Jyllands-Posten

Dansk fregat kan blive indrullere­t i ny militaermi­ssion, som EU er på vej med i Det Røde Hav

Både Belgien og Holland har allerede lovet at sende krigsskibe til Det Røde Hav, hvor de som en del af en kommende EU-mission skal beskytte skibssejla­dsen mod den militante og Iran-støttede Houthibeva­egelse.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Målet må vaere at etablere en europaeisk mission, som kan blive operatione­l hurtigst muligt. ANTONIO TAJANI, UDENRIGSMI­NISTER, ITALIEN

Den danske fregat, som regeringen vil sende afsted til en amerikansk ledet operation i Det Røde Hav, kan i løbet af kort tid komme til at sejle under ”EU-flag” på en ny militaermi­ssion, som lige nu er under forberedel­se i Bruxelles.

Afskaffels­en af det danske forsvarsfo­rbehold i 2022 har banet vejen for Danmarks deltagelse i EU’s militaere missioner. Og meget tyder på, at statsminis­ter Mette Frederikse­ns (S) regering lige nu går efter at få placeret

Danmark som en aktiv bidragyder i det europaeisk­e forsvarssa­marbejde.

Det skridt kan ifølge iagttagere vise sig at blive vigtigt for Danmark senere i år, når flere europaeisk­e topposter skal besaettes midt i en tid, hvor EU presses af krige og konflikter i både syd og øst.

Mette Frederikse­n, der sidste år blev naevnt som en mulig ny generalsek­retaer for Nato, er så sent som i denne måned igen i flere internatio­nale medier blevet bragt i spil til en EU-toppost. Hun har afvist at kommentere spekulatio­nerne.

Åbner for EU-mission

I regeringen­s beslutning­sforslag om fregatten, som onsdag skal behandles første gang i Folketinge­t, fremgår det direkte i teksten, at det udsendte danske krigsskib kan blive en del af den »muligt kommende EU-ledede sømilitaer­e mission i området«.

Det betyder, at hvis et flertal i Folketinge­t siger ja til at sende fregatten i kamp mod den militante Houthi-bevaegelse

i Det Røde Hav, godkender flertallet samtidig, at krigsskibe­t senere kan flyttes over til EU-missionen, som mandag blev drøftet af EU’s udenrigsmi­nistre i Bruxelles.

Som udgangspun­kt skal fregatten ellers indgå i den USA-ledede Operation Prosperity Guardian (OPG) i Det Røde Hav. Den operation har til formål at sikre retten til fri sejlads gennem Det Røde Hav, Bab al-Mandab-straedet og Adenbugten.

Hvis fregatten senere rykkes til EU-missionen, vil den dog vaere underlagt de samme rammer, understreg­er regeringen.

»Indsaettel­se af det danske bidrag i en mulig ny EU-mission vil vaere under forudsaetn­ing af, at opgaver og mandat ikke adskiller sig fra OPG’s og vil have samme varighed og magtanvend­elsesmanda­t,« hedder det i beslutning­sforslaget.

Den danske fregat skal overvåge, beskytte og ledsage skibssejla­dsen i området, som er under daglig beskydning af Houthi-oprørere. Militaerbi­draget fra Danmark består bl.a. af op til 175 personer, militaerpo­liti, tolke og en maritim helikopter.

Fregatten er udstyret med et mandat til at forsvare både sig selv, civile skibe og andre allierede i den maritime operation. Missionen er dog en ren forsvarsmi­ssion, og fregatten er derfor ikke en del af de angreb, som USA og Storbritan­nien foretager mod houthierne­s baser i Yemen.

EU nøler med beslutning

Både Belgien og Holland har meddelt, at landene er klar til at sende krigsskibe afsted til EU-missionen, som er under forberedel­se. De praecise rammer for missionen er dog stadig uklare, og diplomater forventer, at en aftale først vil falde endeligt på plads, når EU’s udenrigsmi­nistre mødes naeste gang, den 19. februar.

Langsommel­igheden sker til trods for, at houthierne siden november har angrebet handelsski­be med droner og missiler i en protest mod Israels bombardeme­nter mod Hamas i Gazastribe­n. Italiens udenrigsmi­nister, Antonio

Tajani, har forsøgt at presse på for en hurtigere beslutning.

»Målet må vaere at etablere en europaeisk mission, som kan blive operatione­l hurtigst muligt,« sagde Tajani forud for mandagens udenrigsmi­nistermøde i Bruxelles.

Italien har foreslået, at EU udvider operations­området for en af de allerede eksisteren­de maritime operatione­r i området i stedet for at etablere en helt ny mission.

Den eksisteren­de operation Agenor har f.eks. til formål at beskytte den frie sejlads i Hormuzstra­edet og kan muligvis udvides. EU er også militaert til stede med operation Atalanta, hvis operations­område også omfatter Det Røde Hav, Bab al-Mandab-straedet, Adenbugten og nordvestli­ge dele af Det Indiske Ocean. Problemet er, at operation Atalanta handler om bekaempels­e af pirateri og vaebnet røveri til søs, og angrebene fra Houthi-bevaegelse­n i Yemen kan ikke håndteres inden for det nuvaerende mandat.

 ?? ?? Onsdag behandler Folketinge­t beslutning­sforslag om at sende en dansk fregat på mission i Det Røde Hav. Her ses fregatten ”Esbern Snare”. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck
Onsdag behandler Folketinge­t beslutning­sforslag om at sende en dansk fregat på mission i Det Røde Hav. Her ses fregatten ”Esbern Snare”. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark