Jyllands-Posten

Støtten til Ukraine må ikke smuldre nu

Hvis vi ønsker en verden, hvor stormagter ikke blot kan flytte landegraen­ser efter lyst i Europa, så må og skal støtten til Ukraine fortsaette ufortrøden­t.

- HENRIK DAHL MF, spidskandi­dat til Europa-parlaments­valget, (LA)

I naeste måned er det to år siden, Ukraine blev angrebet af Rusland. Siden da har EU vaeret med til at levere både økonomiske saltvandsi­ndsprøjtni­nger og en masse militaerma­teriel til Ukraine.

Det til trods er vi begyndt at se tegn på, at viljen til støtten begynder at dale her snart to år inde i krigen – både herhjemme og i Vesten.

I november kunne man laese, at Martin Henriksen – den davaerende spidskandi­dat til Europa-Parlamente­t for Nye Borgerlige – ville traekke EU-støtten til Ukraine. Vi måtte forstå, at EU naeppe skulle vaere et politisk projekt, som man kunne bruge til at sende hjaelp til europaeisk­e lande, der var blevet angrebet af en aggressiv stormagt.

En anden melding kom fra

Dansk Folkeparti­s Anders Vistisen, som havde analyseret sig frem til, at støtten til Ukraine har en naturlig udløbsdato. Hvorfor egentlig?

Og debatten er ikke bedre på nettet. Man skal ikke lede laenge på X eller mit eget kommentars­por på Facebook, før man finder mennesker med holdninger, som kun

KGB vil støtte. Det skaber spraekker.

På den store scene har Viktor Orbán

i EU-regi forsøgt både at blokere for optagelses­forhandlin­ger med Ukraine og en ny milliardst­øtte til det beskudte land. Og blot for at gøre miseren komplet har USA givet den sidste hjaelpepak­ke til Ukraine, det ville give.

Det betyder, at Kongressen skal vedtage nye våbenpakke­r til Ukraine, hvis den amerikansk­e støtte skal fortsaette. Med en valgkamp om hjørnet kan man frygte, at det bliver endnu mere vanskeligt at få Kongressen­s opbakning til at fortsaette Ukraine-støtten.

Der skal ikke vaere nogen tvivl om Liberal Alliances holdning til emnet. Hvis amerikaner­ne på baggrund af indenrigsp­olitiske uenigheder og et mere aggressivt Kina må traekke deres støtte, så skal EU overtage ansvaret for støtten til Ukraines frihedskam­p.

Da russerne for snart to år siden besluttede sig for at angribe Ukraine, var det ikke blot et angreb mod Ukraine, men et frontalt angreb på vestlige vaerdier og den normbasere­de verdensord­en.

en verden, hvor stormagter ikke blot kan flytte landegraen­ser efter lyst i Europa, så må og skal støtten ufortrøden­t fortsaette. For hvis Rusland lykkes med sin invasion af Ukraine, så stopper Putins ekspansion ikke ved den ukrainske graense. Så kan stormagter jo faktisk flytte på landegraen­ser igen.

Dermed betyder internatio­nale love og diplomati intet, og derfor

Hvis vi ønsker

vil de mest skydeglade nationer ubetinget diktere verdensgan­gen. Det ved andre, og vi må ikke glemme det.

Både Baltikum og Polen har for eksempel laenge råbt op om den russiske trussel. De har forstået, at Rusland er en geopolitis­k modstander, og vigtigst af alt har de indset, hvilke konsekvens­er et ukrainsk nederlag vil vaere for både verdensfre­den og Europa. Det tankesaet skal vi huske på også her i landet, men saerligt i Bruxelles.

Hvis Kongressen afviser Bidens hjaelpepak­ker til Ukraine, må Europa som skrevet tage et større ansvar for, at vi fortsat kan levere den nødvendige støtte til Ukraine. Derfor skal EU – hvis amerikansk støtte udebliver – købe våben fra USA og levere dem til Ukraine.

Det er der én grundlaegg­ende årsag til: at naermest alle andre politiske dagsordene­r kan vaere ligegyldig­e, hvis andre stormagter kan diktere Europas graenser.

Hvem vil for eksempel i ramme alvor bruge deres tid på at debattere barselsdir­ektiver og kønskvoted­irektiver i Bruxelles, mens Putins blodtørsti­ge Rusland står og banker på døren?

EU har allerede i forvejen leveret en stor støtte i form af Ukraine-facilitete­n, men alt tyder på, at det her bliver en skyttegrav­skrig, som handler om industriel kapacitet. Lad mig komme med et eksempel: Når Rusland i dag affyrer 100 draebende artillerig­ranater ned over

Ukraines landsbyer, må ukrainerne rationere deres materiel. De kan nemlig kun affyre 20 artillerig­ranater som modsvar.

Derfor skal Ukraine have det nødvendige materiel, så de kan angribe tilbage Og derfor skal EU fremme sin forsvarspr­oduktion. Det er en vigtig dagsorden, som vi i Europa må tage stilling til hurtigst muligt.

Men indtil da skal vi købe amerikansk­e våben, så ukrainerne kan vinde slaget.

Det kan starte med noget så simpelt som at tillade, at pensionsse­lskaber kan investere i forsvarspr­oduktion. I dag kan man ikke investere i forsvarspr­oduktion som pensionsse­lskab, fordi det ligger i samme taksonomi som f.eks. tobaksindu­strien. Europa har brug for en effektiv forsvarspr­oduktion.

Vi må naturligvi­s ikke vaere naive. Der er langt vej igen, før Ukraine kan blive en del af EU. Men det har viljen til den nødvendige forandring, og det er gode takter.

se positivt på, at Ukraine vil vaere med i EU. Selvfølgel­ig skal Ukraine leve op til eksempelvi­s Københavne­rkriterier­ne.

Men modsat Dansk Folkeparti, så mener vi, at det er positivt, at et land som Ukraine overhovede­t vil vaere en del af EU. Fordi det tilkendegi­ver, at Ukraine både støtter den frie verden og den regelbaser­et verdensord­en.

Desuden skal vi i EU

Ukraine sammen med Udenrigspo­litisk Naevn. Her så jeg med mine egne øjne den ødelaeggel­se, som russerne har skabt i Ukraine.

Men jeg så også en stor faedreland­skaerlighe­d, et nationalt sammenhold og en målretteth­ed hos ukrainerne for at blive en del af den vestlige verden. Disse egenskaber kan kun gavne EU. Ukrainerne er et folkefaerd, som vil stå op for den vestlige civilisati­on med alt, det indebaerer.

Men vi må naturligvi­s ikke vaere naive. Der er lang vej igen, før Ukraine kan blive en del af EU.

Men det har viljen til den nødvendige forandring, og det er gode takter. Det ønsker for eksempel isaer at bekaempe sin interne korruption, som det selvfølgel­ig skal nedbringe, før et medlemskab for alvor kan komme på tale.

Jeg håber, det lykkes med det. For et Ukraine i EU vil fjerne enhver tvivl om, at Ukraine er en del af den vestlige verden. Det vil vaere en stor fordel for både Ukraine og EU.

Jeg besøgte i marts

Ukraine skal have den nødvendige finansiell­e og militaere støtte. Hvis Kongressen i USA undlader at fortsaette støtten, bør EU vise styrke og påtage sig sit ansvar ved at indkøbe amerikansk­e våben, så Ukraine kan vinde krigen mod Rusland.

Krigen i Ukraine har vist, hvordan EU hurtigt og effektivt kan stå sammen mod en faelles fjende. Dette momentum skal vi genopfinde for at sikre fortsat støtte til Ukraine, hvis amerikaner­ne stopper deres bidrag.

Naesten alle politiske diskussion­er kan vaere ligegyldig­e, hvis Ukraine taber og dermed må afgive territoriu­m til Rusland. I så fald risikerer vi en verden uden internatio­nale love og regler, hvor slyngelsta­ter tramper på frie suveraene nationer.

Selvom flere indenlands­ke og udenlandsk­e nationalko­nservative kraefter vil vaere klar med en smaedekamp­agne mod et ukrainsk medlemskab, skal der heller ikke vaere nogen tvivl: Liberal Alliance ser positivt på et ukrainsk medlemskab, og vi håber inderligt, at det lykkes for Ukraine.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark