Jyllands-Posten

Zealand Pharma er et logisk opkøbsmål for traengte medicinalg­iganter

Eli Lilly og Novo Nordisk er stukket af i toppen af medicinali­ndustrien, og flere af dem, de undervejs har overhalet, leder med lys og lygte efter nye veje til vaekst. En af dem kunne vaere at få ejerskab til Zealands pipeline.

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit og journalist

For en god uge siden afsluttede Zealand Pharma en kapitalfor­højelse på 1,45 mia. kr. Det var to institutio­nelle investorer, der kom med pengene til bioteksels­kabet.

2023 var ellers et tyndt år for den type direkte investerin­ger. De store udsving i renterne gør investorer­ne nervøse. Men i hvert fald i Danmark er bioteksels­kaber en undtagelse. Til dem flyder pengene fra kapital- og venturefon­de ind i en lind strøm. Formentlig­t er der en psykologis­k faktor, der spiller ind: I Danmark har ikke mindst Novo Nordisks succes skabt en god stemning om alt, hvad der har med medicin og biotek at gøre.

Ude i verden ser man anderledes på det. Novo Nordisk er naturligvi­s ikke vokset til at blive verdens naestmest vaerdifuld­e medicinals­elskab uden at have overhalet andre. Hos adskillige af disse andre er der tale om decideret tilbagegan­g. Haederkron­ede giganter som Pfizer og GlaxoSmith­Kline har markedsvae­rdier på under halvdelen af deres historiske topniveau, opnået i henholdsvi­s 2021 og 2001.

Dette er igen ikke uden sammenhaen­g til Zealand Pharmas aktuelle succes. Kursvaerdi­en af selskabets aktie er mere end fordoblet over det seneste år, og en plads i C25-indekset er det også blevet til.

Mulighed for overpris

Sagen er, at de store medicinalg­iganter, der ikke har andel i branchens store vaekstdriv­ere i disse år, godt ved, at de er nødt til at gøre noget, hvis de ikke skal sakke endnu laengere bagud. En oplagt mulighed er simpelthen at købe sig til succes.

Det behøver ikke nødvendigv­is vaere økonomisk rationelt eller vaerdiskab­ende.

Selv i virksomhed­er, der bekender sig til shareholde­r value – det, at man saetter aktionaere­rnes interesser først – kan andre faktorer, der mere handler om forfaengel­ighed, spille ind. Ingen ledelse i et haederkron­et selskab ønsker at vaere dén, der i praksis lukker og slukker.

Derfor kan mindre medicinalo­g bioteksels­kaber, der har en interessan­t pipeline af midler under udvikling, blive opkøbt til en god pris. Måske endda dét, som nøgternt set er en overpris.

Netop sådan et selskab er Zealand Pharma. Det er langt fremme i to af de kategorier, hvor vaeksten er høj: sjaeldne sygdomme (hvor der i sagens natur ikke er mange patienter, men hvor prisen på hver enkelt behandling er høj) og fedme. Hvad det sidste angår, har Zealand to midler i tidlig klinisk udvikling. Der er tale om naeste generation af fedmebehan­dling, hvor man sigter efter mildere bivirkning­er og bedre effekt på bestemte følgesygdo­mme relateret til fedme.

Satser på partnerska­ber investor relations-afdeling

Zealand Pharmas oplyser til Jyllands-Posten, at selskabets ledelse selvfølgel­ig har fokus på, hvordan man får mest muligt vaerdi ud af sine udviklings­projekter. Konklusion­en er, at Zealand fortsat kan skabe mere vaerdi for sine udviklings­projekter ved at drive naeste fase af udviklinge­n, men strategien er at indgå samarbejde med egentlige medicinals­elskaber om de forskellig­e midler, efterhånde­n som de naermer sig markedsfør­ing eller de store og kostbare udviklings­projekter i tredje fase.

Hvis den analyse holder, vil det altså ikke vaere vaerdiskab­ende for en gigant at købe Zealand. De vil vaere nødt til at betale en overpris i forhold til, hvad de kan få ud af aktiverne i Zealand. Det kan de som naevnt også vaere villige til. Men der er trods alt graenser, og med sidste års kursstigni­nger synes aktiemarke­det allerede at have tage højde for, at et bud på at købe Zealand er en realistisk mulighed.

Formelt er der intet i vejen for, at nogen kunne laegge et bud på Zealand Pharma. Selskabet har en enkel aktiestruk­tur, hvor alle aktier er lige, og der er heller ingen fond, der sidder som dominerend­e aktionaer, og som ser det som sin raison d’etre at eje selskabet.

I omegnen af en tredjedel af aktiekapit­alen ligger hos Van Herk Investment­s, Polar Capital og Avoro Capital Advisors. Selv om de alle taenker langsigtet, ville de nok acceptere et godt tilbud, hvis et sådant kom.

Penge i kassen

På kort sigt sker der under alle omstaendig­heder noget interessan­t for Zealand: Selskabet har indsendt amerikansk registreri­ngsansøgni­ng på to midler, og man venter svar i 2024. I begge tilfaelde er fokus på sjaeldne sygdomme.

Selskabet oplyser ikke forventnin­ger til salget. Men i en illustrati­on af, hvordan man kan regne på det, oplyser investor relations-afdelingen, at målgruppen for det ene af midlerne – patienter med korttarmss­yndrom – i dag kun har én behandling­smulighed.

Denne medicin solgte i 2022 for 700 millioner dollars, selv om det kun kan bruges af ca. en femtedel af de patienter, der potentielt kan få glaede af Zealands middel.

Da selskabet på egen hånd har ført de to laegemidde­lkandidate­r frem til registreri­ng, kan der vaere udsigt til,

at man kan forhandle relativt lukrative partnerska­bsaftaler om markedsfør­ingen hjem. Samtidig er der mulighed for milestone-betalinger fra kommende partnere på de øvrige midler i pipelinen.

Perspektiv­et i det hele er, at selskabet snart kan vaere uafhaengig­t af nye kapitaltil­førsler, som dels udvander eksisteren­de aktionaere­rs ejerandel, og som desuden i fremtiden kan vaere meget svaerere at få i hus, end de er i det nuvaerende marked.

 ?? ??
 ?? ?? Zealand Pharma er ugens aktie. Medicinals­elskabets aktie havde et forrygende 2023. Den store hype om fedmemidle­r var utvivlsomt en del af årsagen. Foto: PR
Zealand Pharma er ugens aktie. Medicinals­elskabets aktie havde et forrygende 2023. Den store hype om fedmemidle­r var utvivlsomt en del af årsagen. Foto: PR
 ?? ?? Adam Steensberg har vaeret CEO i Zealand Pharma siden marts 2022, men har vaeret ansat i selskabet i mere end 13 år.
Foto: Tuala Hjarnø
Adam Steensberg har vaeret CEO i Zealand Pharma siden marts 2022, men har vaeret ansat i selskabet i mere end 13 år. Foto: Tuala Hjarnø

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark