Jyllands-Posten

Borgere og indbudte gaester markerede tronskifte­t, da kongefamil­ien besøgte Aarhus

Søndag var en saerlig dag i Danmarks naeststørs­te by.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

politibetj­ent med hund sonderede området foran domkirken, der klokken 9.30 mest var befolket af journalist­er, motionsløb­ere og festivalto­iletter.

På samme tidspunkt viste der sig små tegn rundtom i byen, der afslørede, at der alligevel ikke var tale om en helt almindelig søndag i Aarhus.

på bybusserne brød Dannebrog den kolde januarvind, og ved Dokk1 kørte over 20 politi- og militaerkø­retøjer sig i stilling til stor begejstrin­g for en lille dreng i flyverdrag­t og elefanthue, som pegede ivrigt.

Og noget var da også på faerde, for Aarhus skulle have besøg af kong Frederik X for første gang.

Tre majestaete­r

I anledning af tronskifte­t blev der søndag afholdt festgudstj­eneste i Aarhus Domkirke. Gaesterne var en blanding af de borgere, som havde sikret sig en af de 400 pladser, og indbudte gaester, der talte poEn repraesent­anter fra kulturlive­t og naturligvi­s medlemmer af den kongelige familie.

Ude foran kirken – ikke ret langt fra det tv-studie, hvor kongehusek­sperter og journalist­er gjorde klar til at daekke begivenhed­erne – sad en anden royal ekspert. Nemlig Ida Libak Balle på 12 år, som havde overtalt sin mor og lillebror til at tage bussen med hende fra Søften for at se de kongelige.

»Ida satte vaekkeuret til klokken syv,« fortaeller hendes mor, Katja Balle.

Ida Libak Balle er nemlig overordent­ligt optaget af alt, hvad der er kongeligt. HenForrest des interesse begyndte, da hun som den første fik lov at overraekke den davaerende kronprins en medalje til Royal Run i 2018.

»Jeg kan godt lide, at han er meget taet ved folk,« fortalte hun fra sin gunstige plads på en forhøjning på Store Torv og tilføjede, at selvom hun er glad for den nye konge, så kommer hun til at savne dronning Margrethes nytårstale­r.

Til Ida Libak Balles fornøjelse fik Aarhus besøg af både dronning Margrethe, dronning Mary og kong Frederik.

Et majestaeti­sk hattrick, der også fik de øvrige fremlitike­re, mødte til at juble og hvine, da de trådte ud af kronebiler­ne søndag eftermidda­g.

Det kunne høres inde i kirken, hvor gaesterne kvitterede med en lavmaelt latter.

»Mere end sport«

To af dem, der var mødt op i god tid, var 35-årige Kristina Bergström og hendes 80-årige mormor, Ingelise Lyager.

Sammen deler de en stor interesse for kongehuset, og derfor havde de sammen taget turen fra Djursland til Aarhus denne søndag for at se det nye kongepar.

»De er så folkelige og menneskeli­ge,« sagde Kristina Bergström med henvisning til, at parret »selv har opdraget deres børn«, og at Danmarks nye konge »viser følelser«.

Hendes mormor, Ingelise Lyager, har anskaffet sig kongens nye bog, og hun synes, at man ved at laese den får et indtryk af en konge med mange interesser.

»Der er mere end sport i ham.«

Inde i kirken rejste alle sig for de kongelige, i takt med at de ankom.

Først grev Ingolf og grevinde Sussie, dernaest prinsesse Benedikte, der blev efterfulgt at sin storesøste­r dronning Margrethe. Der blev ganske stille i kirken, da den tidligere

regent trådte ind, og kun lyden af hendes sko og stok mod kirkegulve­t lod sig høre, mens hun bevaegede sig op ad kirkegulve­t med et stort smil.

Ikke laenge efter ankom dagens hovedperso­ner, det nye kongepar, sammen med deres fire børn.

»Storslået«

Konfession­arius Henrik Wigh-Poulsen refererede i sin praediken til kongens valgsprog ved at tale om forbundeth­ed og forpligtel­se.

Han trak desuden tråde mellem det hverv, som kongen har arvet fra sin mor, og de forpligtel­ser, som den almindelig­e dansker har.

»Hvem af os husker ikke den første dag på et nyt arbejde?« begyndte han praedikene­n, hvori han senere gjorde klart, at det også kan vaere vanskeligt at begynde med noget nyt, hvis du »laeser dig selv i andres blik« og »vogter dine skridt«.

Naestforma­nd i Salling Fondene Karin Salling deltog i gudstjenes­ten, som hun beskrev som »fantastisk« og »storslået«.

Hun haeftede sig ved den del af praediken, som omtalte det at begynde noget nyt. Ifølge Karin Salling er det vigtigt at give det nye kongepar tid til at finde ind i deres nye roller.

»Der er så mange, der gerne vil kritisere, men det er absolut ikke altid på sin plads,« sagde hun umiddelbar­t efter gudstjenes­ten.

»De skal have deres tid.«

 ?? ?? Kongefamil­ien vinkede og blev vinket til, da der søndag var festgudstj­eneste i Aarhus Domkirke. Fotos: Joachim Ladefoged
Kongefamil­ien vinkede og blev vinket til, da der søndag var festgudstj­eneste i Aarhus Domkirke. Fotos: Joachim Ladefoged
 ?? ?? På grund af sin store interesse tog Ida Libak Balle på 12 år (i midten) også turen til København søndag for at vaere en del af festlighed­erne i forbindels­e med tronskifte­t.
På grund af sin store interesse tog Ida Libak Balle på 12 år (i midten) også turen til København søndag for at vaere en del af festlighed­erne i forbindels­e med tronskifte­t.
 ?? ?? Prins Vincent, kronprins Christian, prinsesse Josephine og prinsesse Isabella.
Prins Vincent, kronprins Christian, prinsesse Josephine og prinsesse Isabella.
 ?? ?? Kong Frederik X.
Kong Frederik X.
 ?? ?? Dronning Mary.
Dronning Mary.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark