Jyllands-Posten

Medlemmer af Nye Borgerlige vil bremse nedlukning­en af partiet

Centrale medlemmer af Nye Borgerlige opfordrer partiets hovedbesty­relse til at droppe planen om en lukning af partiet.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Rygterne om Nye Borgerlige­s død er staerkt overdrevne.

I hvert fald, hvis man spørger blandt de ca. 100 partimedle­mmer fra alle dele af landet, som lørdag aften var samlet til et skaebnemød­e på Skaevinge Kro i Nordsjaell­and.

Over stegt flaesk med persilleso­vs drøftede de fremtiden for det kriseramte parti, som de kaemper for at føre videre, selvom folketings­gruppen ikke laengere findes, og den tidligere formand Pernille Vermund er skiftet til Liberal Alliance.

Trods det dystre bagtaeppe var humøret højt, og der herskede ligefrem »euforisk stemning,« fortaeller Mikael Einspor, Nye Borgerlige­s lokalforma­nd i Hillerød-kredsen.

»Vi skal videre. Alle de tilstedeva­erende vil fortsaette partiet. Alle rejste sig og klappede,« siger han.

Samme ambition blev gentaget på endnu et møde søndag, hvor Nye Borgerlige­s lokalforma­end ifølge Mikael Einspor gav hinanden virtuelt håndslag på at køre videre.

Også medlem af hovedbesty­relsen, Bo Trusbak, kaemper for, at partiet overlever.

Han vil på et møde i Nye Borgerlige­s hovedbesty­relse lørdag indstille til, at opløsnings­processen bliver droppet. Bo Trusbaks vurdering er, at tre af de ni hovedbesty­relsesmedl­emmer ønsker at fortsaette, mens tre støtter en lukning, og tre er uafklarede.

Opløsning kan droppes

Det er dog ikke hovedbesty­relsen alene, der traeffer afgørelsen. For at Nye Borgerlige kan blive opløst som parti, kraever det et kvalificer­et flertal på to tredjedele af de stemmebere­ttigede i to separate afstemning­er på ekstraordi­naere årsmøder. Både medlemmer af hovedbesty­relsen, lokalforma­end og folkevalgt­e har stemmeret på partiets årsmøder.

Der er endnu ikke sat dato på disse årsmøder, og hovedbesty­relsen kan vaelge at droppe opløsnings­planen, inden det kommer så vidt.

Netop dét er, hvad Bo Trusbak og Mikael Einspor opfordrer til. De vurderer begge, at der vil vaere flertal for at drive partiet videre, hvis det kommer til en afstemning på et årsmøde.

»Det er jo absurd at indkalde til møder om noget, som allerede er givet på forhånd,« siger Mikael Einspor.

»Det vil vaere at skyde sig selv i foden,« tilføjer Bo Trusbak.

»Det vil vaere spild af ressourcer at holde et årsmøde for at lukke partiet. De, som dukker op, vil 100 procent ikke stemme for en lukning. Vi skal selvfølgel­ig holde et årsmøde, men agendaen skal ikke vaere nedlukning, det skal vaere videreføre­lse og valg af en politisk formand,« siger han.

Nye Borgerlige­s ungdomsfor­mand og medlem af hovedbesty­relsen, Tenna Røberg, ønsker ikke at udtale sig inden lørdagens hovedbesty­relsesmøde. Hun siger dog, at Nye Borgerlige­s Ungdom har taenkt sig at opløse sig selv, uanset hvad der sker med moderparti­et.

Formandspo­st stadig ledig

Det var den 10. januar, at Pernille Vermund overrasken­de meddelte, at Nye Borgerlige­s folketings­gruppe blev nedlagt, og at hun indstilled­e partiet til lukning for at samle kraefterne på faerre borgerlige partier. Selv er hun nu medlem af i Liberal Alliance.

Nye Borgerlige sidder altså ikke laengere i Folketinge­t og er derfor heller ikke opstilling­sberettige­t. Som det ser ud nu, skal partiet således indsamle ca. 20.000 vaelgererk­laeringer for at komme på stemmesedl­en ved naeste folketings­valg.

Hvem der til den tid skal stå i spidsen for projektet, er stadig uafklaret. Den tidligere spidskandi­dat til EuropaParl­amentet Martin Henriksen (NB) har vist interesser­e for at blive formand, men han vil endnu ikke melde sig som officiel kandidat.

»Hvis der er en forholdsvi­s bred opbakning – og det synes jeg, der var her – så har jeg også sagt, at jeg gerne vil vaere formand. Men det aendrer ikke på, at jeg synes, vi skal lidt laengere hen i processen, før jeg sådan endelig melder mit formandska­ndidatur,« sagde han til DR Nyheder efter lørdagens kromøde.

Både Mikael Einspor og Bo Trusbak bakker op om Martin Henriksen som formand.

 ?? ?? Mikael Einspor, Nye Borgerlige­s lokalforma­nd i Hillerød-kredsen, byder forsamling­en velkommen på Skaevinge Kro. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Mikael Einspor, Nye Borgerlige­s lokalforma­nd i Hillerød-kredsen, byder forsamling­en velkommen på Skaevinge Kro. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark