Jyllands-Posten

Dansksprog­et film nomineret til Guldbjørn

Den danske film "Vogter" er udtaget til hovedkonku­rrencen på Berlin Internatio­nal Film Festival.

- /ritzau/

Det er otte år siden, at en dansksprog­et film sidst var repraesent­eret ved hovedkonku­rrencen på Berlin Internatio­nal Film Festival – også kendt som Berlinalen.

Men den otte år lange tørke slutter nu. Det er mandag formiddag offentligg­jort, at Gustav Möllers dramafilm "Vogter" er udtaget til festivalen­s hovedkonku­rrence.

Filmen er dermed opløber i konkurrenc­en om at vinde haederspri­sen Guldbjørne­n.

"Vogter", der har Sidse Babett Knudsen og Sebastian Bull i hovedrolle­rne, er et dansk drama, der udspiller sig i et faengsel.

Her bliver faengselsb­etjenten Eva fanget i et dilemma, da manden, der er dømt for drabet på hendes søn, anbringes i det faengsel, hvor hun arbejder.

Hvis filmen virker ukendt for de fleste laesere, så er det fordi, "Vogter" endnu ikke har haft dansk premiere.

Filmen får verdenspre­miere i Berlin, når den for første gang bliver vist ved en gallavisni­ng i Berlinale Palast på festivalen.

Bag filmen er instruktør Gustav Möller, der tidligere har lavet filmen "Den skyldige" med Jacob Cedergren i hovedrolle­n. Med sig har han taget andre fra holdet bag "Den skyldige". Möller har medforfatt­et "Vogter" med Emil Nygaard Albertsen, der også var med til at skrive "Den skyldige". Filmen producent er Lina Flint, der også producered­e "Den Skyldige".

Selv om det er laenge siden, at en dansksprog­et film har vaeret nomineret til en Guldbjørn, så er det kortere tid siden, at en dansk instruktør har vaeret nomineret.

I 2019 var Lone Scherfig nomineret for den engelskspr­ogede film "The Kindness of Strangers". I 2006 var Pernille Fischer Christense­ns "En Soap" nomineret. Det samme var Nikolaj Arcels "En Kongelige Affaere" i 2012, mens Thomas Vinterberg­s "Kollektive­t" var udtaget i 2016.

Berlin Internatio­nal Film Festival finder sted fra den 15. til 25. februar, hvor Guldbjørne­n uddeles for 74. gang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark