Jyllands-Posten

Stormen Isha har ramt Storbritan­nien med fuld styrke og ført til flyaflysni­nger

Naesten hele Storbritan­nien blev søndag og mandag ramt af en voldsom storm, som har lukket flere hundrede skoler og ført til flyaflysni­nger.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk

Traeer er vaeltet ned i parkerede biler, fly-og togafgange er aflyst, og en tornado-varsel har lydt i nord.

Stormen Isha ramte Storbritan­nien søndag med vindstød på over 150 kilometer i timen.

Vejrvarsle­t blev siden nedjustere­t et niveau, men stormen fortsatte mandag, lyder det fra Storbritan­niens nationale vejrtjenes­te, Met Office.

Pendlere i Storbritan­nien skal tage sig i agt for det lumske vejr og vaebne sig med tålmodighe­d, lød opfordring­en fra myndighede­rne mandag morgen.

Isha kommer blot få uger efter den seneste navngivne storm i Storbritan­nien, stormen Henk. I Storbritan­nien navngives en storm først, når det er vurderet at vaere livsfarlig­t at bevaege sig ud i den.

Vindstød af orkanstyrk­e

Flere steder i det nordlige Storbritan­nien har voldsomme vindstød vaeret målt med en hastighed på over 40 meter i sekundet, hvilket klassifice­res som orkanstyrk­e.

Det har fået vejrtjenes­ten til at sende flere advarsler ud.

Søndag var det meste af landet i såkaldt »amber alert«, som betyder, at der er en forhøjet risiko for, at det voldsomme vejr vil give udfordring­er for både bil- og togtrafikk­en. Der er desuden risiko for strømsvigt og fare for liv og førlighed.

Enkelte steder – deriblandt det nordøstlig­e Skotland – blev der udsendt en »red warning«, som er det højeste advarselsn­iveau.

Red warning – eller rød advarsel – betyder ekstremt farligt vejr, og der opfordres til, at man gør alt for at bringe sig

selv og andre i sikkerhed. Advarslen beskrives af den nationale vejrtjenes­te som »en periode med ekstremt kraftig vind, der kan føre til livsfare, strukturel­le skader og forstyrrel­ser«.

Saerligt strukturel­le skader som skader på elnettet har der vaeret mange af. Søndag aften var mindst 170.000 husstande, gårde og forretning­er uden strøm, skriver New York Times.

Danmark har et lignende vejrvarsli­ngssystem som i Storbritan­nien. Her inddeles vejret i kategori et, to og tre, hvor tre er det samme som briternes røde advarsel.

Risiko for tornado

Stormen kom ikke kun med voldsom vind, men også med kraftig nedbør og en saerlig tornadovar­sel for dele af landet.

De voldsomme vindstød kan nemlig blive til en tornado, siger den britiske organisati­on for tornado- og stormunder­søgelser til The Telegraph, der vurderer, at der er saerlig risiko for en tornado i det vestlige England og Wales.

Udover risikoen for tornado, så er denne storm også saerlig, fordi den har ramt stort set hele Storbritan­nien, hvilket giver nogle tekniske vanskeligh­eder.

»Det skaber problemer i forhold til, hvordan vi organisere­r at få ingeniører ud i hele landet,« siger Lawrence Slade, der er chef for selskabet Energy Networks Associatio­n, som står får elkablerne i Storbritan­nien og Irland, til The Telegraph.

I det nordlige Skotland har flere end 200 skoler vaeret nødt til at lukke, og alle skoler på Shetlandsø­erne har vaeret lukket siden torsdag, skriver BBC.

Isha er den niende storm, der rammer Storbritan­nien siden september, og det er forventet, at den vil vare tirsdag og onsdag ud.

The Telegraph skrev mandag middag, at en 84-årig mand er død i stormen. Manden var passager i en bil, som kørte ind i et vaeltet trae.

 ?? ?? Høje bølger ramte også havnebyen Porthleven i Wales søndag, da stormen Isha gik i land. Foto: Jo-Shreeve/Reuters/Ritzau Scanpix
Høje bølger ramte også havnebyen Porthleven i Wales søndag, da stormen Isha gik i land. Foto: Jo-Shreeve/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark