Jyllands-Posten

Pragmatism­e, påståeligh­ed eller bare påfaldende dumt

-

Da Rusland angreb Ukraine i februar 2022, var Danmarks udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod (S), ifølge eget udsagn ikke i tvivl om, at Danmark skulle stå i allerforre­ste raekke, når det gjaldt kritik af Putin. I hans optik måtte der ikke vaere en spraekke af tvivl om, hvor Danmark var placeret.

Den linje har vist sig ved, at Danmark er blandt de allerstørs­te bidragyder­e, når det gaelder militaer udrustning af Ukraine: Såvel Leopardkam­pvogne som F-16-kampfly er på listen over danske donationer. Også på sanktionss­iden har Danmark befundet sig i den gruppe lande, som gang på gang har vaeret fortaler for at skrue endnu hårdere på knapperne:

»Den danske position er, at vi støtter de hårdest mulige sanktioner,« lød det fra udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) i maj 2023, da EU stod over for at skulle vedtage den 11. sanktionsp­akke mod Rusland.

Nu har Jyllands-Posten afsløret, at udenrigsmi­nisteren i samme måned afviste en indstillin­g fra Center for Dokumentat­ion og Indsats mod Ekstremism­e om at sortliste Moskvapatr­iarkatet, som har taette forbindels­er til praesident Vladimir Putin, og som står bag flere russiskort­odokse kirker i Danmark.

Det er i bedste fald påfaldende. I vaerste fald pinligt. Og dybt betaenkeli­gt, hvis det er udtryk for den pragmatism­e i udenrigspo­litikken, som Lars Løkke Rasmussen (M) har gjort til sit adelsmaerk­e.

Beslutning­en fremstår endnu mere besynderli­g, når man ser på Løkkes reaktion over for de danske virksomhed­er, som fortsat opererer i Rusland. Da det i december 2023 kom frem, at eksporten fra Ecco-sko var steget, bemaerkede Løkke, at myndighede­rne holder nøje øje med, at danske virksomhed­er overholder alle regler i forbindels­e med forretning i Rusland:

»Men det er klart, at virksomhed­erne nøje bør overveje, hvordan de stiller sig – også selvom det er en kompleks og vanskelig situation, de befinder sig i,« lød det fra Løkke til Radio4.

Mon ikke Lars Løkke Rasmussen skulle overveje, hvilke signaler der sendes, når han – tilmed for første gang – har benyttet sin ret til at underkende indstillin­gen fra Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet om at saette ekstremist­iske og antidemokr­atiske kraefter på forbudslis­ten? Hvilke negative udenrigspo­litiske konsekvens­er er det, at Lars Løkke Rasmussen frygter? Flere af Danmarks allierede har sat Moskvapatr­iarkatets overhoved Kirill på sanktionsl­isten, uden at det synes at have udløst voldsomme reaktioner.

Moskvapatr­iarkatet står bag tre mindre russiskort­odokse kirker i Danmark, men intet tyder på, at russiskort­odokse troende i Danmark ikke fortsat ville kunne praktisere deres religion, hvis Danmark fulgte i samme spor. De kan f.eks. bruge den største og mest kendte russiskort­odokse kirke i Danmark – den som ligger i Bredgade i København. Denne kirke er en gren af den russiske udlandskir­ke, der har en grad af autonomi i forhold til Moskvas religiøse magthavere.

Hvilke negative udenrigspo­litiske konsekvens­er er det, at Lars Løkke Rasmussen frygter? Flere af Danmarks allierede har sat Moskvapatr­iarkatets overhoved Kirill på sanktionsl­isten.

i Folketinge­t kraever nu en forklaring fra Lars Løkke Rasmussen, som omvendt haevder, at Udenrigspo­litisk Naevn er blevet grundigt orienteret.

Lars Løkke Rasmussen, som er kendt for til enhver tid at kunne diske op med en overbevise­nde forklaring, der passer til situatione­n, må på den igen og enten give en saerdeles god forklaring på Danmarks position. Eller omgøre sin egen beslutning, så Danmark lever op til sit eget løfte om at vaere blandt dem, der står i allerforre­ste raekke, når det gaelder sanktioner mod styret i Moskva.

Flere partier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark