Jyllands-Posten

EU’s topdiploma­t beskylder Israel for at »finansiere« skabelsen af Hamas

En eksplosiv påstand fra EU’s udenrigsch­ef, Josep Borrell, kan komplicere møde med Israels udenrigsmi­nister, som mandag har drøftelser med udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) og EU’s øvrige udenrigsmi­nistre i Bruxelles.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Stemningen kan godt blive en smule anspaendt og akavet, når EU’s udenrigsmi­nistre, heriblandt Lars Løkke Rasmussen (M), mandag skal drøfte krigen mellem Israel og Hamas med den israelske udenrigsmi­nister.

Umiddelbar­t inden har EU’s topdiploma­t, Josep Borrell, som sidder for bordenden ved udenrigsmi­nistermøde­t i Bruxelles, fremsat en eksplosiv påstand, som kan afspore samtalen.

Spanske Borrell, der siden 2019 har vaeret EU’s udenrigsch­ef, har i fuld offentligh­ed anklaget Israel for at have finansiere­t den palaestine­nsiske militante gruppe Hamas, der den 7. oktober 2023 stod bag et terrorangr­eb mod Israel og udløste den voldsomme krig mellem Hamas og Israel.

»Hamas blev finansiere­t af den israelske regering i et forsøg på at svaekke det palaestine­nsiske selvstyre ledet af Fatah,« sagde Borrell fredag ifølge den spanske avis El País.

Israel afviser påstand

Det skete i en tale på et spansk universite­t i Valladolid, hvor Josep Borrell, der har vaeret medlem af spanske parlament og minister i spanske regeringer, blev tildelt en aeresdokto­rgrad.

EU’s udenrigsch­ef uddybede ikke sit angreb yderligere, men tilføjede, at den eneste fredelige løsning er oprettelse­n af en palaestine­nsisk stat.

»Vi tror kun, at en to-statsløsni­ng påtvunget udefra vil bringe fred, selvom Israel insisterer på det negative,« sagde Borrell.

Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, har tidligere afvist påstanden, som også flere gange er blevet fremsat af andre modstander­e og kritikere, som har haevdet, at Netanyahus regeringer bevidst har styrket Hamas, blandt andet ved at tillade finansieri­ng fra Qatar.

EU’s regeringer har siden krigsudbru­ddet flere gange vaeret dybt splittede om kursen i konflikten, og det er velkendt, at Spaniens regering hører til den mere pro-palaestine­nsiske lejr i unionen. I november hjemkaldte Israel sin ambassadør fra Spanien, fordi den spanske premiermin­ister, Pedro Sanchez, med kritiske bemaerknin­ger satte spørgsmåls­tegn ved lovlighede­n af Israels militaere operation i Gaza.

Et splittet EU

Problemet for Josep Borrell er, at han som EU’s udenrigsch­ef skal repraesent­ere unionen i alle spørgsmål vedrørende den faelles udenrigs- og sikkerheds­politik – og altså ikke fremsaette spanske synspunkte­r. Som topdiploma­t skal han tale på vegne af hele unionen og »praesenter­e EU’s holdning«, som det fremgår af den officielle jobbeskriv­else hos EU’s faelles udenrigstj­eneste.

Den israelske regering har på det kraftigste afvist Borrells anklager, skriver netmediet Politico.

»Hr. Borrell tager fejl. I modsaetnin­g til at styrke Hamas, som EU’s udenrigsch­ef haevder, har premiermin­ister

Benjamin Netanyahu ramt Hamas hårdt i tre store militaere operatione­r: i 2012, 2014 og 2021,« udtaler Ophir Falk, der er Netanyahus udenrigspo­litiske rådgiver, i en erklaering.

Han tilføjer, at Netanyahu efter Hamas-terrorangr­ebet, hvor over 1.000 israelere blev draebt, og 240 taget som gidsler, beordrede »den israelske haer til at ødelaegge Hamas«.

På mandagens udenrigsmi­nistermøde i Bruxelles skal EU’s 27 udenrigsmi­nistre drøfte situatione­n i Mellemøste­n med en raekke centrale parter, som kan have indflydels­e i en mulig fredsproce­s og EU’s ønske om en to-statsløsni­ng, så palaestine­nserne får deres egen stat.

Blandt mødedeltag­ere, som dog ikke deltager samtidig, er generalsek­retaeren for Den Arabiske Liga og udenrigsmi­nistrene fra Saudi-Arabien, Egypten, Jordan og Det Palaestine­nsiske Selvstyre. Og så den israelske udenrigsmi­nister, Israel Katz, som sandsynlig­vis vil blive afkraevet en forklaring på en ny og opsigtsvae­kkende melding fra Israels premiermin­ister.

Torsdag meddelte Benjamin Netanyahu, at han har givet USA besked om, at han er imod oprettelse­n af en palaestine­nsisk stat, når Gazakrigen er forbi.

Hamas blev finansiere­t af den israelske regering i et forsøg på at svaekke det palaestine­nsiske selvstyre. JOSEP BORREL, EU’S UDENRIGSCH­EF

Sanktioner mod bosaettere?

Allerede i fredags vedtog EU’s ministerrå­d en ny og skaerpet sanktionsp­akke mod Hamas og gruppen Islamisk Jihad. Det nye sanktionsr­egime betyder, at EU kan indføre restriktio­ner mod individer, der finansiere­r eller sender våben til de to grupper.

Sanktioner­ne kan også rettes mod personer og grupper, der deltager i planlaegni­ng og forberedel­se af »voldelige handlinger« fra Hamas eller Islamisk Jihad. Fredag blev seks personer sat på sanktionsl­isten.

Diplomater forventer, at udenrigsmi­nistrene også skal diskutere muligheden for at følge USA og indføre sanktioner mod ekstremist­iske israelske bosaettere på Vestbredde­n, heriblandt et indrejsefo­rbud. Flere EU-lande kraever, at sanktioner­ne også skal omfatte voldelige bosaettere, som flere gange har angrebet og draebt civile palaestine­nsere.

 ?? Foto: Johan Ordonez/AFP ?? Spanske Josep Borrell, der har vaeret EU's udenrigche­f og topdiploma­t siden 2019, er flere gange kommet på glatis med udiplomati­ske meldinger.
Foto: Johan Ordonez/AFP Spanske Josep Borrell, der har vaeret EU's udenrigche­f og topdiploma­t siden 2019, er flere gange kommet på glatis med udiplomati­ske meldinger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark