Jyllands-Posten

Danske unge drikker langt mere end unge i andre lande: Stop salget af alkohol til unge under 18 år

- JESPER HOUSGAARD Organisato­risk naestforma­nd, Kristendem­okraterne, København N

For blot tre måneder siden lavede regeringen sammen med fire opposition­spartier en ny såkaldt forebyggel­sesaftale for unges brug af alkohol. Nu skulle det kun vaere muligt for en ung på 16 og 17 år at købe alkohol med en alkoholpro­cent på op til 6 pct.

Sundhedsor­dførerne fra Venstre og Moderatern­e lod det i forbindels­e med praesentat­ionen af aftalen skinne igennem, at aftalen ikke var et forsøg på at få de unge under 18 år til helt at holde op med at drikke alkohol, og Venstres sundhedsor­dfører pointerede, at vi må acceptere, at unge under 18 år har et behov for at »eksperimen­tere med ting, der gør dem berusede«.

Monika Rubin fra Moderatern­e tilføjede, at Moderatern­e ikke ser det som »et problem, at en 16- eller 17-årig drikker en enkelt øl«. Og det kunne jo have sin rigtighed, hvis det afspejlede virkelighe­den i unges alkoholkul­tur. Men det gør det ikke.

fra Alkohol & Samfund er danske 15-16-årige stadig blandt de unge i Europa, der drikker mest og oftest. Danske unge drikker sig langt oftere fulde, også når der sammenlign­es med de nordiske lande. De øvrige nordiske

Ifølge statistik

lande, som Danmark ofte af gode grunde sammenlign­er sig med, har oplevet et fald i andelen af unge, som inden for den seneste måned har rusdrukket.

Således er andelen af 15-16-årige, der har drukket alkohol inden for den seneste måned, blot 11 pct. i Island sammenlign­et med 74 pct. blandt danske 15-16-årige. Gennemsnit­tet for Europa er 47 pct. Og mens vi er ved ubehagelig­e statistisk­e

Noget tyder på, at indtagelse­n af alkohol stiger for unge, når de begynder på en ungdomsudd­annelse. Således oplever 65 pct. af de adspurgte unge mellem 15 og 25 år, at deres alkoholfor­brug steg, da de begyndte på en ungdomsudd­annelse, skriver Jesper Housgaard. Arkivfoto: Rasmus Baaner

fakta vedrørende danske unges alkoholvan­er: Hver måned dør et ungt menneske i Danmark, hvor alkohol er den direkte eller medvirkend­e dødsårsag. Hver måned!

Noget tyder på, at indtagelse­n af alkohol stiger for unge, når de begynder på en ungdomsudd­annelse. Således oplever 65 pct. af de adspurgte unge mellem 15 og 25 år, at deres alkoholfor­brug steg, da de begyndte på en ungdomsudd­annelse.

Det matcher mange foraeldres erfaring, hvor de en sen fredag aften er blevet ringet op fra gymnasiet og bedt om at komme og hente deres sanseløst berusede søn eller datter, som havde drukket lidt for heftigt til forfesten og siden vaklet naermest bevidstløs rundt ved festen på skolen.

et kuriosum, at man skal vaere 18 år for at købe en øl på en bevaertnin­g, mens man som 16årig uden problemer kan gå i supermarke­det og købe en pose pilsner til forfesten. Hvorfor denne

Det er også

ubegribeli­ge forskel?

Den ovennaevnt­e liberale holdning hos aftalepart­ierne ligger til grund for dette skisma og er tillige helt ude af trit med Sundhedsst­yrelsens klare melding: Børn og unge under 18 år frarådes helt at drikke alkohol.

Man skal vaere 18 år for at købe en øl på en bevaertnin­g, mens man som 16-årig uden problemer kan gå i supermarke­det og købe en pose pilsner til forfesten. Hvorfor denne ubegribeli­ge forskel?

Vi bør som en konsekvens af ovenståend­e fakta arbejde for følgende tiltag:

- Indføre et ensrettet forbud mod al salg af alkohol til børn og unge under 18 år.

- Indføre en elektronis­k alderskont­rol på betalingsk­ort, så unge under 18 år ikke kan bruge kortet til at betale for alkohol.

- Indføre et forbud mod alkoholrek­lamer ved alle sports- og idraetsbeg­ivenheder. Alkohol og sport går ikke hånd i hånd, og profession­elle atleter skal ikke misbruges som reklamesøj­ler for sundhedssk­adelige produkter.

Vi taler om forbud mod salg af alkohol til denne aldersgrup­pe – ikke et generelt forbud. Det bør uaendret vaere op til det enkelte foraeldrep­ar at bestemme, hvornår og hvor meget alkohol deres teenager eventuelt måtte drikke. Forbuddet mod salg til unge under 18 år tjener alene til at støtte familiens ret til at vurdere, beslutte og lave reglerne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark