Jyllands-Posten

DeSantis leverede opskriften på, hvordan man ikke vinder et amerikansk praesident­valg

Fra start til slut gik det galt for Ron DeSantis, der i foråret 2023 blev anset for at vaere den største trussel mod Donald Trump.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

150 mio. dollars, lige godt en milliard kr., kom eventyret i alt til at koste, da Floridas guvernør fuld af fortrøstni­ng meldte sig ind i kampen om at blive USA’s naeste praesident.

Men søndag sluttede festen for Ron DeSantis, der trods sin popularite­t i sin solbeskinn­ede hjemstat floppede faelt fra første faerd.

Den 45-årige politiker er i dag kvalificer­et til at skrive en håndbog om, hvad man ikke skal gøre for at vinde et amerikansk praesident­valg.

Hver eneste af de 23.000 stemmer, Ron DeSantis fik i primaerval­gkampens første opgør i Iowa, kostede kandidaten og hans valgorgani­sationer 10.000 kr., fremgår det af en optaelling fra dataindsam­leren AdImpact.

Det er ikke usaedvanli­gt. Selv om Donald Trump til sammenlign­ing betalte naesten fem gange mindre pr. styk for sine 56.000 stemmer, spenderede Nikki Haley på tredjeplad­sen endnu mere pr. stemme end DeSantis.

Men med sine høje udgifter beviste DeSantis en gammel sandhed i amerikansk politik: Det er dyrt at føre valgkamp, men penge er ikke nok.

Forsøget på at støde Trump fra tronen blev bragt til en brat afslutning, da DeSantis søndag efter rådslagnin­g med sin kone og med de største donorer valgte at traekke sig, før det hele blev for pinligt.

Indtil da havde hans valgkamp vaeret ramt af kaos.

Det hele begyndte ellers så lovende. Da DeSantis i 2022 blev genvalgt som guvernør, matchede hans popularite­t i nogle meningsmål­inger Trumps.

Men det varede meget laenge, før guvernøren meldte sig som praesident­kandidat, hvilket gav Trump masser af tid til at forberede modangrebe­t.

Da DeSantis endelig i slutningen af maj 2023 besluttede sig, valgte han ikke at lade sig hylde omgivet af familie og tilhaenger­e, som der er tradition for, men derimod at erklaere sit kandidatur i en livetransm­itteret samtale med milliardae­ren Elon Musk på det sociale medie X, det tidligere Twitter.

Det blev en katastrofe. Hele arrangemen­tet druknede i afbrydelse­r, nedbrud og tekniske fejl. DeSantis blev til grin.

Masser af dollars

Penge var der ellers nok af i begyndelse­n. I tv-reklamer og på møder lancerede den flotte guvernør med den perfekte amerikansk­e familie sig som fremtidens republikan­er, der ville overhale Trump højre om.

Millioner af dollars strømmede ind til hans egen valgorgani­sation og navnlig til hans støtteorga­nisation, Never Back Down, (giv aldrig op, red.) I løbet af de første 24 timer efter at have meldt sig til kampen, rejste DeSantis 55 mio. kr., og et overskud på over en halv mia. kr. fra hans guvernørva­lgkamp blev føjet til.

Kampagnen gjorde regning uden Trump. Ved enhver lejlighed beskyldte den tidligere praesident sin modstander for at vaere en forraeder, eller han gjorde tykt grin med alt fra DeSantis ansigtsudt­ryk til hans navn.

Det har altid vaeret Trumps taktik, og i meningsmål­ingerne virkede den også på guvernøren fra Florida.

DeSantis arbejdede ellers hårdt. I Iowa besøgte han stort set hver en flaekke. Hans strategi byggede ifølge New York Times på en formodning om, at der er tre slags republikan­ere: Dem, der altid vil støtte Trump, dem, der aldrig vil, og så dem, han satsede på: gruppen, der godt kan lide Trump, men som er klar til en yngre og mindre belastet generation.

Krig mod Disney

Men igennem hele valgkampen skyede han pressen, og han virkede akavet i direkte kontakt med vaelgerne.

Pengene fra store donorer fossede ud omtrent lige så hurtigt, som de kom ind. DeSantis brugte kaempemaes­sige beløb på tv-reklamer, men uden virkning i meningsmål­ingerne.

De store donorer kørte traet i en kandidat, der ikke viste samme slagkraft, som da han som guvernør sendte migranter på en enkeltbill­et til de riges legeplads Martha’s Vineyard for at gøre opmaerksom på problemet med illegale indvandrer­e.

Nogle donorer blev forargede allerede i marts sidste år, da han kaldte Ruslands invasion af Ukraine for en »territoria­lstrid«. Samtidig kørte han en negativ kampagne og kastede sig ud i en kulturkrig mod ikke mindst Walt Disney-koncernen og store medier.

Han kaempede hårdt for at vinde de staerkt konservati­ve hvide evangelisk­e vaelgere og strammede reglerne for abort i Florida ved at saette graensen til seks uger inde i graviditet­en. Et tidspunkt, hvor mange kvinder endnu ikke ved, at de er gravide. Kulturkamp­en mod såkaldte wokeidéer omfattede også fjernelse af skolebøger, der talte om systemisk racisme i USA.

Mens de kristne vaelgere stadig foretrak Trump, mistede DeSantis velhavende donorer og overlod de mere moderate republikan­ske vaelgere til Nikki Haley.

Interne problemer sled hans valgorgani­sation op. Det demonstrer­ede ikke just kontrol, da DeSantis i slutningen af juli fyrede en tredjedel af sine rådgivere og medarbejde­re. En af dem blev fyret, da han på de sociale medier udsendte en video med et nazistisk symbol. Blot en ud af en raekke bizarre videoer, hvor DeSantis bl.a. gik til angreb på hele LGBTQ+segmentet.

Da valgkampen nåede til Iowa, havde støtteorga­nisationen Never Back Down allerede fyret sine tre første direktører.

Efter en skuffende andenplads i Iowa var der lavvande i kassen og ikke nok til en massiv tv-kampagne i New Hampshire. Allerede før DeSantis trak sig, talte Trump om ham i datid med et »må han hvile i fred«. Den tidligere praesident lovede samtidig at begrave øgenavnet “DeSanctimo­nious” (sanctimoni­ous er skinhellig på engelsk red.), som har fulgte Ron DeSantis i hele valgkampen.

»Det navn er officielt gået på pension,« sagde Trump i New Hampshire.

 ?? ??
 ?? ?? Floridas guvernør, Ron DeSantis, opgav søndag at blive USA's praesident. I denne omgang. Foto: Randall Hill/Reuters
Floridas guvernør, Ron DeSantis, opgav søndag at blive USA's praesident. I denne omgang. Foto: Randall Hill/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark