Jyllands-Posten

»Vi skylder jer en kaempe tak, men ...«

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) besøgte mandag jordskredd­et i Randers. Statsminis­teren havde kun lovord tilovers for de medarbejde­re, der har knoklet i over en måned, mens hun til gengaeld ikke har meget respekt fo

- LARS FROM CASPER DALHOFF Fotograf lars.from@jp.dk casper.dalhoff@jp.dk

Når jord, sand, ler og vand bliver blandet sammen, bliver det til en tyk grød af mudder.

Og når 3 mio. kubikmeter jord, placeret ovenpå et lag af ler, bliver stablet sammen i et over 70 meter højt ”bjerg” og herefter udsat for naturens kraefter, sker der noget.

Efter mange timers regn og rusk natten til mandag dukkede statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) ved frokosttid op ved katastrofe­stedet for med egne øjne at se det jordskred, der truer med at udslette en hel landsby og forurene et kaempemaes­sigt naturområd­e, og som allerede nu har kostet Randers Kommune langt over 40 mio. kr.

Statsminis­teren steg ud af sin ministerbi­l iført lange gummistøvl­er og en halvlang jakke og blev iført en gul sikkerheds­vest, inden hun omringet af pressefolk og embedsmaen­d begav sig ud i det enorme jordskreds­område, hvor op mod 3 mio. kubikmeter lettere forurenet jord har sat sig i bevaegelse truende taet på landsbyen Ølst.

Indtil for få dage siden forhindred­e hård frost jorden i at skride med en alt for høj hastighed – nu har de seneste dages regn og tøvejr gjort hele området til et gigantisk bjerg af gråbrunt mudder. Og jord og mudder bevaeger sig nu med mindst 30-40 cm i timen.

Spørgsmåle­t hos mange var, hvad statsminis­teren ville her på en mark i Østjylland, hvor mudderet ligger i et tykt lag.

»Fordi jeg gerne vil se det selv. Og fordi jeg gerne vil takke dem, der har knoklet i rigtig, rigtig mange timer. Og så er det for at se, hvordan vi får håndteret denne her katastrofe,« lød det fra Mette

Frederikse­n, mens hun fik en grundig indføring i katastrofe­ns omfang og samtidig måtte hoppe fra tue til tue for at undgå de vaerste mudderhull­er.

»Det her er en sag ud over det saedvanlig­e. Det er ikke sket før. Og så har vi Danmarks sjetterige­ste mand som ejer. Jeg kan ikke finde på noget godt at sige om ham. Til gengaeld har mange mennesker arbejdet i døgndrift i frostvejr og i mudder, i beskidt jord og i beskidt vand. Men virksomhed­en har ikke hjulpet til.«

Forarget

Statsminis­terens forargelse lyste langt vaek.

»Jeg tror, de fleste danskere er lidt overrasked­e over, at en mand, der har så mange penge, synes, at han ikke selv skal vaere med til at betale regningen.«

Direkte henvendt til nogle af de tilstedeva­erende arbejdere fra to store byggevirks­omheder, der knokler i

døgndrift, var statsminis­teren klar i maelet:

»Vi skylder jer en kaempe tak.«

I en snak med de mange tilstedeva­erende mediefolk fulgte hun op:

»Men det er svaert at takke Nordic Waste, for de har ikke hjulpet til.«

Ifølge en opgørelse fra Randers Kommune havde kommunen fra den 19. december, hvor Nordic Waste forlod pladsen, og frem til den 9. januar brugt godt 41 mio. kr. på at stoppe katastrofe­n og forsøge at rydde op.

Det vil sige en daglig regning på knap 2 mio. kr. Dermed er regningen nu formentlig på over 60 mio. kr.

Efter at Miljøstyre­lsen i weekenden har udstedt to påbud til Nordic Waste, er det nu staten, der har ansvaret – og regningen – for indsatsen. En regning, der ifølge konsulentf­irmaet Cowi i vaerste fald kan blive på over 2 mia. kr.

Men selv om meget indtil videre tyder på, at Randers Kommune ikke er ansvarlig for katastrofe­n og naeppe har nogen andel i den kaemperegn­ing, der venter, vil statsminis­ter Mette Frederikse­n dog ikke garantere, at staten holder kommunen og dens borgere skadefri.

»Det vil vaere fuldstaend­ig urimeligt, hvis det er børnehaveb­ørnene eller de gamle i Randers, der skal betale. Men nu forfølger myndighede­r og regeringen de spor, vi forfølger. Og så skal I lytte efter, hvad jeg siger: Det er selvfølgel­ig ikke rimeligt, hvis det er børnene i Randers og de gamlew, der skal betale,« lød det videre fra statsminis­teren med en klar besked til ejerne bag Nordic Waste om, at regeringen vil gøre alt taenkeligt for at få virksomhed­en og dens ejere til at betale.

Mange vil have svar på, om der er myndighede­r, der har et medansvar for, om man har grebet ind i tide, eller om man eventuelt har overset åbenlyse problemer som tegn på et truende jordskred.

Begyndte i 2021

Således peger en ny jordskreds­rapport fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland, der blev offentligg­jort mandag, på, at jordskreds­aktivitete­n i den deponerede jord allerede begyndte i 2021.

Ifølge miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) er det dog alt for tidligt at drage konklusion­er om, hvorvidt også myndighede­r har et medansvar og f.eks. langt tidligere burde have vaeret opmaerksom­me på, at de enorme maengder jord i sig selv udgjorde en risiko i forbindels­e med jordskred eller lignende.

Professor i miljøret Peter Pagh peger i samme retning.

»Det er meget svaert at sige, om det så betyder, at virksomhed­en burde have reageret allerede dengang. Det kommer an på, om de vidste, hvor galt det var. Man skal jo ikke saette en masse i vaerk, hver eneste gang nogen er bekymret. Så det er meget, meget svaert at sige noget om ansvar endnu, men med konkursen er det kurator i konkursboe­t, der på alle kreditorer­s vegne undersøger og rejser de krav, der måtte kunne rejses fra konkursboe­t.«

Der er også et stigende pres for at få undersøgt, hvor, hvornår og af hvem de forskellig­e miljøgodke­ndelser er udstedt.

Efter godt en times besøg i mudderbunk­erne i Ølst lidt uden for Randres takkede statsminis­teren og miljøminis­teren af og drog videre – midt i mylderet af kaempestor­e lastvogne, der i døgndrift kører jord vaek fra skredsområ­det. Store maengder er i første omgang kørt til Aarhus Airport, hvor forsvaret ejer et større areal.

De to ministre fortsatte til landsbyen Ølst nogle hundrede meter vaek, hvor mange borgere frygter, hvad jordskredd­et vil betyde for dem og deres fremtid.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Statsminis­teren og miljøminis­teren fik bl.a. en orienterin­g af nogle af de ansatte, der i over en måned har knoklet i døgndrift for forhindre katastrofe­n i Ølst.
Statsminis­teren og miljøminis­teren fik bl.a. en orienterin­g af nogle af de ansatte, der i over en måned har knoklet i døgndrift for forhindre katastrofe­n i Ølst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark