Jyllands-Posten

Fertilitet­sområdet har fyldt alt for lidt

- SÓLBJØRG JAKOBSEN MF, politisk ordfører, (LA)

For mange håbefulde par er det desvaerre en langvarig og vanskelig proces at blive gravid. Det er enormt indgribend­e konstant at skulle stikke sig med medicinske indsprøjtn­inger, at aendre på kvindens cyklus, konstant at have scanninger og konsultati­oner på klinikken, som kan aendre sig med kort varsel.

Fertilitet­sområdet traenger i dén grad til at blive kigget efter i sømmene, så flere par kan få opfyldt deres største drøm om at blive foraeldre.

om at indføre skatteyder­betalt hjaelp til barn nummer to er sympatisk, og dens fokus fortjener ros, men løser ikke de afgørende problemer.

Regeringen­s forslag

Blandt de store problemer er ventetider­ne, og at man i forløbet oplever at blive afmeldt sin behandling grundet kapacitets­mangel, og at tilbuddene til dem, som det ikke lykkedes for, ikke altid er specielt gode.

39.000 fertilitet­sbehandlin­ger. Det kan lyde af meget, men efterspørg­slen er langt større. F.eks. er ventetiden til fertilitet­sbehandlin­g på Rigshospit­alet ca. seks måneder og på Nordsjaell­ands Sygehus mellem fem og seks måneder.

Ventetid er ikke ligefrem fordelagti­g, når det biologisk ur tikker og slider mentalt.

I Liberal Alliance foreslår vi, at fertilitet­sbehandlin­g skal omfattes af behandling­sgarantien. Behandling­sgarantien angiver, at man kan

I 2022 påbegyndte­s

vaelge en privat leverandør, hvis ikke det offentlige sygehus kan foretage behandling­en inden for 30 dage. De 30 dage foreslår vi generelt også, at man dropper og i stedet giver borgeren frit valg fra dag ét.

I dag er fertilitet­sbehandlin­g desvaerre undtaget fra behandling­sgarantien, så man aldrig har ret til skattefina­nsieret privat fertilitet­sbehandlin­g. Det bør aendres fremover.

Vi må dog erkende, at fertilitet­sbehandlin­g er symptombeh­andling af en større problemati­k og ikke bør stå alene. Vi bliver nødt til at se med alvor og mere bredt på den dalende fertilitet og indrette politikken herefter. Vi skal have politisk fokus på årsagerne bag og forebyggen­de løsninger. Samtidig er vi nødt til at have en åben og aerlig, men svaer samtale om de følger, det kan have at vente for mange år på at få børn.

som 17-årig. Nogen vil sige, at det er alt for ungt, men jeg var klar til at blive mor. Andre har passeret 40, når de bliver mødre. Nogen vil sige, at det er alt for gammelt, men så har de nok aldrig mødt en god, nybagt mor i 40’erne.

Kvinder kan blive gode mødre, uanset om de 20, 30 eller 40 år – realiteten er dog, at chancerne er større, når man er yngre. Det er vigtigt, at vi har en samtale om at blive mor – både i en ung og sen alder.

Biologien begraenser os rigeligt – der er ingen grund til, at vi indskraenk­er “fertilitet­svinduet” endnu

Jeg blev selv mor

mere med fordomme om unge og lidt aeldre mødre.

er heldigvis begyndt at få mere opmaerksom­hed.

Sidste år vedtog Folketinge­t en afskaffels­e af den femårige graense for nedfrysnin­g af aeg, og snart skal Folketinge­t tage stilling til partneraeg­donation som følge af et beslutning­sforslag stillet af LA sammen med Alternativ­et. Men jeg savner en mere helhedsori­enteret plan for et meget aktuelt samfundsma­essigt problem, som rammer mange mennesker hårdt.

Fertilitet­sområdet

Jeg håber derfor, at statsminis­terens sympatiske forslag er et udtryk for, at regeringen og resten af Folketinge­ts partier er parate, så flere par kan få opfyldt deres drøm om at blive foraeldre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark