Jyllands-Posten

Hvorfor skal jeg klimakompe­nsere diktatorer?

Den vestlige verden kan haelde formuer i at kompensere de fattige landes udfordring­er, men det nytter ingenting, så laenge befolkning­erne ikke selv formår at bryde onde cirkler.

- EMIL HYLLEBERG Gymnasieel­ev, Roskilde

Følger man med i nyhederne og ser på, hvad der foregår rundtomkri­ng i verden, vil de fleste enten blive nedtrykte eller oprørte – og med god grund.

Naturkatas­trofer driver folk fra hus og hjem, og børnearbej­de er et vilkår i mange dele af verden. Selvom ekstrem fattigdom er blevet mere end halveret de seneste 25 år, er det stadig omtrent hver 10. på verdenspla­n, der lever i ekstrem fattigdom. Mennesker, der grundet deres fattigdom ikke kan tilpasse sig klimaforan­dringerne.

sådan en verden er det naturligt at undre sig over, hvordan det kan vaere, at vi er så rige og har det så godt i Vesten, imens det står så grelt til i den tredje verden.

Almindelig­vis konkludere­r de fleste, at det må skyldes levn fra kolonitide­n eller en form for neoimperia­lisme, hvor Vesten fastholder de fattige lande i fattigdom.

Det er i hvert fald den underligge­nde praemis i medierne og gymnasieun­dervisning­en. Skammen, som den konklusion uundgåelig­t medfører, synes også at vaere udbredt. Senest manifester­ede skammen sig internatio­nalt i den nye klimafond, der blev vedtaget på COP28, som skulle støtte ulande, der rammes hårdt af klimaforan­dringerne. Raesonneme­ntet lød, at det kun er rimeligt, at vi kompensere­r ulandene, eftersom deres fattigdom skyldes, at Vesten har udnyttet deres lokalbefol­kninger, ressourcer og arbejdskra­ft.

I lyset af

Men selvom langt de flest af os vil ulandene det bedste, og intentione­rne bag tiltag som klimafonde­n er gode, aendrer ulandsbist­and sjaeldent status quo. I vaerste fald fastholdes den, hvilket 50 års bistand til isaer Afrika vidner om. Grundlaegg­ende skyldes det, at tankeraekk­en bag ofte hviler på den falske antagelse, at det er Vestens skyld, at ulandene stadig er fattige i dag.

I tiltag som klimafonde­n er der indlejret en forkert forståelse af fattigdomm­ens egentlige årsager. Verdens fattige ligger ikke laengere, som vores forfaedre har redt; de ligger som deres ledere reder. Når diktatorer stadig påberåber sig kolonitide­ns arv som årsag til deres nationers ulykke i dag, svarer det mere eller mindre til at haevde, at man som ung opfører sig hensynsløs­t, fordi ens oldefar fik bank. Kolonitide­n har uden tvivl sat sig spor, men det er ikke en undskyldni­ng for, at ulandene stadig er fanget i fattigdom i dag.

og MIT-professore­rne James A. Robinson og Daron Acemoglu konkludere­r i deres nyklassike­r ”Why Nations Fail ”(2012), skyldes fattigdom grundlaegg­ende institutio­nelle forhold – politiske og økonomiske. Forfattern­e

Som Harvard

skelner mellem ”undertrykk­ende” og ”inkluderen­de” institutio­ner som vaerende roden til henholdsvi­s fattigdom og velstand.

På kort sigt kan undertrykk­ende institutio­ner godt generere vaekst, hvilket Kina og Sovjetunio­nen er eksempler på. Men på lang sigt er det en uholdbar model. Vedvarende vaekst kraever ”kreativ destruktio­n”– det er, når innovation overflødig­gør nogle typer job på kort sigt, men forbedre levestanda­rden for alle på lang, hvilket kun er muligt under inkluderen­de institutio­ner.

I dag ”fejler” nationer, fordi de har undertrykk­ende institutio­ner, der ikke giver grunde eller incitament­er til at spare op, investere og innovere. Magteliter­nes frygt for den kreative destruktio­n er, hvad der historisk har udgjort den største barriere mellem almindelig­e mennesker og velstand og fortsat gør det i dag.

er det tydeligere end i Afrika, hvor jeg selv har boet i to et halvt år. Gang på gang oplevede min familie og jeg, hvordan de autoritete­r, der burde skabe rammerne for, at almindelig­e mennesker kan forbedre deres kår og haeve deres levestanda­rd, i stedet ofte kvalte den mulighed.

Et banalt, men sigende eksempel fra min tid i Afrika, hvor eliternes frygt for den kreative destruktio­n kom min familie naer, var da mine foraeldre sponsorere­de en motorcykel til en bekendt, så han kunne tjene penge på taxikørsel. Der gik ikke mere end to måneder, før han nedslået måtte meddele, at den var blevet stjålet af det lokale politi i Bujumbura.

Det er den barske realitet bag undertrykk­ende institutio­ner og eliternes frygt for kreativ destruktio­n – den egentlige rod til fattigdom.

Intet sted

er desvaerre kun et enkelt eksempel på et faenomen, der er utrolig udbredt. Overalt i Afrika lever almindelig­e mennesker under undertrykk­ende institutio­ner, der effektivt frarøver dem muligheden for at forbedre deres levevilkår. Der er ingen mangel på destruktio­n i Afrika, men den kreative type har i den grad vaeret en mangelvare de seneste 70 år.

Magteliter­nes dilemma består i, at den frihed og uddannelse, der muliggør kreativ destruktio­n, ofte også medfører politisk uro. Og for eliter betyder politisk uro en svaekkelse af deres magt og privilegie­r, hvilket de selvsagt er imod.

I sin bog ”The Fate of Africa” fra 2005 dokumenter­ede historiker­en Martin Meredith, hvordan leder efter leder gik fra frihedskae­mper til despot i kølvandet på uafhaengig­hedsbølger­ne, der skyllede ind over kontinente­t i 1950-60’erne. En ond cirkel, de stadig er fanget i den dag i dag.

I samfund underlagt undertrykk­ende institutio­nerne er der ikke mange veje, der fører til Rom.

Hvad angår rigdom og velstand faktisk kun en: politisk magt. Og når politisk magt er den eneste måde at blive velhavende på, er der ikke noget at sige til, at eliterne kaemper om og klynger sig til den. Men magten korrumpere­r.

Ovenståend­e

har eliterne nul grund til at gøre op med de undertrykk­ende institutio­ner i deres

På privat plan

samfund, tvaertimod. For imens diktatorer­nes egne befolkning­er sulter, bor de selv i paladser og sender deres børn på universite­ter og hospitaler i Vesten.

Som Martin Meredith haefter sig ved, har Vestens bistand langt hen ad vejen vaeret med til at underminer­e behovet hos afrikanske eliter til at investere i deres egne befolkning­er. Det giver dem blot endnu en passiv indtaegtsk­ilde. Det samme gør vores klimakompe­nsation.

De fleste af os vil gerne yde ulandsbist­and, men i reglen nytter det ikke. Ifølge ”Why Nations Fail” er det kun omkring 10-20 pct. af ulandsbist­anden, der generelt går til at forbedre kårene for almindelig­e mennesker. At gøre bistand betinget virker heller ikke, da det naeppe kan betale sig for diktatorer at reformere de undertrykk­ende, lukrative institutio­ner, der holder dem ved magten, til gengaeld for relativt små beløb.

mig, at jeg som ung skal laere at føle skyld og skam og kompensere nogle diktatorer, der i forvejen har alle muligheder for at tackle klimaforan­dringerne og gøre op med fattigdomm­en i deres egne lande – hvis de altså vil det.

Hvis vi vil en bedre verden, er det vigtigt med en forståelse af, at fattigdom grundlaegg­ende skyldes manglen på inkluderen­de institutio­ner som demokrati, ejendomsre­tten, frie markeder og menneskere­ttigheder. Fattigdom i dag skyldes ikke kolonitide­n eller neoimperia­lisme.

I forhold til at generere vaekst og velstand er de vestlige institutio­ner deres alternativ­er overlegne, hvilket flygtninge­strømmene tydeligt illustrere­r. Det er ikke tilfaeldig­t, at alle flygtninge uden undtagelse søger mod Europa og USA. Folk stemmer med fødderne.

Derfor irriterer det

skrev engang: »Fattigdom har ingen årsager. Velstand har årsager.« Velstand afhaenger grundlaegg­ende af liberale, demokratis­ke institutio­ner og kreativ destruktio­n, hvilket kontrasten mellem Vesten og resten tydeligt illustrere­r.

Medmindre ulandene selv formår at bryde den onde cirkel, eliternes frygt for den kreative destruktio­n har fanget dem i, og implemente­rer liberale, demokratis­ke institutio­ner, vil verdens fattige fortsat vaere dømt til elendighed, uanset hvor meget vi kompensere­r dem.

Økonomen Peter Bauer

 ?? ?? Hvis vi vil en bedre verden, er det vigtigt med en forståelse af, at fattigdom grundlaegg­ende skyldes manglen på inkluderen­de institutio­ner som demokrati, ejendomsre­tten, frie markeder og menneskere­ttigheder. Fattigdom i dag skyldes ikke kolonitide­n eller neoimperia­lisme, mener Emil Hylleberg. Arkivfoto: Thomas Borberg
Hvis vi vil en bedre verden, er det vigtigt med en forståelse af, at fattigdom grundlaegg­ende skyldes manglen på inkluderen­de institutio­ner som demokrati, ejendomsre­tten, frie markeder og menneskere­ttigheder. Fattigdom i dag skyldes ikke kolonitide­n eller neoimperia­lisme, mener Emil Hylleberg. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark