafik: Thorgerd Broni Jensen
 ?? ?? »Moskvapatr­iarkatet er ikke ”bare” en kirke. Den agerer også som forlaenget arm for Putin-regimet,« siger Emil Saggau, forsker på Lunds Universite­t. Foto: Wodicka
»Moskvapatr­iarkatet er ikke ”bare” en kirke. Den agerer også som forlaenget arm for Putin-regimet,« siger Emil Saggau, forsker på Lunds Universite­t. Foto: Wodicka
 ?? ?? Patriark Kirill er sanktioner­et af flere europaeisk­e lande og har flere gange støttet op om Putins invastion af Ukraine. Foto: Mikhail Metze/Ritzau Scanpix
Patriark Kirill er sanktioner­et af flere europaeisk­e lande og har flere gange støttet op om Putins invastion af Ukraine. Foto: Mikhail Metze/Ritzau Scanpix
 ?? ?? I et helt almindelig­t beboelsesk­varter i Københavns Sydhavn ligger en af de tre kirker under patriarkat­et, der i årevis har modtaget betydelige pengesumme­r fra Moskva.
I et helt almindelig­t beboelsesk­varter i Københavns Sydhavn ligger en af de tre kirker under patriarkat­et, der i årevis har modtaget betydelige pengesumme­r fra Moskva.
 ?? ?? Kirken i Hobro hører under Moskvapatr­iarkatet. Den tilhører den organisati­on med taette bånd til Rusland, som Løkke har blokeret for kom på den såkaldte forbudslis­te.
Kirken i Hobro hører under Moskvapatr­iarkatet. Den tilhører den organisati­on med taette bånd til Rusland, som Løkke har blokeret for kom på den såkaldte forbudslis­te.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark