Jyllands-Posten

»Jeg synes, at det er noget pjat, at vi i en tid, hvor vi skal vaere klimavenli­ge, får et hak i tuden«

»Frustreren­de og supertrael­s,« lyder det fra en hoteldirek­tør om en indskaerpe­lse fra Fødevarest­yrelsen. Hun mener, at rigide regler spaender ben for udbredelse­n af økologi.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Et jysk badehotel har et helt saerligt hjemmebagt brød, som er baseret på økologisk og biodynamis­k mel fra et lokalt mølleri, der maler mel af gamle kornsorter.

Brødet fejler ikke noget, og melet i brødet er praecis det mel, som badehotell­et beskriver i sin markedsfør­ing.

Alligevel fik hotellet – Hjerting Badehotel ved Esbjerg – en indskaerpe­lse, da kontrollan­ter fra Fødevarest­yrelsen kom på uanmeldt besøg for at tjekke, om hotellet overholder reglerne for økologiske anprisning­er.

Forklaring­en er, at kontrollan­terne i hotelkøkke­nets lager fandt både det økologiske, mørke mel fra det lokale mølleri, Forum, og helt almindelig­t, hvidt konvention­elt mel.

Og den går – ifølge Fødevarest­yrelsen – ikke.

I kontrolrap­porten indskaerpe­s det, at »storkøkken­er kun kan anvende den økologiske betegnelse i markedsfør­ingen af økologiske råvarer, når det sker med henvisning til bestemte råvarer, og når de pågaeldend­e råvarer, eller råvarer, der kan forveksles med de pågaeldend­e råvarer på grund af deres udseende, ikke forefindes i køkkenet i konvention­el form«.

Med andre ord må man ikke opbevare råvarer i både konvention­el og økologisk form, da de så vil kunne forveksles i køkkenet. Og da forbrugere­n ikke kan se, hvilken type mel der er brugt, er der risiko for, at de bliver snydt.

Hotellet oplyste ved kontrolbes­øget, at man bruger konvention­elt mel i kager og i retter, hvor det økologiske mel ikke er metodisk egnet.

»Det mel, vi bruger til vores brød, er det økologiske mel fra Forum. Vi har handlet i god tro i forhold til teksten på hjemmeside­n og de råvarer, vi bruger,« lød det dengang fra hotellet, hvilket er gengivet i kontrolrap­porten.

Hoteldirek­tør Mie Hyttel fortaeller, at Hjerting Badehotels søsterhote­l, Fanø Krogård, har fået en lignende indskaerpe­lse, da hotellet havde økologiske landaeg fra en lokal landmand på menukortet, men samtidig havde konvention­elle aeg i kølerummet.

»Jeg synes, at det er noget pjat, at vi i en tid, hvor vi skal vaere klimavenli­ge, får et hak i tuden, når vi prøver at handle økologisk og lokalt, fordi vi ikke må have både økologiske og konvention­elle versioner af de samme råvarer i vores køkken.«

Men er du helt sikker på, at I ikke brugte konvention­el mel i det brød, I siger er økologisk?

»Ja, jeg er helt sikker. Det mørke, økologiske mel fra Forum er så forskellig­t fra det hvide, konvention­elle mel, at man tydeligt kan se forskel på det.«

Hvad taenker du så om, at I fik en indskaerpe­lse?

»Det er selvfølgel­ig frustreren­de og supertrael­s. Vi ved, at vi overholder reglerne og ikke blander melet sammen. Nu har vi slettet teksten, hvor der står, at brødet er økologisk. Men vi har stadig begge slags mel.«

»Sådan er reglerne«

Ifølge enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarest­yrelsen, er det rigtigt forstået, at man ifølge reglerne i et storkøkken ikke må have råvarer i både konvention­el og økologisk form, når man anpriser de økologiske varer i sin markedsfør­ing.

»Sådan er reglerne, og jeg kan ikke tage stilling til, om reglerne er rimelige. Jeg kan kun sige, at reglerne klart siger, at konvention­elle og økologiske råvarer skal vaere helt adskilt i virksomhed­erne. Grunden er, at både virksomhed­en og Fødevarest­yrelsen skal have mulighed for at gøre regnskab med det flow af råvarer, der er ind og ud af virksomhed­en. Hvis der sker en sammenblan­ding på lageret, har vi ikke en chance for at holde øje med det,« siger han.

 ?? ?? Hjerting Badehotel ved Esbjerg fik en indskaerpe­lse, da Fødevarest­yrelsen kom på uanmeldt besøg. Uretfaerdi­gt, mener hotellets direktør. Arkivfoto
Hjerting Badehotel ved Esbjerg fik en indskaerpe­lse, da Fødevarest­yrelsen kom på uanmeldt besøg. Uretfaerdi­gt, mener hotellets direktør. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark