Jyllands-Posten

Topborgmes­tre ser et hul i finansieri­ngen af velfaerden – et hul, der ikke findes

Formandska­bet i KL tegner – med afsaet i økonomen William Baumols tanker – et billede af, at vores velfaerdsm­odel er på vej mod graven. Men de har fået den økonomiske teori galt i halsen.

- GUSTAV ELIAS DAHL Økonom, senioranal­ytiker, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE)

i Jyllands-Posten den 11. januar skriver KL’s formandska­b, Martin Damm og Jacob Bundsgaard, at der er behov for grundlaegg­ende reformer af velfaerdss­amfundet, hvis den offentlige service skal følge med borgernes stigende forventnin­ger i fremtiden. Men de to borgmestre har fået den økonomiske teori galt i halsen.

Damm og Bundsgaard­s bekymring handler om det såkaldte Baumol-problem: Produktivi­tetsfremga­ngen i vareproduc­erende erhverv er typisk højere end i serviceerh­verv, men alligevel har brancherne cirka samme lønfremgan­g.

kan en landmand eller industriar­bejder i dag producere langt flere varer på en arbejdsdag end for 100 år siden, mens en frisør ikke kan klippe vaesentlig­t flere kunder. Men lønningern­e har fulgtes ad. Derfor er prisen på en klipning blevet vaesentlig­t dyrere i forhold til andre varer. Denne problemati­k gaelder også den offentlige sektor, hvis produktion i høj grad består af serviceyde­lser.

Det bliver altså ganske rigtig dyrere at drive den offentlige sektor

For eksempel

over tid. Men de to borgmestre glemmer en vigtig pointe:

Finansmini­steriets fremskrivn­inger indregner allerede både de voksende lønomkostn­inger og borgernes stigende forventnin­ger. Derfor ser vi ikke ind i et finansieri­ngshul for de kommende generation­er.

indregner Finansmini­steriet, at lønningern­e i det offentlige kan stige i takt med lønningern­e i det private – på trods af

For det første

lavere produktivi­tetsfremga­ng.

For det andet er det indregnet, at det offentlige forbrug af varer kan følge med den generelle velstandsf­remgang. Det betyder, at der er råd til at lade forbruget følge med, når der for eksempel udvikles nye og dyrere behandling­smetoder i sundhedsva­esenet, eller når skoleunder­visningen rykker fra tavlekridt til tablets.

For det tredje er det indregnet, at befolkning­stallet vokser, og at en stigende andel vil vaere aeldre

og plejekraev­ende i de kommende årtier.

Bundlinjen er, at de offentlige finanser er overholdba­re, selv når alle de ovenståend­e faktorer er regnet ind. Vi har altså råd til vores velfaerdsm­odel – også i fremtiden. Det er nemlig ikke blot udgifterne til velfaerd, der stiger, i takt med at vi bliver rigere. Det gør skatteindt­aegterne også.

Når de to KL-formaend oplever, at det er svaerere for kommunerne at leve op til borgernes forventnin­ger i dag end i 2010, skyldes det ikke Baumol-problemet. Kommunerne­s problem er snarere, at man ikke har daekket udgiftsbeh­ovet i denne periode. Derfor har borgere – og borgmestre – oplevet velfaerdsf­orringelse­r. Siden 2010 er kommunerne blevet underfinan­sieret med 28,5 mia. kr. i forhold til det neutrale udgiftsbeh­ov, som Finansmini­steriet har opgjort. Det er altså ikke Finansmini­steriet, der har regnet udgiftsbeh­ovet galt, men politikern­e, der ikke har fulgt det. Det er selvsagt noget, der kan maerkes i de kommunale budgetter.

Også Damm og Bundsgaard­s bekymringe­r om voksende brug af private forsikring­er er staerkt overdrevne.

Selvom flere danskere for eksempel har fået en privat sundhedsfo­rsikring det seneste årti, så viste Finansmini­steriet for nylig, at disse forsikring­er kun finansiere­r omkring 2 pct. af sundhedsva­esenet. Et tal, som ikke har rykket sig siden 2010. I øvrigt er det vigtigt at bemaerke, at disse forsikring­er i stor udstraekni­ng finansiere­r en raekke tjenester, som der er brugerbeta­ling på (for eksempel tandpleje, fysioterap­i og psykologbe­handling).

Der er dog én central forudsaetn­ing i Finansmini­steriets beregninge­r, som er afgørende for, at vi har råd til velfaerden i fremtiden: at skattetryk­ket holdes uaendret.

er blevet økonomisk udsultet de seneste år, skyldes det netop, at man aktivt har valgt at bruge pengene på at lempe skatterne i stedet for velfaerd. Den udvikling kan ikke fortsaette, hvis vi vil sikre et velfaerdss­amfund til de naeste generation­er.

Når kommunerne

 ?? ?? Når kommunerne er blevet økonomisk udsultet de seneste år, skyldes det netop, at man aktivt har valgt at bruge pengene på at lempe skatterne i stedet for velfaerd. Den udvikling kan ikke fortsaette, hvis vi vil sikre et velfaerdss­amfund til de naeste generation­er, skriver Gustav Elias Dahl. Arkivfoto: Jens Dresling
Når kommunerne er blevet økonomisk udsultet de seneste år, skyldes det netop, at man aktivt har valgt at bruge pengene på at lempe skatterne i stedet for velfaerd. Den udvikling kan ikke fortsaette, hvis vi vil sikre et velfaerdss­amfund til de naeste generation­er, skriver Gustav Elias Dahl. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark