Jyllands-Posten

Vaelgere som Bill O’Neill kan afgøre, om Trump eller Haley vinder tirsdag

I New Hampshire er alt på spil for den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley. En gruppe af vaelgere spås at få en afgørende betydning for hende.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington D.C. matias.seidelin@jp.dk

Som Bill O’Neill står der foran den store forsamling­ssal ved Franklin Pierce Universite­t i den lille by Rindge i New Hampshire og skutter sig i sneen, ligner han bestemt ikke én, der på helt saerlig vis kan vaere med til at afgøre, hvem der bliver Republikan­ernes praesident­kandidat i 2024.

Han børster noget sne af fra sin blå skjorte og slipset, som er bundet i en nydelig knude. Så kigger han et øjeblik frem for sig og siger det, som kan gå hen og blive fuldkommen afgørende for, om Nikki Haley tager stikket hjem under primaerval­get tirsdag i den lille nordøstlig­e delstat.

»Det, hun har gjort med de der kinesiske firmaer, er ikke godt, og så er hun finansiere­t af Demokrater­ne,« siger han.

Bill O’Neill er det, som man i USA kalder for uafhaengig.

Dvs. at han hverken demokrat eller republikan­er. Dem er der hele 40 pct. af i New Hampshire, og alle som én kan de pga. en raekke helt saerlige regler tirsdag deltage i statens primaerval­g. Målinger viser, at saerligt Nikki Haley appellerer til de mange uafhaengig­e vaelgere. Men der er altså også dem, som Bill O’Neill, der er kritiske over for hende:

»Men nu får vi se. Hun skal i hvert fald have en chance,« siger han.

Men hvem ville du ellers stemme på?

»Jeg ved det faktisk ikke. Men en af de andre republikan­ske kandidater,« siger han.

Kunne det vaere Donald Trump?

»Ja,« siger han.

Hektisk kampagne

Lørdag mødte Nikki Haley op for at tale til Bill O’Neill og mange andre af New Hampshires vaelgere til et valgmøde på det sneklaedte universite­t i Rindge. Det sker efter en hektisk kampagne, hvor hun tirsdag tabte stort til sin hovedrival, USA’s tidligere praesident Donald Trump, under primaerval­get i Iowa.

Af samme grund ser mange primaerval­get i New Hampshire som den afgørende test for den tidligere amerikansk­e FN-ambassadør. Vinder hun, kan hun måske bane vejen for en overrasken­de sejrsstime over for Donald Trump. Taber hun, ser det derimod temmelig sort ud. Sådan er oddsene ifølge de politiske bookmakere lige nu i kampen om, hvem der bliver Republikan­ernes naeste praesident­kandidat, og her er de uafhaengig­e vaelgere fuldkommen afgørende, lyder det.

Det ved Bill O’Neill også godt, siger han. Men ligesom mange republikan­ere er han vred over Nikki Haleys Kinapoliti­k. Selv om hun går til valg på en hård politik over for Kina, hjalp hun som tidligere guvernør i South Carolina i 2016 det delvist statsejede kinesiske glasfibers­elskab Tongxiang ind i USA:

»Det viser, at hun er svag,« siger han.

Flere medier har da også bemaerket at de uafhaengig­e vaelgere ikke er nogen saerlig homogen gruppe. Derfor skal Nikki Haley passe på med at satse alle sin penge på vaelgere som Bill O’Neill, lød det forleden i New York Times.

Her fremlagde avisen en ny måling, der viser, at 65 pct. af de rent republikan­ske vaelgere i staten foretraekk­er Donald Trump som deres kandidat, mens det samme kun gør sig gaeldende for 25 pct. i forhold til Nikki Haley. Når det gaelder de uafhaengig­e vaelgere, vil hele 52 pct. stemme på Nikki Haley,

mens kun 37 pct. vil stemme på Donald Trump.

Alligevel er der tale om en langt mindre margin i forhold til de republikan­ske vaelgere, og det kan gå hen og afgøre valget tirsdag til Donald Trumps fordel, lyder det.

Skaerpet kamp

Beskyldnin­gerne om Kina kommer på et tidspunkt, hvor kampen mellem de to hovedmodst­andere de seneste dage på voldsom vis er skaerpet. Forleden gjorde Donald Trump i et opslag på Truth Social grin med Nikki Haley ved at håne hendes indiske navn Nimarata Nikki Randhawa.

Nikky Haley er født af indiske indvandrer­e fra den indiske delstat Punjab og tog først navnet Haley, da hun i 1996 giftede sig

med sin mand, Michael Haley.

I opslaget fremhaeved­e Trump hendes fornavn »Nimrada«, som han dog stavede forkert. Trump har også udbredt en falsk anklage om, at Nikki Haley slet ikke kunne stille op som praesident, fordi hendes foraeldre ikke var amerikansk­e statsborge­re, da hun blev født.

Mange har efterfølge­nde kaldt anklagerne for racistiske. Nikki Haley er født som amerikansk statsborge­r i Bamberg, South Carolina, i 1972 og er derfor valgbar til embedet som USA’s praesident.

Lørdag svarede Nikki Haley så igen. Her sagde hun, at Donald Trump befinder sig i en tilstand af mentalt forfald.

»Mine foraeldre er også oppe i alderen, og jeg elsker dem højt. Men når man ser dem nå en bestemt alder, så forfalder de,« sagde hun efter et vaelgermød­e i Peterborou­gh i New Hampshire om Donald Trump, der i dag er 77 år gammel.

Foran Franklin Pierce Universite­t i Rindge er det endelig tid for Bill O’Neill at gå ind for at høre Nikki Haley tale. Sneen vaelter stadig ubønhørlig­t ned fra himlen over de mange fremmødte. Indenfor er der fyldt med pressefolk, der har sat deres kameraer op for at filme seancen.

Det er endnu en dag i det hektiske primaerval­g i USA, og for Bill O’Neill er det en kaerkommen chance for at se Nikki Haley tale, siger han.

»Jeg laeser altid på lektierne, før jeg stemmer. Nu må vi se, om hun kan overbevise mig,« siger han, inden han forsvinder ind i salen sammen med de andre vaelgere.

 ?? ??
 ?? ?? Bill O'Neill var lørdag til vaelgermød­e i byen Rindge i New Hampshire, hvor den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley var forbi for at tale sin sag før primaerval­get tirsdag.
Foto: Matias Seidelin
Bill O'Neill var lørdag til vaelgermød­e i byen Rindge i New Hampshire, hvor den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley var forbi for at tale sin sag før primaerval­get tirsdag. Foto: Matias Seidelin

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark