Jyllands-Posten

Kortlaegni­ng af kommuners indsats for naturen vaekker bekymring

Odderen er truet, og insekter forsvinder. Danmark står over for en biodiversi­tetskrise, der bliver kaldt historisk, og en raekke kommuner haevder at prioritere netop denne dagsorden højt. Men kommunerne pynter sig med lånte fjer, siger eksperter på baggru

- HELENE KRISTINE HOLST STINE BIDSTRUP (Foto) helene.k.holst@jp.dk stine.bidstrup@jp.dk

Svarene er »rystende«. Mens flere kommuner lover guld og grønne skove, kan Jyllands-Posten gennem omfattende research nu afdaekke, at indsatsen halter. Eksperter er overrasked­e og taler om »greenwashi­ng«. »Jeg havde faktisk ikke troet, at det stod så slemt til,« siger Anders Barfod, lektor ved Aarhus Universite­t, hvor han forsker i biodiversi­tet.

»Jeg er lidt rystet,« tilføjer han. Borgmestre­ne i en raekke kommuner er enige i dele af ekspertern­es kritik. Og afviser andet.

Avisen har sammenlign­et en raekke kommuners erklaerede indsatser for mere biodiversi­tet med de faktiske omstaendig­heder.

»Mange af de naevnte initiative­r handler mere om folkelig inddragels­e end om reel indsats for biodiversi­teten. Det kan vaere meget sympatisk, men det hjaelper ikke naturen. Og det er vel det, der egentlig bør vaere hensigten,« siger professor i biologi ved Aarhus Universite­t, Rasmus Ejrnaes.

En unyttig »frimaerkef­orvaltning«

Jyllands-Posten har indsamlet oplysninge­r om fem kommuner: Lolland, Ballerup, Holbaek, Stevns og Nyborg.

De fem kommuner bryster sig alle af at saette biodiversi­teten højt og har alle lavet projekter med foreningen »Vild Med Vilje«, der kaemper for at skabe mere vild natur og fremme biodiversi­teten.

Det handler blandt andet om at lade graesset vokse vildt i vejkanten. Kommunerne reklamerer tydeligt med deres indsats med skilte i bybilledet eller tekster på nettet.

Fortaellin­gen til borgerne er altså, at dyreliv, insekter og planter får bedre kår i netop deres kommune. Men når det gaelder virkelighe­den, mangler der handling med tydelig effekt, siger ekspertern­e.

En af landets fremmeste forskere inden for biodiversi­tet og medlem af regeringen­s Biodiversi­tetsråd Carsten Rahbek har i årevis kritiseret kommuner og virksomhed­er for det, han kalder »frimaerkef­orvaltning«.

Han ønsker ikke at bedømme de fem kommuners indsats, men siger generelt:

»Når en kommune eller en virksomhed får en vild graesplaen­e, nogle blomsterbe­de eller en rabat langs vejen, så er det greenwashi­ng, hvis de ikke følger det til dørs. Små grønne områder gør ingen forskel,« siger han:

»Borgere får et indtryk af, at naturen har høj prioritet, for sådan kan det umiddelbar­t se ud i de områder. Men biodiversi­teten har ikke gavn af, at man maler facaden grøn eller planter en blomst.«

Han understreg­er, at han ikke kritiserer selve organisati­onen Vild Med Vilje. Den gør et godt stykke arbejde ud fra praemissen om,

at den kan hjaelpe med at gøre et område som en graesplaen­e mere vild. Det batter dog ikke i kommunens samlede biodiversi­tetsindsat­s, mener han.

En »vild kommune«

Derfor er det altså relevant at undersøge, hvad kommunerne egentlig gør.

Konkret efterspørg­er ekspertern­e, at kommunerne udvikler planer, mål og får mere viden om den nuvaerende tilstand. Og at de først og fremmest sikrer mere plads til, at dyr og planter kan leve.

I det såkaldte naturkapit­alindeks er de fem kommuner Lolland, Stevns, Nyborg, Holbaek og Ballerup at finde i den nederste halvdel.

Indekset er udviklet af Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng sammen med Aarhus Universite­t, hvor Rasmus Ejrnaes er en af hovedarkit­ekterne.

I indekset får kommunerne point ud fra en raekke parametre som kommunens totale naturareal samt typen af natur, hvor vildtvokse­nde skov taeller mere end asfalt og landbrugsj­ord.

Af de fem kommuner ligger Nyborg og Lolland taettest på bunden.

Ved den seneste måling i 2020 er Nyborg placeret som nummer 93 af 98 kommuner.

På Nyborg Kommunes hjemmeside står, at den har »fokus på at sikre bedre betingelse­r for biodiversi­teten«, og at kommunen »naturligvi­s« går forrest.

Lolland Kommune er placeret som nummer 91. På Lolland Kommunes hjemmeside lyder det, at kommunen arbejder »målrettet med vild natur og biodiversi­tet«. Det fremgår også, at det er »lykkedes« Lolland at få lavet et nyt slogan, der officielt lyder: »Lolland, en vild kommune.«

Indsatsen for biodiversi­teten afspejler sig dog ikke i byrådets referater. I hele 2023 optraeder ordet “biodiversi­tet” ikke én eneste gang. I kommunens Klima,- Teknik- og Miljøudval­g er biodiversi­tet naevnt på ét møde i 2023 i forbindels­e med en opsummerin­g af et tidligere års indsats.

Adspurgt, om Lolland Kommune har en biodiversi­tetsstrate­gi, svarer kommunens Natur- og Miljøteam nej og tilføjer, at det »ikke er på trapperne«, da der »ikke er politisk efterspørg­sel«.

Heller ikke i Nyborg er der en egentlig biodiversi­tetsstrate­gi.

Til gengaeld har kommunen udarbejdet en handleplan. Den vedrører dog primaert tiltag som anderledes graesslåni­ng og indeholder hverken måltal eller undersøgel­ser af biodiversi­teten.

»Det bekymrer, at der ikke lader til at vaere en egentlig strategi bag. Der er nogle ting, de slet ikke kan svare på, og der er andet, hvor de ikke kan give konkrete tal, mål eller status for den nuvaerende tilstand. Hvad har man taenkt sig at gøre, og hvad vil man helt konkret opnå?« siger Anders Barfod.

Flere af kommunerne svarer, at fokus på arters overlevels­e indgår som en del af andre planer, og naevner en raekke initiative­r på området. Men ingen af kommunerne har undersøgt udviklinge­n i biodiversi­teten i kommunen.

En historisk krise

At det lige nu er afgørende at saette biodiversi­teten højt på dagsordene­n, blev senest understreg­et af regeringen­s såkaldte Biodiversi­tetsråd. I slutningen af 2023 slog rådet fast, at Danmark har brug for en egentlig biodiversi­tetslov.

»Biodiversi­tetskrisen har det problem, at når en art er forsvundet, kommer den ikke igen. Der sker måske ikke så meget ved, at én billeart forsvinder. Men på et tidspunkt er der forsvundet så mange arter, at økosysteme­t forandrer sig,« siger Anders Barfod fra Aarhus Universite­t:

»Helt lokalt kan vi se konsekvens­er i havet, hvor fisk forsvinder, og på landjorden er levesteder for sjaeldne arter truet. I det større billede kan det bidrage negativt til klimaforan­dringerne. Hvis vi ikke har klare mål for, hvor vi skal hen, kan det hurtigt blive en god nyhed, hvis bare én art er i fremgang. Men der skal meget mere til.«

Hos Lolland Kommune er man aerlig om mulige konsekvens­er:

»Lolland Kommune har ikke lavet målrettede undersøgel­ser for, hvordan det går med biodiversi­teten i kommunen. Vi har umiddelbar­t ikke grund til at tro andet, end at vi følger den nationale trend, hvor det går staerkt tilbage,« skriver kommunens Naturog Miljøteam til avisen.

En erkendelse er der også hos Nyborg Kommune. Borgmester Kenneth Muhs (V) siger, at kommunen skal undersøge, hvordan den nuvaerende biodiversi­tetstilsta­nd er.

»Den pointe er jeg helt enig i. Fuldstaend­ig. Der har vi ikke en systematis­k undersøgel­se, og det arbejder vi også fremadrett­et med at få forbedret. Så vi kan se, at der sker en forbedring. Der er vi ikke i mål.«

Han tilføjer, at biodiversi­tet er taenkt ind i andre politikomr­åder. Nyborg Kommune kan f.eks. kalde sig sommerfugl­eambassadø­r, og der er afsat 57 hektar til graesning af kvaeg.

Har I mål for, hvad I gerne vil opnå?

»Det er altid det med målelighed og taelleligh­ed. Jeg forstår godt, hvor du vil hen, men vi følger med i, om det bliver bedre. I forhold til systematik­ken er vi ikke der, hvor vi kan vaere.«

Biodiversi­tet med »sanserne«

I Stevns og Holbaek registrere­s enkelte arter i udvalgte områder af kommunerne. Men en generel overvågnin­g af biodiversi­teten sker via »sanserne«:

»Vi har ikke foretaget videnskabe­lige undersøgel­ser på områderne, men kan konstatere biodiversi­tetsfremga­ng ved vores sanser,« skriver Stevns Kommune i en mail.

Adspurgt, hvorfor der ikke er udarbejdet undersøgel­ser og mål, siger Stevns borgmester, Henning Dam Nielsen (S):

»Det er der ikke nogen af os, der har taenkt som vaesentlig­t. I stedet har vi valgt at melde os til nogle forskellig­e initiative­r og saette nogle ting i gang. Men det kan da vaere, at det er tid til det. Det vil jeg tale med mine kollegaer om.«

Han peger på, at kommunen i stedet har konkrete projekter såsom et pilotproje­kt med en naturpark.

Formand for Klima, Miljø og Natur i Holbaek Kommune, Karen Thestrup Clausen (EL), siger:

»Vi vil gerne se en fremgang i arterne, når vi tager landbrugsj­ord ud og omlaegger til skov. Men vi har ikke bestemte mål på de arter. Jeg tror på, at hvis vi skaber levesteder­ne, så kommer arterne. Det kan vi se, når vi går en tur og ser billerne, der myldrer frem.«

Hun tilføjer, at kommunen er nødt til at prioritere ressourcer­ne.

»Skal vi bruge dem på at taelle eller på at give en grundejerf­orening et kursus i både at tilgodese dem, der vil have en fin graesplaen­e, og dem, der vil have det mere vildt. Men selvfølgel­ig skal der også taelles. Det skal jo på et eller andet tidspunkt dokumenter­es, at der sker noget.«

Samtidig peger hun på, at kommunen udtager lavbundsjo­rde, som omdannes til natur.

En »moderat« natur

I Ballerup Kommune siger borgmester Jesper Würtzen (S), at undersøgel­ser af biodiversi­teten er på vej. Kommunen har en raekke områder, hvor naturtilst­anden er vurderet som »moderat«. Målet er, at områderne skal løftes til »god naturtilst­and«. Det bedste er »høj naturtilst­and«, men det når kommunen naeppe, siger han.

»Vi er en forstadsko­mmune, hvor der bor mange mennesker.«

Spørger man ekspertern­e, er indsatsern­e for små, og målene for ukonkrete.

»Når der ikke er konkrete målsaetnin­ger for biodiversi­teten, ender det som regel med, at der bliver tale om ”frimaerkef­orvaltning”. Altså lidt grønne naturområd­er hist og her. Det batter ikke nok,« siger Anders Barfod:

»Nogle arter er allerede forsvundet fra Danmark, og mange arters bestande er ved at vaere så små, at de har udspillet deres rolle i økosysteme­t. Det er ved at vaere et kaempe problem, og hvis det ikke bliver taget seriøst, får det store konsekvens­er.«

Ingen af de fem kommuner kan svare på, hvor meget areal der samlet set er afsat i kommunen til at fremme biodiversi­teten.

Som et konkret tiltag peger Lolland Kommune på, at der er udtaget 13 hektar til såkaldte naturoaser. Områderne opstår på nedrivning­sgrunde, som enten ikke kan saelges, eller som ligger i forlaengel­se af et andet naturområd­e.

Problemet, ifølge ekspertern­e, er først og fremmest, at selv om 13 hektar kan lyde som meget, er det en meget lille andel af Lollands samlede areal. Derudover fordeler arealet sig over 19 lokationer. Ifølge Lolland Kommunes hjemmeside er den største oase på 1,7 hektar, mens flere af de andre oaser beskrives som små grunde.

Rasmus Ejrnaes siger om kommunerne­s indsats:

»Hvis man virkelig vil gøre noget for biodiversi­teten, handler det om at skabe store sammenhaen­gende arealer, hvor biodiversi­teten kan trives.«

Ét saerligt problem

Flere af borgmestre­ne peger på et vaesentlig­t benspaend for at sikre biodiversi­teten:

Meget areal er i Danmark allerede udlagt til landbrug eller bebyggelse. Det er altså ikke kommunen, der ejer områderne.

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), opsummerer problemsti­llingen sådan her:

»Det er ikke noget, kommunen kan gøre noget ved. Skal vi sige til landmaende­ne, at der skal vaere biodiversi­tet på deres mark?«

Det vigtigste for at sikre biodiversi­tet er ifølge ekspertern­e at afsaette store arealer. Er I gode nok til det i Lolland Kommune?

»Jamen vi ejer jo ikke jorden, kaere ven. Jorden er dyr her, og landmaende­ne køber det til høje priser. Vi har ikke en kinamands chance for det,« siger han:

»Hvis vi skal have en økonomi, der haenger sammen, skal vi satse på erhvervsjo­rd. Det kommer i første raekke. Vi kan ikke leve af, at vi har skrubtudse­r og blomster og bio over det hele. Så bliver det bare en savanne, hvor folk kan komme ned fra København og se, hvor fint her er, og tage hjem igen.«

Vi kan ikke leve af, at vi har skrubtudse­r og blomster og bio over det hele. HOLGER SCHOU RASMUSSEN (S), BORGMESTER, LOLLAND

Er det retvisende med budskaber om, at Lolland »arbejder målrettet« og »står sammen« i kampen for mere biodiversi­tet?

»Ja, det er det da. Jeg køber ikke praemissen om, at vi ikke sikrer biodiversi­teten.«

Ekspertern­e medgiver, at Lollands borgmester peger på biodiversi­tetens problem nummer ét.

»Mennesker har beslaglagt areal til blandt andet marker, bebyggelse og dyrkede skove. Det er en stor udfordring for biodiversi­teten,« siger Rasmus Ejrnaes.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rundtom i landet blomster biodiversi­tetsprojek­ter – både privat og kommunalt. Men fem kommuner, der bryster sig af at kaempe for naturen, gør slet ikke nok, mener eksperter.
Rundtom i landet blomster biodiversi­tetsprojek­ter – både privat og kommunalt. Men fem kommuner, der bryster sig af at kaempe for naturen, gør slet ikke nok, mener eksperter.
 ?? ?? Projekt Vild med vilje på et lille stykke mellem en lang graesplaen­e i rabatten på Holmegårsd­vej i Kokkedal.
Projekt Vild med vilje på et lille stykke mellem en lang graesplaen­e i rabatten på Holmegårsd­vej i Kokkedal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark