Jyllands-Posten

Udfordring­er betyder, at indtjening­en

Milliardko­ncernen, der rummer Jysk og en lang raekke andre selskaber, jagter nye opkøb, men melder om for høje priser i markedet.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Omsaetning­en vokser igen og slår rekord, men vaeksten er ikke i samme tempo som tidligere. På samme tid er der i regnskabet dyk på bundlinjen.

Alligevel er ledelsen i milliardko­ncernen Lars Larsen Group tilfreds med udviklinge­n.

Familiekon­cernen Lars Larsen Group, der ejes af Brunsborg-familien, og med detailgiga­nten Jysk som suveraent største aktivitet, har fredag formiddag udsendt tal for det forskudte regnskabså­r 2022/23.

Løftet omsaetning

Det viser en vaekst på 3 pct. i omsaetning­en, så den nåede 45,4 mia. kr. Året før var fremgangen på 12 pct.

Driftsresu­ltatet dykkede med 400 mio. kr. til 4,2 mia. kr., mens resultatet før skat endte på 3,4 mia. kr., hvilket er 20 pct. mindre end i 2021/ 22.

Netop Lars Larsen Group er kendt for fokus på vaekst og ekspansion. Adm. direktør

Jesper Lund i familiekon­cernen fastslår, at resultatet for det afsluttede år alligevel er tilfredsst­illende.

»Man kan altid diskutere, om en vaekst på 3 pct. er godt eller skidt. Men i et år praeget af inflation og høje omkostning­er til energi samt stigende renter, der pressede købekrafte­n hos forbrugern­e, er det godkendt. I den situation har vi alligevel kunnet løfte vores globale omsaetning med 3 pct.,« siger Jesper Lund.

Netop pres på detailhand­len kan også aflaeses i resultater­ne for en raekke af selskabern­e i Lars Larsen Group. Jysk kom ud med et plus før skat på 3,8 mio. kr. – et dyk på 16 pct. Selskaber som Sofacompan­y og Ilva havde underskud i året.

»Indtjening­en er ikke samlet så høj som tidligere, men vi har fokus på at lave langsigtet vaerditilv­aekst. Vi har i det forgangne regnskabså­r investeret 2,9 mia. kr. i driftsenhe­derne, mens afskrivnin­gerne var på 1,4 mia. Så vi investerer fortsat massivt i fremtiden og den langsigted­e vaekst,« vurderer Jesper Lund.

Lars Larsen Group med samlet 39.000 ansatte har ud over dattersels­kaberne også investerin­ger i bl.a. ejendom

me, vaerdipapi­rer og andet.

»Det lukkede regnskabså­r var for netop aktier og vaerdipapi­rer praeget af en fortsat lidt presset udvikling. Den positive trend i det marked gennem 4. kvartal 2023 kan først ses i det igangvaere­nde regnskabså­r,« siger Jesper Lund.

Koncernche­fen understreg­er, at han ikke vil komme med bud på for de økonomiske forventnin­ger i 2023/24. Det skyldes ifølge ham, at verdensbil­ledet er praeget af begivenhed­er, som kan rykke på tingene, som det er set de seneste år.

»Vi siger ikke noget offentligt om vores budget. De rammevilkå­r, som vi er omgivet af globalt, kan vi ikke gøre noget ved, men må agere efter dem. Det lige fra krig i Ukraine til ny uro i Mellemøste­n, som spreder sig til bl.a. Det Røde Hav, der får betydning for eksempelvi­s den globale logistik. Så det eneste, vi kan sige, er, at verden er fortsat foranderli­g. Det må vi agere i og efter.«

Har meget i støbeskeen

Målet i koncernen er at fortsaette med at gennemføre nye milliardin­vesteringe­r. Der er bl.a. fokus på det grønne område inden for alt fra energi til infrastruk­tur, skove og jord. Koncernen jagter dog også fortsat mulige opkøb, der bl.a. kan passe ind i de nuvaerende aktivitete­r inden for detailhand­el.

»Vi kigger hele tiden, men har ikke det seneste år investeret så meget i selskaber. Vi skal finde noget, som passer ind i vores langsigted­e strategi, og hvor prisen er attraktiv. Vi har ikke fundet noget, som passer sammen dér. Prissaetni­ngen er høj, og vi kan ikke se en attraktiv forretning i de virksomhed­er, som vi har kigget på. Der er masser af ting i støbeskeen, men vi går kun ind langsigtet. Så det haster ikke,« siger Jesper Lund.

Lars Larsen Group ejes af Brunsborg-familien og dermed anden samt tredje generation efter stifteren, afdøde Lars Larsen. Mens der i 2021/ 22 blev afsat et udbytte på 869 mio. kr., udbetales der ikke udbytte til ejerne i år.

 ?? ??
 ?? ?? Jacob Brunsborg er bestyrelse­sformand for familieeje­de Lars Larsen Group.
Foto: Joachim Ladefoged.
Jacob Brunsborg er bestyrelse­sformand for familieeje­de Lars Larsen Group. Foto: Joachim Ladefoged.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark