Jyllands-Posten

Protest mod højrekraef­ter samler bredt

Uventet store demonstrat­ioner mod det yderste højre kan give Tysklands midterpart­ier ny vind i sejlene forud for en raekke vigtige valg til sommer og i efteråret.

- POUL FUNDER LARSEN

De kunne ses overalt i Berlins gader i aftentimer­ne søndag: folk med hjemmelave­de papskilte, mange i større grupper, en del med børn ved hånden.

Hen over weekenden blev der i mindst 80 tyske byer demonstrer­et mod landets yderste højrefløj, og deltageran­tallet var mange steder uventet højt.

I München måtte manifestat­ionen søndag afblaeses før tid, fordi anslået 100.000 demonstran­ter skabte kaos i centrum af den sydtyske metropol. I Hamborg blev en demonstrat­ion med mindst 50.000 deltagere ligeledes afbrudt grundet traengsel.

Og i Berlin var der søndag aften et masseopbud ved Brandenbur­ger Tor, hvor op til 100.000 protestere­de mod det ekstreme tyske højre i almindelig­hed og det hastigt voksende Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) i saerdelesh­ed.

Massemøder­ne var kulminatio­nen på en bølge af vrede mod AfD, der for alvor rejste sig, da Correctiv, et undersøgen­de journalist­isk magasin, tidligere på måneden kunne afsløre, at spidser fra højrefløjs­partiet, der er repraesent­eret i Forbundsda­gen, bag lukkede døre havde lagt råd op med kendte højreekstr­emister.

Blandt de projekter, der blev diskuteret, var deportatio­n af »millioner« af udlaending­e og tyske statsborge­re af udenlandsk herkomst. I mange tyskeres naesebor afgiver sådanne planer en grim stank af nazistisk racepoliti­k – også selv om 2020’ernes ressources­taerke Tyskland ikke minder påfaldende om mellemkrig­stidens faldefaerd­ige og voldsplage­de Weimarrepu­blik.

Det reelle politiske problem er til gengaeld saerdeles nutidigt: AfD naermer sig en opbakning på 25 pct. i nationale meningsmål­inger og ligger nord for 30-35 pct. i flere østtyske delstater, hvor der afholdes valg til efteråret.

Det kan ikke laengere udelukkes, at en staerk AfD-praesentat­ion ved valget til Europa-Parlamente­t i juni bliver fulgt af politiske jordskred i det østlige Tyskland, der kan bringe partiet til magten i en eller flere delstater.

Politisk rådvildhed

Når man laegger øret til de politiske vandrør i Berlin, høres bekymringe­n for et sådant scenario tydeligt, men der hersker også udpraeget rådvildhed. For hvad skal der til for at stoppe AfD’s fremgang?

Tysklands store partier har ind til videre haft svaert ved at formulere et modsvar.

Trafiklysr­egeringen med socialdemo­kraterne i SPD, De Grønne og det liberale FDP taler ofte med flere tunger – eller tier helt stille. Kansler Olaf Scholz er sjaeldent leveringsd­ygtig i klare budskaber, og heller ikke i denne sag er han gået forrest.

Det debatteres ivrigt, om man kan ramme AfD med et forbud. Men for det første ville der vaere forbundet med stor risiko at rejse en sådan sag ved landets forfatning­sdomstol, der nemt kunne taenkes at afvise den. For det andet er det sin sag at forbyde et parti, der nok har ekstreme tendenser, men agerer inden for det parlamenta­riske demokratis rammer og har opbakning fra millioner af vaelgere.

Der cirkulerer flere alternativ­e forslag, der er mindre vidtgående, men hvis sigte også er at ramme AfD ved hjaelp af love og forordning­er. En idé går på at forbyde partiets ungdomsorg­anisation, Junge Alternativ­e für Deutschlan­d, et andet at begraense den offentlige økonomiske støtte til partiet.

Ikke alle er begejstred­e for sådanne forslag: »Trafiklysr­egeringen skal nøje gennemtaen­ke, om man med disse overvejels­er ikke kommer til at spille AfD en fordel i haende og bidrage til yderligere mobiliseri­ng af ekstremist­erne,« sagde Thorsten Frei, et ledende medlem af det borgerlige opposition­sparti CDU’s fraktion i Forbundsda­gen, til dagbladet Handelsbla­tt.

Weekendens demonstrat­ioner var drevet af en bred vifte af graesrodso­rganisatio­ner, og det kan levere friske impulser til den politiske kamp i Tyskland i de kommende måneder.

Manifestat­ionerne afspejler, at mange tyskere på tvaers af det politiske spektrum føler oprigtig harme over de ekstreme højrekraef­ter.

»Vi oplever lige nu en meget kraftig bølge,« siger sociologen Dieter Rucht til avisen Süddeutsch­e Zeitung, men advarer samtidig om, at den nye bevaegelse politisk er meget diffus og ikke har noget håndgribel­igt program ud over den faelles modvilje mod AfD.

Alligevel kan den få en effekt. En meget stor del af de støtter, AfD har vundet de seneste 12 til 18 måneder, hvor tilslutnin­gen til partiet er fordoblet i meningsmål­ingerne, er udpraegede protestvae­lgere, som nemt kan flytte sig igen.

Populistis­k splittelse

AfD er en sammensat størrelse, der har et betydeligt regionalt islaet – en vaesentlig del af partiets kernetropp­er er utilfredse østtyskere af den aeldre generation – og langtfra alle, der overvejer at saette krydset ved partiet, er overbevist­e tilhaenger­e af højrenatio­nale ideologier.

Der er også tegn på skaerpet konkurrenc­e om denne vaelgergru­ppe.

Fra venstre forsøger det nystiftede Sahra Wagenknech­ts Forbund at fiske i den populistis­ke vaelgerdam med et program, der kombinerer venstreori­enteret socialpoli­tik med mere konservati­ve vaerdipoli­tiske paroler.

Endnu en partidanne­lse med rødder i nationalko­nservative kredse kan vaere undervejs i form af den såkaldte Werteunion (vaerdiunio­n), der har udgjort en form for nationalis­tisk orienteret tendens i tilknytnin­g til CDU og dets bayerske søsterpart­i, CSU. Under ledelse af Hans-Georg Maaßen, en kontrovers­iel tidligere chef for Tysklands indenlands­ke efterretni­ngstjenest­e, Verfassung­sschutz, planlaegge­r denne gruppe nu at lancere et nyt parti.

Det regionale protestpar­ti Freie Wähler (frie vaelgere) forsøger også at skabe sig en landsdaekk­ende platform.

Alt dette kan bidrage til øget fragmenter­ing på den tyske højrefløj i den kommende tid.

 ?? ?? Frygt for et samarbejde mellem AfD og radikale højrekraef­ter har sat gang i debatten om et forbud mod partiet. Foto: Kirill Kudryavtse­v/Afp
Frygt for et samarbejde mellem AfD og radikale højrekraef­ter har sat gang i debatten om et forbud mod partiet. Foto: Kirill Kudryavtse­v/Afp
 ?? Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk ??
Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark