Jyllands-Posten

Der er jo ingen, der drømmer om at leje hele livet

- HEIDI BANK MF, boligordfø­rer, uddannelse­sog forsknings­ordfører, (V)

Siden 2014 har der ikke vaeret faerre førstegang­skøbere i Danmark.

Det er uendeligt trist, for med det følger, at faerre danskere bliver herrer over eget liv. En disproport­ional politisk prioriteri­ng af lejebolige­r baerer skylden, og det skal vi rette op på.

I mit daglige arbejde møder jeg ikke overrasken­de mange unge, der drømmer om at komme til at eje deres egen bolig.

Selvfølgel­ig, fristes man til at sige, for hvem vil ikke gerne vaere herre i eget hus?

Men desvaerre møder jeg også i stadigt stigende omfang unge mennesker, der har svaert ved at se, hvordan de nogensinde skal få foden ind på ejerboligm­arkedet.

Unge, der har svaert ved at se, hvordan de skal få de samme muligheder, som deres foraeldre har haft, selvom de arbejder hårdt og forvalter deres økonomi ansvarligt. Det er uendeligt trist, og som tidl. ejendomsma­egler i det civile liv går det mig aerligt talt på, at vi politisk endnu ikke har fået forbedret rammerne for netop det.

Nogle vil måske få lyst til at spørge, hvorfor de unge ikke bare kan bo til leje i en af de tusinder af lejebolige­r, der er blevet opført de seneste mange år, saerligt i og omkring de store byer. Jamen det er jo det, de gør. De må leje sig ind.

Men aerligt talt, der er jo ingen, der drømmer om at leje hele livet.

Jeg kan godt forstå, at drømmen om at eje sin egen bolig taeller højt hos flertallet af danskere. For det er en god drøm; det er drømmen om for alvor at kunne tage ansvar i eget liv.

Det er drømmen om frihed til i stort og småt at bestemme over rammerne for det liv, man vil leve. Om man vil male en vaeg brun eller slå den ned for at lave et ekstra børnevaere­lse.

Og så giver det for mange også en større forankring og medansvar i lokalområd­et, samtidig med at det giver muligheden for at spare op i egen bolig og få glaede af en evt. vaerdistig­ning.

Siden 2014 har der aldrig vaeret faerre førstegang­skøbere. Det er dybt bekymrende og ildevarsle­nde for, om danskerne kan få indfriet drømmen om at eje egen bolig.

Det kan ikke passe, at man skal have vaeret på arbejdsmar­kedet i minimum 10-15 år, før man har chance for at have økonomiske råderum til at købe en bolig og dermed skabe sig en base.

Den negative udvikling ønsker vi i Venstre at bremse.

har gjort alt, hvad der forventede­s af dem.

De unge

De har taget en uddannelse, taget et arbejde, sparet op.

Og alligevel er det svaert for dem at følge med den prisudvikl­ing, der har vaeret, fordi der saerlig i og omkring de større byer, blandt andet i Aarhus, er blevet bygget for få ejerbolige­r, mens der derimod er bygget tusinder af lejebolige­r.

udviklinge­n, der har ført til, at der er flere lejebolige­r end ejerbolige­r, og som har givet faerrest førstegang­skøbere siden 2014.

Vi vil gøre det lettere for flere at erhverve deres første ejerbolig, og vi vil give kommunalpo­litikere landet over mulighed for, at der bygges ejerbolige­r, når de udvikler deres kommuner.

I 2022 kom vi et stykke af vejen, om end vi gerne havde set, at vi allerede der havde haft politisk flertal for at komme laengere. Det har vi nu.

Vi vil vende

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark