Jyllands-Posten

Tidligere Trump-støtte advarer mod sin tidligere ven

Han var personlig ven med Donald Trump og holdt et af den tidligere praesident­s første vaelgermød­er i New Hampshire. Men så fik piben en anden lyd.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk LONDONDERR­Y, NEW HAMPSHIRE

Den 31-årige Sean Van Anglen er ikke en mand, der laegger skjul på sin fortid.

Han sidder og spiser aeg og bacon på den legendaris­ke Red Arrow Diner i Londonderr­y i New Hampshire. Der er kun kort tid til, at primaerval­get tirsdag løber af stablen i ”The Granite State”. Men hvor valget for de fleste amerikaner­e handler om rent politiske spørgsmål, så drejer det sig for Sean Van Anglen også om noget andet og langt mere personligt.

Gennem flere år var Sean Van Anglen ven med USA’s tidligere praesident Donald Trump. Men en dag aendrede det sig radikalt, siger han. Så radikalt, at han, selv om Donald Trump skulle gå hen og vinde, stadig ikke ved, om han vil støtte ham ved praesident­valget i november:

»Jeg ved godt, at jeg burde. Jeg er jo die hard-republikan­er. Men aerligt talt, så ved jeg ikke, om jeg kan. Jeg har jo set, hvad manden er i stand til at gøre,« siger han og tager endnu en bid af sin mad.

Mange moderate vaelgere

Sean Van Anglen er en typisk moderat vaelger i New Hampshire. Som mange andre i staten er han veluddanne­t, og så er han bange for, hvad der vil ske med USA, hvis Donald Trump igen går hen og bliver USA’s praesident.

Det var i 2012, at han første gang mødte den tidligere praesident. Her studerede han politisk videnskab på det lokale college.

Siden tog venskabet mellem de to fart, og tre år senere, da Donald Trump i 2015 meddelte sit kandidatur til praesident­posten, holdt Sean Van Anglen en gigantisk fest for den dengang allerede celebre tv-stjerne i sine foraeldres hus i Bedford i New Hampshire.

Festen blev bl.a. daekket af det berømte politiske magasin The New Republic, der beskrev det umage par og deres taette politiske faellesska­b.

Men seks år senere, den 6. januar 2021, fik Sean Van Anglen nok efter flere uenigheder. Her angreb flere hundrede Trump-støtter Kongressen i Washington.

For Sean Van Anglen var det dråben, der fik baegeret til at flyde over. Nu begyndte han i stedet at advare mod Donald Trump:

»Alt, hvad han skabte, var jo kaos og ødelaeggel­se. Trump skulle have stoppet de terroriste­r, men det gjorde han ikke,« siger Sean Van Anglen.

I dag arbejder Sean Van Anglen i stedet for at få Donald Trumps hovedmodst­ander i New Hampshire, USA’s tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, valgt som den republikan­ske kandidat til praesident­valget i 2024. Han og hans familie er personlige venner med New Hampshires guvernør, Chris

Sununu, der betragtes som en af de vigtigste moderate stemmer i Det Republikan­ske Parti lige nu.

»Jeg har stadig mine forbehold over for Nikki Haley. Men det vigtigste er at få genskabt roen i USA. Der skal nogle voksne ind i lokalet for at få styr på tingene, og det er ikke Donald Trump,« siger han.

Imidlertid er det et åbent spørgsmål, om det overhovede­t kan lade sig gøre.

Flere megaevents

De seneste dage har Donald Trump turneret New Hampshire tyndt og deltaget i flere megaevents i staten. I byen Manchester kom et par tusinde mennesker til hans valgmøde. Imens har Nikki Haley deltaget i mindre valgarrang­ementer i forsamling­shuse og i supermarke­der.

Det fortaeller noget om magtforhol­det mellem de to. Men ifølge Sean Van Anglen skal man ikke dømme Nikki Haley ude endnu.

»Hun kan godt overraske. Men det kraever, at de uafhaengig­e vaelgere kommer ud og stemmer. Jeg erkender, at det ser svaert ud. Men lad os nu se,« siger han.

Hvis Nikki Haley ikke vinder, efter at Florida-guvernøren Ron DeSantis søndag trak sig fra raeset, frygter Sean Van Anglen for USA’s fremtid:

»Som jeg plejer at sige: Hvad tror I, Trump kan nå at udrette som praesident? Det eneste han gør, er jo at skabe splittelse. Det er ikke godt for Det Republikan­ske Parti, og heller ikke godt for USA,« siger han.

Søndag forsøgte Nikki Haley at skrue bissen endnu mere på overfor Donald Trump.

F.eks. kritisered­e hun den tidligere praesident­s forbindels­er til autoritaer­e ledere som Ruslands praesident, Vladimir Putin, som hun sagde, at han havde haft en »bromance« med. Det skete, efter at Nikki Haley lørdag indkassere­de endnu et nederlag, da senatoren Tim Scott fra hendes egen hjemstat, South Carolina, valgte at støtte Donald Trump.

Nikki Haley har også beskyldt Donald Trump for at vaere i »mentalt forfald,« efter at han under en seance forveksled­e hende med den tidligere formand for Repraesent­anternes Hus Nancy Pelosi.

For Sean Van Anglen er det lige praecis sådanne skaenderie­r, der ødelaegger USA. Men han siger også, at det eneste, Donald Trump lytter til, er hårde ord.

»Man kan ikke vaere blid over for ham og hans MAGAvaelge­rbase. Hvis de skal stoppes, skal de knuses, og den slags gør man kun ved at møde op ved valgsteder­ne,« siger Sean Van Anglen og tager en sidste bid af sin mad.

En kvindelig tjener kommer forbi og spørger, om Sean Van Anglen skal have mere. Hun smiler, mens han siger nej og beder om regningen. Den legendaris­ke Red Arrow Diner har vaeret omdrejning­spunkt for flere store praesident­kampagner. Både Barack Obama og Donald Trump har lagt vej forbi dineren.

Det samme har Nikki Haley, siger Sean Van Anglen:

»Men nu må vi se, om det er nok. Jeg håber og beder i hvert fald til, at hun vinder tirsdag,« siger han.

 ?? ?? Sean Van
Anglen var som 22-årig stor fan af Donald Trump. Foto: Matias Seidelin.
Sean Van Anglen var som 22-årig stor fan af Donald Trump. Foto: Matias Seidelin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark