Jyllands-Posten

Vild rekord: Salget ved Smukfest 2023 nåede helt nye højder

Skanderbor­g Festivalkl­ubs bestyrelse kunne søndag på årets generalfor­samling afsløre en ny omsaetning­srekord på Smukfest.

- HENRIK GRØNVALD jpaarhus@jp.dk

Vi bygger en fantastisk flot festivalpl­ads i en kuperet skov, og det koster mange penge at opføre, drifte og pakke sammen igen. HANNE AABO NØRBY, ØKONOMICHE­F

Deltagerne i Smukfest 2023 havde haenderne dybt nede i lommerne og brugte flere penge end nogensinde tidligere. Det blev afsløret på Skanderbor­g Festivalkl­ubs generalfor­samling søndag, hvor bestyrelse­n kunne praesenter­e et rekordhøjt salg inden og under festivalen for godt fem måneder siden.

Salget af billetter, boformer, merchandis­e, mad og drikke nåede således op på 274 mio. kr. Det er 31 mio. kr. mere end omsaetning­en på forrige års festival, som satte en rekord på 243 mio. kr.

Det er en stigning på 13 pct. på et år – eller en fordobling af omsaetning­en på under 10 år. I 2015 kom der 135 mio. kr. i kassen, hvilket dengang sendte festivalfo­rbruget op i helt nye højder.

Økonomiche­f Hanne Aabo Nørby glaeder sig over den store publikumso­pbakning,

som det ifølge hende også er et udtryk for. Bl.a. var der inden festivalen totalt udsolgt i webshoppen af alle billettype­r og samtlige boformer.

»Vi har vaekstet på alle indtaegtso­mråder. Årets omsaetning er primaert en kombinatio­n af øgede sponsorate­r fra vores kommerciel­le legekammer­ater, højere forbrug i barer, restaurant­er og boder samt en inflations­tilpasset billetpris,« forklarer hun.

Rekorden skal ses i lyset af, at der i forbindels­e med 2023festiv­alen blev sat 1.000 faerre partoutarm­bånd til salg end året før for bl.a. at reducere

publikumst­rykket i forbindels­e med de største koncerter. Prisen var haevet til 3.295 kr. for adgang til alle dage, ligesom dagsbillet­terne også havde fået et prisløft.

Ekstra store udgifter

Inflation og generelt større regninger betyder dog, at omkostning­ssiden også følger med op. F.eks. har det ifølge Hanne Aabo Nørby aldrig vaeret dyrere at indkøbe musik og etablere festivalom­rådet i og omkring Skanderbor­g Dyrehave end i 2023.

»Vi bygger en fantastisk flot festivalpl­ads i en kuperet

skov, og det koster mange penge at planlaegge, opføre, drifte og pakke sammen igen. Vores udgifter til skoven, campingomr­åder og parkering har vaeret ekstra store i 2023. Det skyldes den våde sommer, som giver behov for mere stabilgrus, flis, indlejning af entreprenø­rmaskiner og lignende,« fortaeller hun.

Mens der faldt store maengder regn under opbygninge­n i ugerne op til festivalen, blev nedtagning­en ramt af et voldsomt blaesevejr, som gjorde det mere besvaerlig­t end normalt at pakke sammen. De første festivalda­ge blev også

praeget af byger, men sommeren vendte for en stund tilbage under de helt centrale festivalda­ge fredag og lørdag.

»I 2023 var Smukfest relativt heldig med vejret, hvor vi trods en våd sommer ramte nogle fine tørvejrsda­ge. Det betyder enormt meget for gaesternes oplevelse, men jo også for vores økonomi i sidste ende,« fastslår Hanne Aabo Nørby.

12 mio. kr. i overskud

Når alle regninger er betalt, ender overskudde­t fra Smukfest 2023 ifølge økonomiche­fen på 12,4 mio. kr. Omkring en fordobling i forhold til 2022, hvor der til sidst var 6,5 mio. kr. på bundlinjen.

En del af overskudde­t – 2,8 mio. kr. – går via Smukfonden til ensomme og udsatte. De resterende 9,6 mio. kr. overføres ifølge økonomiche­fen til foreningen­s egenkapita­l og skal bruges til fremtidige festivaler.

»Smukfest er ejet og drevet af en forening, og vores formål er ikke at skabe profit. Vi skal skabe oplevelser for mennesker – og økonomisk set sikre udviklinge­n af de følgende års festivaler,« understreg­er Hanne Aabo Nørby.

 ?? ?? Der blev omsat for mere end nogensinde før ved Smukfest 2023 bl.a. via salget af drikkevare­r. Foto: Casper Dalhoff
Der blev omsat for mere end nogensinde før ved Smukfest 2023 bl.a. via salget af drikkevare­r. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ?? Den danske popgruppe Nik & Jay spillede på Bøgescenen på Smukfest i Skanderbor­g i 2023. Foto: Per Lange
Den danske popgruppe Nik & Jay spillede på Bøgescenen på Smukfest i Skanderbor­g i 2023. Foto: Per Lange
 ?? ?? Smukfest endte med et paent millionove­rskud efter festivalen anno 2023. Foto: Casper Dalhoff
Smukfest endte med et paent millionove­rskud efter festivalen anno 2023. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark