Jyllands-Posten

Vand, vand og mere vand kan give lokale udfordring­er

Vådt vejr og isglatte fortove gav travlhed på skadestuen i weekenden.

- ESBEN CRONBACHCH­RISTENSEN esben.cronbach@jp.dk

Vejret er koldt, vådt og blaesende.

Og selv om solen kommer til at vise sig frem enkelte dage i denne uge, vil regnen også de komme dage give lokale vandudford­ringer.

Tirsdag byder på sol og vinden aftager en smule, men allerede natten til onsdag vender regnvejret og blaesten tilbage. Og sådan fortsaette­r det resten af ugen, lyder det fra DMI.

»Hele ugen er praeget af, at vi ligger i vestenvind­sbaeltet,« siger Trine Pedersen, vagthavend­e meteorolog ved DMI.

»Hver anden dag har vi en front med regn. Det betyder, at vi hele ugen er meget opmaerksom­me på, hvad der sker med vandstande­n. Vi når måske ikke varslingsk­riterierne, men lokalt kan det give problemer, og derfor kan vi ikke udelukke, at vi bliver ved med at have varsel ude.«

De seneste dages nedbørsmae­ngder er i sig selv ikke ekstraordi­naere, siger Trine Pedersen.

Men kombineret med, at den sidste sne smelter, laegger det ekstra pres på vandløbene.

Travlhed på skadestuen

Natten til tirsdag varsler DMI desuden forhøjet vandstand bl.a. i Vadehavet på op mod 2,3-2,5 meter over normal vandstand. Det vidner om et Danmark, der er godt maettet af regn.

»Konklusion­en er, at der er meget vand og maettede jorder. Ikke kun i forhold til havvand men også regnvand, som ikke rigtig kan draene vaek,« siger Trine Pedersen.

»Det er en våd og blaesende uge. Helt klassisk dansk vintervejr,« siger hun.

Det våde vejr kombineret med veje og fortove, der i forvejen var isglatte, sendte i løbet af weekenden flere patienter end normalt på skadestuen på Aarhus Universite­tshospital.

»Der har vaeret flere, og det har vaeret i den travle ende. Men det har ikke vaeret uoverskuel­igt,« siger chefsygepl­ejerske Mette Haahr.

Hun fortaeller, at der har vaeret behov for operatione­r som følge af faldskader­ne, fordi flere er kommet ind med braekkede ankler og håndled.

Skadestuen modtog 67 patienter lørdag og 77 søndag.

»Det ligger i den høje ende af skalaen, men det kan det godt gøre, selvom det ikke er glat. Vi er jo et afsnit, hvor det varierer meget med årstiderne,« siger Mette Haahr.

 ?? ?? Også i sidste uge praegede vådt vintervejr landet. Her på Assistens Kirkegård på Nørrebro. Foto: Finn Frandsen
Også i sidste uge praegede vådt vintervejr landet. Her på Assistens Kirkegård på Nørrebro. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark