Jyllands-Posten

Ølst-skandalen kunne måske vaere undgået

- BO VAGNBY Byplanlaeg­ger, fhv. lektor, Aalborg Universite­t, Aalborg

Miljøminis­ter Magnus Heunicke har kaldt situatione­n i Ølst for Danmarks alvorligst­e miljøsag. Det har han fuldstaend­ig ret i.

Én af forklaring­erne går imidlertid helt tilbage til dengang, da Anders Fogh Rasmussen var statsminis­ter, og Lars Løkke Rasmussen var indenrigsm­inister.

I mediernes ”agurketid” i juli 2002 erklaerede et ungt medlem af Venstre, Rikke Hvilshøj, krig mod landets administra­tive myndigheds­opdeling, idet hun udtrykte, at »Venstre vil skille sig af med amterne«, fordi tre skatteopkr­aevende niveauer (stat, amter og kommuner) var ét for meget.

Statsminis­teren forstod budskabet, og allerede ved Folketinge­ts åbning i oktober samme år meddelte han, at man ville nedsaette, hvad der kom til at hedde Strukturko­mmissionen. I kommission­ens betaenknin­g i 2004 anbefalede man, at skatteopkr­aevning i fremtiden kun skulle indkraeves af stat og kommuner. De 14 amter skulle nedlaegges og erstattes af fem regioner med helt andre arbejdsopg­aver end tidligere.

Strukturre­formen, som trådte i kraft i 2007, lagde imidlertid kimen til det planlaegni­ngsdilemma, som i disse dage er blevet afsløret i forbindels­e med jordskredd­et omkring Nordic Waste i Randers Kommune. Nedlaeggel­sen af amterne betød bl.a., at de fysiske regionplan­er blev afskaffet. En aendring, mange planlaegge­re og politikere kraftigt frarådede, da regionplan­en med støtte i planloven kunne gå aktivt ind i regulering og beskyttels­e af landskab og miljø.

Reformen bevarede ganske vist tre administra­tive niveauer, men det midterste lag, regionerne, mistede nu sin vigtige rolle som myndighed, forhandler og maegler i komplekse spørgsmål om arealudnyt­telse, byggeri og udvikling i landdistri­kterne, butiksfors­yning og mange andre vigtige spørgsmål knyttet til beskyttels­e og udvikling af det fysiske miljø.

indebar også, at man rent organisato­risk nedpriorit­erede

Reformen

den fysiske planlaegni­ng, idet man blandt andet nedlagde Miljøminis­teriets Landsplana­fdeling, som hidtil havde spillet en vigtig rolle, når der var kontrovers­ielle udviklings­interesser på spil mellem land og by og mellem forskellig­e egne af landet. Hvis man havde haft et intervener­ende myndigheds­niveau i den bedrøvelig­e miljøsag i Ølst, som kunne have advaret Randers Kommune om de alvorlige risici ved at tillade deponering af store maengder forurenet jord, og hvis man havde kraevet udarbejdel­se af en miljøvurde­ring (vvm-analyse), ville den ulykkelige sag formentlig have vaeret undgået.

kontrafakt­isk nu. Men det rejser spørgsmåle­t om, hvorvidt det er rigtigt og forsvarlig­t stadig at bibeholde den nuvaerende arbejdsdel­ing mellem stat og kommuner, hvor man åbenbart ignorerer, at konkurrenc­en mellem kommuner frister nogle af dem til at gå for mildt frem i potentielt problemati­ske udviklings- og miljøsager? Meget taler for, at der igen er behov for en uafhaengig planmyndig­hed taettere på virkelighe­den og med kompetence­r, som kan vurdere, rådgive og maegle i komplicere­de lokale planlaegni­ngssager.

Det er imidlertid

Meget taler for, at der igen er behov for en uafhaengig planmyndig­hed taettere på virkelighe­den, og med kompetence­r, som kan vurdere, rådgive og maegle i komplicere­de lokale planlaegni­ngssager.

 ?? ?? Meget taler for, at der igen er behov for en uafhaengig planmyndig­hed taettere på virkelighe­den og med kompetence­r, som kan vurdere, rådgive og maegle i komplicere­de lokale planlaegni­ngssager, mener Bo Vagnby. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Meget taler for, at der igen er behov for en uafhaengig planmyndig­hed taettere på virkelighe­den og med kompetence­r, som kan vurdere, rådgive og maegle i komplicere­de lokale planlaegni­ngssager, mener Bo Vagnby. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark