Jyllands-Posten

»Hvad ville du tage med, hvis Ølst bliver begravet?«

Hun drømmer om evakuering. Han skriver beskeder til kommunaldi­rektøren. I et stråtaekt hus taenker en kvinde, at jordskredd­et i Ølst kan vaere et forvarsel til os alle.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Hun drømmer, at hun er vågen. Pludselig bliver lyden af gravemaski­nerne uden for højere. Hun hører jorden skride. Stemmer naermer sig huset. De råber: »I skal ud! Forlad jeres huse! Tag jeres ting med! Nu!« I drømmen griber 24-årige Emma Kristensen ud efter tilfaeldig­e ting i sovevaerel­set. Hun vaekker kaeresten og griber fat i hunden Buster. Da hun står ude i kulden på Ølstvadbro­vej, vågner hun.

I sin seng i sit hjem i Ølst ved Randers. Alt er godt. Buster sover, og der er stille udenfor.

Siden jordskredd­et i december er de forurenede jordmasser langsomt rykket taettere på Emma Kristensen­s hjem.

Det ligger i første raekke over for det konkursbeg­aerede Nordic Waste, og fra stuevindue­rne kan hun se op på jordkappen.

Kommunens gravemaski­ner arbejder ikke laengere i døgndrift, som de gjorde i de første uger. Situatione­n er kommet mere under kontrol, så nu hører hun kun maskinstøj­en fra klokken 6 til klokken 18.

»Jeg har spurgt min kaereste om, hvad han ville tage med fra huset, hvis nu Ølst bliver begravet. Vi endte med at grine lidt af det. Hvad pokker skal vi ellers gøre? De siger jo, at det ikke sker. Det må vi tro på,« siger hun.

Drømmen kom til hende natten efter borgermøde­t, som Randers Kommune inviterede alle i Ølst til tirsdag den 16. januar.

Der er 40 husstande i byen, og i det varme lokale sad i omegnen af 70 personer. Mange med armene over kors. Borgmester­en gav hånd. Kommunikat­ionsfolk satte stole frem. Kommunaldi­rektøren tog ordet.

Emma Kristensen haeftede sig ved, at der stadig ikke lå en klar løsning for oprydninge­n. Kommunen havde allerede arbejdet sig igennem plan A, B, C, D – og var nu helt fremme ved plan F og G.

Hun fik en klump i halsen, da det gik op for hende, at mødet handlede om mere end den truede Alling Å og vandmiljøe­t.

En spritny konsulentr­apport fra Cowi blev lagt frem. Den viste, at tre millioner kubikmeter jord – med en vaegt på omkring 5 millioner tons – bevaegede sig med omkring 7 til 10 meter i døgnet, og at en stor del af jordlavine­n havde bane mod husene i Ølst.

Hvis alfabetet løb tør for bogstaver, ville Ølst ende under fem meter forurenet jord.

Kommunaldi­rektøren havde understreg­et, at det kun ville ske, hvis intet blev gjort.

Men det aendrede ikke på den følelse, der voksede i hende, da hun kørte hjem til Ølst.

En nagende erkendelse af, at intet var nagelfast, og at hun måtte saette sit håb til den kommune, der havde ført tilsyn med en virksomhed, der havde bygget et højere og højere bjerg af forurenet jord, som folk i Ølst laenge havde undret sig over og talt om.

Drømmen om evakuering­en er ikke vendt tilbage, og livet går videre i Ølst. Hun er holdt op med at gå ture langs landevejen med Buster, efter han blev kulsort af støvet fra de mange lastbiler, der kører jord vaek. Der drysser jord ned fra dem og noget sort støv, som hun naesten ikke kunne vaske ud af Busters hvide pels.

Hun følger nøje med i vejrudsigt­erne. Vandet i jordmasser­ne er et stort problem, og kommer der endnu mere regn og smeltevand, vil det skubbe på jordmassen.

På en måde er hun en af de heldige i byen. Hun lejer huset og har ondt af ejeren. Hun taenker også på dem, der har et hus til salg nede i bunden af Engdalsvej. Hvem vil købe det?

Jordmassen er stadig i bevaegelse. Dens kraefter er ikke til at forstå. Da jordskredd­et ramte Gl. Aarhusvej, haevede jordmasser­ne vejen med halvanden meter.

I jordbunker­ne inden for afspaerrin­gen ligger store flager af asfalt, der blev skubbet op i luften. Vejvaernet ligger krøllet sammen foran jordbunker­ne. Det ligner et bortkastet snørebånd af metal.

Jordlavine­n gled også ind under Nordic Wastes bygninger. Den løftede dem og drejede dem 45 grader.

Lige nu er farten taget af jordmassen, der bevaeger sig 30 til 40 centimeter i timen. Om natten, mens gravemaski­nerne holder stille, kryber den forurenede jord langsomt naermere mod den nu rørlagte å og byen. Det er en miljøkatas­trofe i slowmotion, som eksperter og folkene i gravemaski­nerne knokler for at hindre. Når de kommer på arbejde om morgenen, føles det, som om at de starter forfra, hvor de slap dagen før.

Svaert ved at sove

40-årige Martin Danielsen satte sig med ryggen mod muren under borgermøde­t. Han var afventende.

Skulle Netflix en dag mangle indhold til en dramaserie fra en by i provinsen, kunne streamingg­iganten snildt kaste et blik mod Randers Byråd. Kendt i hele landet for sine opsigtsvae­kkende slagsmål. Men han måtte stole på, at de holdt børnehaves­kaenderier­ne i ave, for Nordic Waste-milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen regnede Martin Danielsen ikke med hjaelp fra.

I begyndelse­n af januar havde Martin Danielsen talt med sin onkel, der bor på nabogården, om fremtiden for deres jorder og byen.

Ingen af dem følte, at de havde fået nok informatio­n fra myndighede­rne. Alt handlede om at redde Alling Å.

Men hvad med husene og trafikken, der ikke laengere kunne køre ad Gl. Aarhusvej og belastede de små veje.

Kommunens folk havde ild i håret, det forstod Martin Danielsen godt, men spørgsmåle­ne hobede sig op. Han havde grebet sin mobil og tastet en Messenger-besked til kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt med en opfordring til et borgermøde. Snarest.

»Vreden bag haekken stiger, fordi alle føler sig holdt hen, og jeg forstår dem godt. Vi har ikke hilst på jer endnu. Vi møder kun jeres maskiner.«

Efter ganske få minutter modtog Martin Danielsen svar. Kommunaldi­rektøren var på vej ud i området for at tale med medier og ville gerne kigge ind forbi ham bagefter.

Kort efter var borgermøde­t kommet i stand, men først blev nogle af lodsejerne indkaldt til et formøde, hvor det gik op for Martin Danielsen, hvor presset situatione­n var.

»En af deltagerne spurgte, om han skulle vaere nervøs for sit hus. Han fik det svar, at det kunne vaere en god idé at have det hele klar med sin forsikring. Der taenkte jeg shit,« siger Martin Danielsen.

Det er 14 år siden, at han flyttede ind på sin gård, hvor han bor med sine to gigantiske hunde Karla og Kenzo, der spiser en sofa årligt. På vitrineska­bet i stuen står porcelaens­køer fra Royal Copenhagen, som han har fået af sin mor.

Han voksede op på en gård som denne og har altid søgt roen på landet.

Det er godt for hans hoved. Adhd’en får ham til at se ting klart og taenke hurtigt, men han har brug for ro.

De otte køer på markerne udenfor skal snart kaelve. De er hans hobby, men han lever af at køre maskiner, blandt andet sneplov.

I Ølst og omegn er han »lidt kendt«. Han deler vandene. Er ikke bange for at sige sin mening, og så er der jo også det med, at han stillede op i tv-programmet ”Landmand søger kaerlighed”. Det lykkedes ikke at finde kaerlighed­en gennem et tv-format, men det er en lang historie.

I dag har han en kaereste på Sjaelland, der har bagt småkagerne, som han saetter frem på bordet, og grundlaegg­ende er han glad for sit liv i kanten af Ølst.

Heldigvis.

For efter borgermøde­t stod en ting lysende klart for ham. At han er stavnsbund­et.

Hvem vil købe en gård, der ligger midt i danmarkshi­storiens måske største forurening­sskandale?

Han føler vrede. På kommunen, som han synes har overhørt de borgere og politikere, der har undret sig over, at jordbjerge­t voksede og voksede, og frygtet, at det kunne gå galt.

Han er også gal på Nordic Waste og ejerkredse­n i Middelfart.

Gad vide, om de også har svaert ved at sove? Det håber han.

»Til borgermøde­t sagde kommunen, at de vil hjaelpe os, men vi hører ikke fra dem. I stedet skal vi skal laese alt i aviserne. Myndighede­rne svigter os big time, og alle snakker for at holde fluerne vaek. Hvis nogen da i det mindste ville få styr på trafikken, der er ved at drive os til vanvid, og som vi skal leve med i de naeste mange år,« siger Martin Danielsen.

Akutfasen for jordskredd­et ventes at fortsaette mindst en måned frem, og Miljøstyre­lsen forventer, at oprydninge­n koster 4 mio. kr. om dagen i akutfasen. Det har givet Martin Danielsen en idé.

»Jeg frygter, at jorden ikke kan stoppes. Den har enorme kraefter. Måske vil det nemmeste vaere at lade den fortsaette og så bruge 100 mio. på at opkøbe de 40 husstande i

Ølst og få folk til at flytte. Ingen af os vil alligevel kunne komme af med vores huse,« siger han.

En saer lillejulea­ften

Klokken var otte den 1. oktober 2023, da 71årige Henning Brøgger hørte et kaempe brag samtidig med morgenkaff­en i sit hjem på Karlsbergv­ej i Ølst. Det var ventet.

Et hold spraengnin­gseksperte­r var hyret ind for at laegge den 75 meter høje skorsten på Nordic Waste ned. Firmaet havde oplyst til lokalpress­en, at nedrivning­en af skorstenen udelukkend­e var praeventiv på grund af noget jord, der var i bevaegelse.

Henning Brøgger taenkte ikke meget over det.

Ligesom mange andre beboere i Ølst havde han vaennet sig til en del, siden Nordic Waste i 2018 havde overtaget den tidligere Leca-fabrik.

Oprindelig­t var beboerne blevet stillet i udsigt, at når den gamle lergrav var blevet fyldt op med både overskudsj­ord og lettere forurenet jord, skulle området omdannes til et rekreativt område til glaede for alle.

Men så kom en ny lokalplan i høring. Industriom­rådet skulle blive, og begejstrin­gen falmede blandt Ølst-borgerne.

I et høringssva­r til lokalplan 705 skrev Henning og Grethe Brøgger og deres naboer, at de var kede af den kvalmende stank fra den undergrave­de jord fra minkgraven­e, der blev laesset af.

Desuden var larmen fra de mange lastbiler og bulldozere »enerverend­e«. Naboerne ytrede også bekymring for, hvem der ville ende med at skulle rydde op, hvis Nordic Waste en dag gik konkurs.

Høringssva­ret kan findes frem via internette­t, men han modtog aldrig et svar på det, siger han.

Men efter jordskredd­et fik Henning Brøgger lillejulea­ftensdag pludselig ikke bare ét, men hele tre opkald fra kommunen.

De ville gerne have lov til at bruge hans eng på to tønder land, der ligger på den anden side af hovedvejen lige over for Nordic Waste.

Henning Brøgger blev bekymret.

Hvis det handlede om at beskytte Alling Å, ville han naturligvi­s ikke stille sig i vejen, men han betingede sig, at han måtte komme ind i det afspaerred­e område og få en forklaring:

»Min søn og jeg mødtes dernede med vejchefen. Der var mindst tre gravemaski­ner i gang og et utal af bulldozere. Det så voldsomt ud, og det gik op for mig, at de havde spaerret Gl. Aarhusvej, fordi situatione­n var ude af kontrol. Vejchefen fortalte, at de arbejdede hele døgnet for at bremse jorden. Selv juleaften var inddraget.«

Af jord er vi kommet

I modsaetnin­g til mange andre i Ølst gav borgermøde­t 80-årige Janni Ankerstjer­ne en god ro i maven. Hun er forhenvaer­ende frisør. Det samme er Aksel, hendes mand.

De mødtes for fyrre år siden i en moden alder og blev forelskede og flyttede sammen i det lavloftede bindingsva­erkshus med stråtag og blomsterra­nker på murene. Børnebørn har laert at svømme i poolen i baghaven, og om sommeren kan de nemt baenke en større grillfest, hvis bølgerne skal gå højt. Og det skal de. Man lever kun en gang, ikke sandt?

Hun skaenker kaffe og byder af småkagerne fra jul.

I de seneste måneder op til jordskredd­et havde hun haft tanker om at saette huset til salg. Aksel er netop fyldt 90 år, og snart vil huset og haven vaere for stor en opgave for dem.

Så hun deltog i borgermøde­t for at blive klogere på, hvad kommunen havde taenkt sig at gøre med byens nu måske usaelgelig­e huse. Om de ville hjaelpe?

Det følte hun, at de ville. Det håber hun, at de vil.

På søndag kører en nabo hende ind i det afspaerred­e Nordic Waste-område. Janni Ankerstjer­ne vil gerne se jordskredd­et med sine egne øjne for at forstå omfanget.

I de seneste dage er en tanke sprunget frem.

Den har rod i hendes eksmand, der for mange år siden havde laest en bekymrende artikel om miljøforur­ening i Time Magazine.

»Han sagde til mig, at en dag vil Jorden gå under i sit eget skidt. Takket vaere menneskets grådighed og dårlige beslutning­er. Det er jeg kommet til at taenke på. Vi går til i vores eget skidt. Det gaelder ikke kun i Ølst.«

 ?? ??
 ?? ?? Fra sit vindue kan Emma Kristensen se hen på Nordic Waste, hvor tonsvis af forurenet jord truer med at laegge hele landsbyen i ruiner. Foto: Casper Dalhoff
Fra sit vindue kan Emma Kristensen se hen på Nordic Waste, hvor tonsvis af forurenet jord truer med at laegge hele landsbyen i ruiner. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark