Jyllands-Posten

Det store hykleri om danskernes pension

-

Der er noget råddent i forvaltnin­gen af danskernes pensioner. På overfladen har pensionsbr­anchen travlt med at forsikre, at den tilstraebe­r de højeste standarder, når vores penge skal yngle. At den er helt på det rene med, at opsparinge­n skal investeres på en måde, der gavner samfundet, f.eks. ved at bakke op om Paris-aftalens klimamål og presse erhvervsli­vets forurenere til at gøre mere og bedre for at begraense klimaskade­lig virksomhed.

Tidens mantra i sektoren er, at det udfald sikres bedst ved at arbejde indefra – som aktionaer i dialog med virksomhed­ernes ledelser – frem for at boykotte investerin­g i klimasynde­re. Men pensionsse­lskaberne er ualmindeli­gt dårlige til at følge de fine ord op med handling.

Klimaorgan­isationen Ansvarlig Fremtid har kortlagt, at 8 af 15 undersøgte danske pensionsse­lskaber decideret stemte imod klimaposit­ive tiltag på generalfor­samlinger i olie- og gasselskab­er i 2023.

Det er ikke holdbart, hvilket flere af selskabern­e åbent erkender. Men svaret er ikke – som de mere rabiate graesrødde­r mener – at bede vores pensionsfo­rvalter boykotte de kulsorte virksomhed­er. Det er en tom demonstrat­ion uden praktisk betydning.

Forskere fra Stanford-universite­tet har påvist, at såfremt en investorbo­ykot skal gøre det maerkbart dyrere for klimasynde­re at skaffe finansieri­ng, skal 86 pct. af alle investorer vende den pågaeldend­e virksomhed ryggen. Dét scenarie kommer aldrig til at udspille sig i den virkelige verden. Derimod har det bl.a. over for oliegigant­en Shell vist sig at vaere ganske effektivt, når pensionska­sser opkøber aktier og efterfølge­nde konkret stemmer imod miljøskade­lig adfaerd på generalfor­samlingen. Ledelser har det svaert med offentligt at blive underkendt af ejerne – det kunne jo ende med, at ledelsen bliver skiftet ud. Ergo aendrer bestyrelse­rne oftest adfaerd, inden de personligt skal betale prisen for en samfundssk­adelig ledelsesst­il.

Pensionska­sserne har altså en pointe i, at det er bedst at straebe efter at aendre tingenes tilstand indefra. Men herfra hopper kaeden af. For når forvaltern­e af vores pension lover, at de skam tager de nødvendige samtaler på lukkede møder med denne eller hin ledelse, ryger al gennemsigt­ighed på møddingen og haemmer muligheden for at bruge det mest effektive våben: den offentlige stemmeafgi­velse på generalfor­samlingen. Vi kan som opsparere naturligvi­s ikke leve med, at de mennesker, vi har betroet ansvaret for vores penge, siger et og gør noget helt andet. Ansvarlig Fremtids undersøgel­se løfter sløret for en praksis, der er i bedste fald doven, i vaerste decideret svigagtig over for de kunder, som pensionsse­lskaberne lever af. Vi bør kraeve mere.

En udfordring er, at en stor del af danskernes opsparing er tvunget ind i arbejdsmar­kedsstyred­e monopolsel­skaber. Derfor er der naeppe nogen vej uden om via lovgivning­en at pålaegge selskabern­e skaerpede oplysnings­krav i rapporteri­ngen til den enkelte kunde: Hvilken politik for samfundsan­svarlige investerin­ger følger pensionska­ssen? Hvordan har den taenkt sig at leve op til den politik? Hvor ofte og hvorfor har den stemt imod den siddende ledelses forprogram­merede dagsorden på diverse generalfor­samlinger? Hvad betyder det konkret for kundens afkast?

Oplysninge­rne findes i forvejen – det handler alene om at skaerpe pligten til at kommuniker­e dem direkte, så den enkelte kunde har en reel mulighed for at tage kritisk stilling til, hvordan de betroede rådgivere praesterer. Det er altid og uden undtagelse et ansvar, der skal tages alvorligt af de finansmaen­d og -kvinder, der lever af at forvalte andre menneskers penge.

Svaret er ikke – som de mere rabiate graesrødde­r mener – at bede vores pensionsfo­rvalter boykotte de kulsorte virksomhed­er. Det er en tom demonstrat­ion uden praktisk betydning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark