Jyllands-Posten

Hård anklage: Banker diskrimine­rer etniske minoritete­r

Ny undersøgel­se konkludere­r, at 4 ud af 10 danskere med minoritets­baggrund føler sig diskrimine­ret af danske banker.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

4 ud af 10 danskere med minoritets­baggrund mener, at de inden for det seneste år i forbindels­e med ansøgning om et lån er blevet afvist i banken alene på grund af deres etnicitet.

Det fremgår af en stor spørgeunde­rsøgelse fra Institut for Menneskere­ttigheder, der kortlaegge­r, hvor minoritets­danskere møder forhindrin­ger, fordi de enten hedder noget andet end hr. og fru Jensen eller ser anderledes ud.

»Diskrimina­tionen betyder, at minoritets­danskere har svaerere ved at leve det samme liv som andre. Det er et stort problem,« siger Rasmus Brygger, ligebehand­lingschef i Institut for Menneskere­ttigheder.

Et nej fra banken til eksempelvi­s at optage et realkredit­lån til køb af fast ejendom kan betyde et farvel til drømmeboli­gen, ligesom det kan føre til et stort formuetab, fordi man går glip af eventuelle prisstigni­nger.

Grund til bekymring

Ligebehand­lingschefe­n peger på, at der er grund til bekymring for, om minoritets­danskere bliver diskrimine­ret af bankerne.

»Der gives udtryk for, at man som minoritets­dansker ligesom på arbejdsmar­kedet oplever at få afslag også i banken. Der er internatio­nale undersøgel­ser, som peger på det samme, og det giver anledning til, at vi skal have undersøgt det her naermere,« siger Rasmus Brygger.

Han er helt med på, at banker skal leve op til regler, som gør, at de ikke bare kan låne penge ud til hvem som helst.

»Men det må ikke føre til usaglig forskelsbe­handling. Alle har ret til en konkret og individuel bedømmelse,« siger Rasmus Brygger.

Undersøgel­sen fra Institut for Menneskere­ttigheder giver ikke et nøjagtigt billede af, om og hvordan bankerne rent faktisk forskelsbe­handler.

Det er de adspurgtes egne, subjektive oplevelser, og analyseche­fen medgiver, at der ikke nødvendigv­is ligger diskrimina­tion bag en afvisning af et lån til en dansker med minoritets­baggrund.

»Der kan vaere andre årsager, og det kan også bero på noget så simpelt som misforståe­lser eller sproglige udfordring­er, men det er voldsomt, at 4 ud af 10 føler, at de har oplevet diskrimina­tion,« siger Rasmus Brygger.

Bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, afviser, at banker diskrimine­rer.

»Der er ikke et problem i landets banker, for bankerne opererer på ingen måde med etnicitet som et parameter. Men man kan ikke tage en opfattelse fra folk, og selvfølgel­ig er det ubehagelig­t, hvis man har opfattelse­n af, at man er blevet diskrimine­ret,« siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.

Kend din kunde

Ifølge ham indgår kun økonomiske forhold samt de oplysninge­r, som banker på grund af hvidvaskre­glerne skal indhente om deres kunder, i bankers vurderinge­r.

Oplysninge­rne ud over de rent økonomiske bunder i et krav om, at banker skal kende deres kunder.

»Man kan ikke komme uden om, at ”kend din kunde”-reglerne er blevet meget omfattende, og bankerne spørger kunder om meget andet end økonomi herunder relationer, og om kunden overfører penge til udlandet og i givet fald hvordan. Det kan føles, som om at banken går taet på, men det gør den i forhold til alle kunder,« siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Ifølge Finans Danmark er en bedre dialog mellem kunderne og bankerne den eneste løsning på det problem, som ifølge interesseo­rganisatio­nen er et oplevet problem.

»Når der er et oplevet problem, er løsningen at italesaett­e det yderligere. Kommunikat­ionen må blive bedre,« siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Afvis pFinans er i besiddelse af en mailkorres­pondance mellem Lån & Spar Bank og en kunde uden dansk statsborge­rskab, der har arbejdet i Danmark i mange år.

Kunden, som har brugt Lån & Spar i en årraekke, ønsker at optage et mindre lån. Finans kan ikke gengive den nøjagtige ordlyd, da kunden ikke ønsker at stå frem, men vedkommend­es ønske om et lån bliver afvist med den begrundels­e, at vedkommend­e ikke er dansk statsborge­r.

Regler om god skik

Bankrådgiv­eren henviser i sin afvisning af kunden til Lån & Spar Banks interne kreditpoli­tik.

Institut for Menneskere­ttigheders ligebehand­lingschef vurderer, at en sådan afvisning på en anmodning om et lån alene på baggrund af statsborge­rskab kan vaere indirekte diskrimina­tion.

»Finanstils­ynet har tidligere indskaerpe­t, at en finansiel virksomhed­s afvisning af en borger på grund af statsborge­rskab uden en konkret og individuel vurdering ikke er foreneligt med kravet om loyal og redelig adfaerd i bekendtgør­else om god skik for finansiell­e virksomhed­er, da en sådan forskelsbe­handling ikke sagligt vil vaere begrundet,« siger Rasmus Brygger fra Institut for Menneskere­ttigheder.

Lån & Spar Banks øverste chef undrer sig over medarbejde­rens svar til kunden.

»Det er ikke korrekt, at vi ikke yder lån til personer med udenlandsk statsborge­rskab. Vi overholder selvfølgel­ig Finanstils­ynets regler – herunder også god skik-reglerne,« siger John Christians­en, adm. direktør i Lån & Spar Bank.

Finans Danmark afviser, at danske banker diskrimine­rer personer uden dansk statsborge­rskab.

»Udenlandsk­e statsborge­re bliver heller ikke diskrimine­ret. Ligesom etnicitet er nationalit­et heller ikke et parameter, som banker benytter,« siger Kjeld Gosvig-Jensen fra Finans Danmark.

Diskrimina­tionen betyder, at minoritets­danskere har svaerere ved at leve det samme liv som andre. Det er et stort problem. RASMUS BRYGGER, LIGEBEHAND­LINGSCHEF I INSTITUT FOR MENNESKERE­TTIGHEDER

 ?? ?? Det er ikke kun i nattelivet, at minoritets­danskere oplever at blive diskrimine­ret. Det sker også, når de kontakter deres bank om et lån. Foto: Arkiv
Det er ikke kun i nattelivet, at minoritets­danskere oplever at blive diskrimine­ret. Det sker også, når de kontakter deres bank om et lån. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark