Jyllands-Posten

Telekaempe­n 3 har kundevaeks­t

Trods beskedne vaeksttakt­er i 4. kvartal kommer teleselska­bet 3 ud af 2023 med 53.000 nye kunder. Men vaeksten kommer med en pris, erkender topchef Morten Christians­en.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Hjulpet på vej af en milliardsa­tsning på et nyt 5G-mobilsende­net har 2023 budt på ny kundevaeks­t for teleselska­bet 3.

Samlet er kundebasen vokset med 53.000 kunder, og dermed er 3 sammen med dattersels­kaberne Oister og Flexii hastigt på vej til at runde 1,6 mio. kunder. Alligevel tøver 3-topchef Morten Christians­en med at give praestatio­nen topkarakte­r.

»Resultater­ne er til bestået, men det er ikke til et 12-tal,« siger den erfarne teledirekt­ør.

Et naerstudie af tallene afslører da også, at kundevaeks­ten i 3-forretning­en først og fremmest er høstet i første halvdel af året, mens isaer 4. kvartal har vaeret noget naer en maveplaske­r med blot 7.000 nye kunder.

Det er naesten en halvering i forhold til samme periode i 2022, selv om 3 satser stort på isaer 5G-bredbånd, der dukkede op på 3-scenen i slutningen af oktober 2022.

3-topchefen forklarer den beskedne kundevaeks­t frem mod jul med intens konkurrenc­e på mobilmarke­det.

»Vi er fire operatører, der slås om de samme kunder. Sådan har det altid vaeret, men konkurrenc­en er intensiver­et, fordi det samlede totalmarke­d stort set ikke har aendret sig siden 2020. Det kan vi også maerke,« siger Morten Christians­en.

Samtidig forklarer han, at 3 efter mange år med konstant kundejagt i højeste gear ikke laengere jagter kunder for enhver pris.

Dyrt 5G-mobilsende­net

»Vi ser meget på den samlede vaerdi af kunderne over tid. Det hjaelper ikke at få nye kunder, hvis vi ikke kan veksle kunderne til et positivt bidrag. Vi er blevet voksne,« siger Morten Christians­en om det øgede fokus på økonomien bag hver nye kunde.

At der er brug for at pudse de økonomiske briller, skyldes bl.a., at etablering­en af et landsdaekk­ende 5G-mobilsende­net langtfra er kommet gratis til 3.

I 2022 var investerin­gen med til at få ned- og afskrivnin­gen i 3-forretning­en til at eksplodere til rekordhøje 1,3 mia. kr., fordi ledelsen og ejerne valgte at afskrive på udtjent udstyr i ét hug.

Samtidig kommer en stor del af investerin­gen i det nye netvaerk fra den løbende drift, og selv om 5G-udbygninge­n naermer sig sin afslutning, saetter milliardsa­tsningen fortsat spor i økonomien.

3 kom således ud af 4. kvartal med et overskud på den løbende drift på blot 72 mio. kr. Det er det laveste resultat i to år.

»Det er 5G-satsningen, der draener resultatet. Vi betaler selv for investerin­gen via de løbende indtaegter. Men vi daekker mere end 95 pct. af Danmark, og i første halvdel af 2024 er vi faerdige med at opsaette 5G-udstyr i det eksisteren­de netvaerk,« siger Morten Christians­en.

Derfra er banen igen kridtet op til solide driftsover­skud, lyder meldingen.

»Det har vaeret blodrødt i to år. Nu er det lyserødt, og snart bliver det sort. Det glaeder vi os til,« siger 3-topchefen om 3’s økonomiske resultater, der bl.a. bød på et tab efter skat på 589 mio. kr. i 2022.

Optimisme

Resultatet for 2023 vil Morten Christians­en ikke komme ind på her og nu, men han bekraefter, at året vil indfri forventnin­gerne om et operativt overskud i niveauet 100-200 mio. kr. I 2022 var samme resultat et minus på 717 mio. kr.

Her og nu vil han ikke saette tal på forventnin­gerne til 2024 ud over, at året skal byde på større nettovaeks­t end i 2023.

»Lokomotive­t for 3 og Oister i 2024 er fixed wireless access (FWA) eller 5G-bredbånd. Konkurrenc­en er hård på mobilmarke­det, men vi fisker i en anden dam med FWA. Vi har andre konkurrent­er,« siger Morten Christians­en med henvisning til, at krigen på FWA-markedet isaer føres mod andre bredbåndsu­dbydere.

Selv om 3 skal stjaele 5Gkunder fra andre bredbåndsu­dbydere, er 3-topchefen, der tillige er regional chef for 3-forretning­erne i Sverige og Østrig, meget optimistis­k.

»5G-bredbånd er solid business med lang levetid på kunderne. Samtidig er abonnement­spriserne ok. Men nu må vi se, hvad levetiden og indtjening­en på kunderne reelt bliver. Vi har jo kun vaeret i gang i godt et år,« siger Morten Christians­en.

Mens 3 landede 53.000 nye kunder i 2023, nåede selskabet 46.000 nye kunder i 2022.

 ?? ?? Morten Christians­en har stået i spidsen for teleselska­bet 3 siden 2005. Foto: Stine Bidstrup
Morten Christians­en har stået i spidsen for teleselska­bet 3 siden 2005. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark