Jyllands-Posten

Så kommer afgørelsen­s time – og det ser ikke godt ud for Nikki Haley

Kun få timer før primaerval­get i New Hampshire går målingerne den forkerte vej for Nikki Haley. Men kan hun alligevel levere miraklet?

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE Lad os vaere aerlige og sige det, som det er.

På dagen, hvor republikan­erne afgør, hvem der skal vaere deres kandidat til praesident­valget i 2024, er en uhyggelig og også temmelig dramatisk tendens begyndt at manifester­e sig mere og mere tydeligt i raeset mellem Donald Trump og hans hovedmodst­ander ved primaerval­get, USA’s tidligere FN-ambassadør Nikki Haley.

Måling efter måling viser, at selv om Nikki Haley de seneste uger naesten har fordoblet sit stemmetal i New Hampshire, har hendes hovedmodst­ander, Donald

Trump, samtidig gjort det, der naermest burde vaere umuligt.

Han er gået frem og dermed burde al håb for Nikki Haley vel allerede vaere slukket. For hvis Donald Trump fortsat aeder sig ind på de republikan­ske vaelgere, burde primaerval­get tirsdag vel vaere afgjort?

Meget tyder på, at det udmaerket kan vise sig at vaere sådan. Men der er stadig et halmstrå, som Nikki Haley nu knytter alle sine forhåbning­er til: Miraklet fra det republikan­ske primaerval­g i 2000.

Dengang opnåede republikan­eren John McCain så mange uafhaengig­e stemmer i New Hampshire, at han på mirakuløs vis vandt over USA’s senere praesident, storfavori­tten George W. Bush.

En lignende sejr denne gang vil vaere intet mindre end et chok og vil forud for primaerval­get i hendes egen hjemstat, South Carolina, potentielt set kunne slynge hende direkte tilbage i kampen om at blive Republikan­ernes naeste praesident­kandidat.

Problemet er blot, at hvis det skal ske, skal Nikki Haley ikke blot sikre sig hovedparte­n af de uafhaengig­e stemmer. Hun skal også begynde at stjaele stemmer fra Donald Trump. Og med så kort tid tilbage til valget er der mange, der tror, at den opgave er umulig.

Dropper kandidatur

Søndag meldte Floridas guvernør, Ron DeSantis, at han dropper sit kandidatur til praesident­valget i 2024 og i stedet bakker op om Donald Trump. Det sker efter en kaotisk valgkampag­ne, der aldrig rigtig kom op i gear. Med Ron DeSantis’ melding er valget nu en de facto kamp mellem Nikki Haley og Donald Trump.

Nikki Haley har tidligere sagt, at det er sådan, hun helst vil have det. Men så laenge vaelgerne stadig flokkes om Donald Trump, har hun et problem.

Det konstatere­de flere af hendes egne vaelgere allerede mandag, hvor de kritisered­e hende for at have vaeret alt for blid over for Donald Trump. De mener, at hun i langt højere grad skulle have markeret, at hun er en anderledes kandidat end den tidligere praesident.

Det er hun først for alvor begyndt på i slutspurte­n.

Nu spørger flere sig selv, om det er for sent. For hvis man ikke fra starten tager fløjlshand­skerne af for at knuse Donald Trump, har man på forhånd tabt, lyder det.

For Donald Trump ser vejen mere klar ud. Han øjner allerede nu en knusende sejr over Nikki Haley i New Hampshire. Det sagde han søndag under et valgstaevn­e i Rochester i ”The Granite State”:

»Det burde vaere enden på det,« sagde han til stor begejstrin­g for sine mange tilhaenger­e.

Spørgsmåle­t er, hvad der så vil ske. Mange spekulerer allerede nu i, at Nikki Haley vil traekke sig, hvis hun ikke vinder i New Hampshire eller får et så solidt resultat, at hun stadig ser ud til at have en chance. Naeste stop er Nevada og de amerikansk­e jomfruøer. Herefter venter South Carolina, hvor Donald Trumps ekstremt brutale valgmaskin­e allerede er i fuld sving.

Sådan er de kolde fakta før valget tirsdag i New Hampshire.

Der skal et mirakel til som det i 2000. Ellers er det formentlig slut for Nikki Haley og dem, der til det sidste håbede på, at hun kunne vinde.

 ?? ?? USA's tidligere praesident Donald Trump (tv.) og hans egen tidligere FN-ambassadør Nikki Haley (th). Foto Eduardo Munoz Alvarez og Christian Monterrosa, AFP.
USA's tidligere praesident Donald Trump (tv.) og hans egen tidligere FN-ambassadør Nikki Haley (th). Foto Eduardo Munoz Alvarez og Christian Monterrosa, AFP.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark