Jyllands-Posten

Partier står i kø med kritik af Lars Løkkes ageren i Moskva-sag

Både blå og røde partier undrer sig over, at Lars Løkke Rasmussen (M) ikke ville sortliste Moskvapatr­iarkatet, som Alternativ­et kalder »en aktiv del af propaganda­maskinen bag krigen mod Ukraine«.

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Kritikken af Lars Løkke Rasmussen (M) i sagen om Moskvapatr­iarkatet tager nu kraftigt til.

En raekke partier kraever svar på, hvorfor udenrigsmi­nisteren valgte ikke at sortliste den Putin-tro organisati­on, der i årevis har doneret penge til tre dansk-russiske kirker, ligesom man har støttet Ruslands invasion af Ukraine.

Jyllands-Posten beskrev mandag, hvordan Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet har forsøgt at få Moskvapatr­iarkatet på en saerlig forbudslis­te.

Men fik nej af Lars Løkke Rasmussen og Udenrigsmi­nisteriet.

Han var nervøs for Ruslands reaktion og de udenrigspo­litiske konsekvens­er.

På begge sider af folketings­salen vaekker sagen opsigt.

»Det er ekstremt maerkeligt, at den her russiske organisati­on ikke må komme på forbudslis­ten. Der skal ikke vaere nogen tvivl om, hvor Enhedslist­en står i det her: Vi udtrykker fuld støtte til Ukraine,« siger Rosa Lund, retsordfør­er i Enhedslist­en.

Det er ulovligt at modtage beløb over 10.000 kr. fra organisati­oner på forbudslis­ten.

Den har kun få år på bagen.

I øjeblikket er fem organisati­oner og én person på listen. Det er primaert islamister fra Qatar og Kuwait – men også den paramilita­ere og ultranatio­nalistiske organisati­on Russian Imperial Movement er blevet sortlistet.

Men altså ikke Moskvapatr­iarkatet.

Det er Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet, der saetter navne på listen.

Udenrigsmi­nisteren kan nedlaegge veto, hvis der er risiko for »vaesentlig­e udenrigspo­litiske konsekvens­er«.

Det er dog aldrig sket før – indtil Lars Løkke i foråret 2023 vetoede Moskvapatr­iarkatets optagelse.

Enhedslist­en kritiserer beslutning­en:

»Den her sag er et udtryk for praecist det, Enhedslist­en var bekymrede for ved forbudslis­ten. Nemlig at udenrigsmi­nisteren selv beslutter, hvem der er the good guys og the bad guys. Jeg har sgu ikke noget imod, at Putin står for skud. Eller meget radikale imamer. Men det bliver noget smagsdomme­ri frem for tydelige og klare regler,« siger Rosa Lund.

Løkke kaldes i samråd

Moskvapatr­iarkatet er ikke sanktioner­et af EU.

Men flere lande har skredet ind over for den russiskort­odokse kirke ved at sanktioner­e patriark Kirill – organisati­onens religiøse overhoved.

Eksempelvi­s må han ikke rejse ind i hverken Tjekkiet eller Estland.

Bulgarien har udvist praester med tilknytnin­g til den ortodokse kirke, ligesom også Storbritan­nien har sanktioner­et patriark Kirill.

Ifølge et fortroligt dokument, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, har Udenrigsmi­nisteriet og Lars Løkke Rasmussen vaeret bekymret for udlandets reaktioner:

»Optagelsen af Moskvapatr­iarkatet på forbudslis­ten kunne medføre vaesentlig­e negative udenrigspo­litiske konsekvens­er for Danmark, herunder også i forhold til andre lande end Rusland.«

Danmarksde­mokraterne har allerede annonceret, at man vil kalde Lars Løkke Rasmussen i samråd om sagen.

Liberal Alliance kraever flere oplysninge­r lagt frem.

»Det er en stor beslutning, der er taget her,« siger udenrigsor­dfører Henrik Dahl.

»Jeg synes slet ikke, at Folketinge­t er blevet fyldestgør­ende orienteret. Det, jeg i hvert fald håber sker nu, er, at Folketinge­t får besked om, hvad den her sag handler om, så vi kan danne os vores egen selvstaend­ige mening om, hvad der foregår,« tilføjer han.

Lars Løkke Rasmussen siger, at Folketinge­t er blevet orienteret i Udenrigspo­litisk Naevn, hvor der ikke var kritik. Burde I ikke dér have modsat jer hans beslutning om ikke at saette Moskvapatr­iarkatet på listen?

»Jo, det kan man sige. Men der er brug for at kende mere til praemisser­ne og konteksten for den her beslutning. Det sidste ord er aldrig sagt. Vi synes ikke, at vi har fået nok at vide i første omgang,« siger Henrik Dahl:

»Som sagen er fremstille­t, er det (Moskvapatr­iarkatet, red.) et maerkeligt foretagend­e at acceptere, når vi generelt boykotter det officielle Rusland.«

»Staerkt bekymrende«

Også De Konservati­ve og Alternativ­et kritiserer Lars Løkke Rasmussen.

Sascha Faxe, udenrigsor­dfører i Alternativ­et, udtaler:

»Det er besynderli­gt, at regeringen udadtil signalerer, at man vil bekaempe den russiske invasion med bulder og brag, men indadtil afstår fra at følge embedsvaer­kets anbefaling om at forhindre støtten til russiske organisati­oner i Danmark, som er en aktiv del af propaganda­maskinen bag krigen mod Ukraine. Det ville klaede regeringen at spille med åbne kort frem for at føre én politik i medierne og den modsatte bag lukkede døre.«

»Det her er helt nyt for mig, og det lyder staerkt bekymrende. Jeg kommer til at forfølge sagen og spørge ministeren om årsagen bag,« udtaler Helle Bonnesen, De Konservati­ves udenrigsor­dfører.

Jyllands-Posten har foreholdt Lars Løkke Rasmussen kritikken. I et skriftligt svar udtaler han:

»Jeg er fuldstaend­ig uforståend­e over for kritikken fra naestforma­nden (Henrik Dahl, red.) for det naevn, jeg har givet en grundig orienterin­g. Måske skyldes det, at Jyllands-Posten blander aebler og paerer, så de efterlader et indtryk af, at Danmark fører en anderledes linje end resten af EU. Mig bekendt er der ikke et eneste EU-land, der har indført sanktioner over for Moskvapatr­iarkatet. Danmark har i lighed med andre EU-lande støttet at sanktioner­e patriark Kirill. Det blev desvaerre blokeret af én anden EUmedlemss­tat.«

Jeg synes slet ikke, at Folketinge­t er blevet fyldestgør­ende orienteret. Det, jeg i hvert fald håber sker nu, er, at Folketinge­t får besked om, hvad den her sag handler om.

HENRIK DAHL (LA), UDENRIGSOR­DFØRER

 ?? ?? »Det er ekstremt maerkeligt,« siger Enhedslist­ens Rosa Lund om udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussens ageren i sagen om Moskvapatr­iarkatet. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
»Det er ekstremt maerkeligt,« siger Enhedslist­ens Rosa Lund om udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussens ageren i sagen om Moskvapatr­iarkatet. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark